Opinie: Waarom dit de laatste bullmarkt is
De cryptomarkt heeft zich ontwikkeld tot een lappendeken van meer dan 23.000 verschillende crypto’s. Een overvloed aan projecten die beweren innovatief te zijn, maar in werkelijkheid fungeren als schijnvertoningen voor financieel gewin. De meerderheid is niets meer dan oplichterij, vermomd als waardevolle investering. Met de volwassenwording van de markt, zou dit wellicht de laatste 'echte' bullmarkt kunnen zijn zoals we die in de cryptowereld kennen.
Hoewel sommigen nog twijfelen of we ons momenteel in een bullmarkt bevinden, stellen anderen dat we ons in de vroege fase ervan bevinden. Interessanter is echter om te kijken naar de adoptie van bitcoin. Deze lijkt zich te bevinden in het segment van de 'Early Majority'. Na de bullmarkt zou bitcoin deze fase mogelijk weleens kunnen zijn ontgroeid.
Bron afbeelding: BitStaete.
Bitcoin ETF’s
De mogelijke goedkeuring van spot bitcoin ETF's op 10 januari aanstaande zou kunnen leiden tot een sterke instroom van 'nieuw geld', wat hoogstwaarschijnlijk de prijs van bitcoin zal doen stijgen. Op de langere termijn kan dit zelfs resulteren in een meer stabiele waarde voor bitcoin, wat zich kan vertalen naar minder extreme prijsschommelingen en een afname van de volatiliteit.
Wat interessant is, is dat degenen die deze ETF's aanschaffen, zoals boomers en institutionele partijen, ze ook kunnen gebruiken als onderpand. Deze ontwikkeling kan de druk om te verkopen mogelijk verminderen. Ook volgen institutionele partijen vaak een behoedzaam langetermijnbeleid. Deze ontwikkelingen kunnen ervoor zorgen dat, ondanks de waarschijnlijke prijsstijging van bitcoin, de exponentiële groei op termijn mogelijk zal afvlakken.
Hoewel de eb en vloed van de marktdynamiek zal blijven (net zoals in de economie en traditionele financiële markten), kan deze dus gaan afzwakken. De acceptatie van bitcoin (en wellicht ook crypto) als een meer gangbare investeringsmogelijkheid en de institutionalisering ervan zullen waarschijnlijk leiden tot een matiging van de volatiliteit.
MiCA en andere regelgeving
Crypto zal steng worden gereguleerd in Europa, maar dit is geen geïsoleerd geval. Over de hele wereld zien we een trend van toenemende wet- en regelgeving voor de cryptomarkt. De hoge rendementen die we de afgelopen tien jaar hebben gezien in de cryptowereld, zullen hierdoor grotendeels tot het verleden behoren. Het zal immers niet zo makkelijk meer zijn om een nieuw shitcoinproject uit de grond te stampen. Althans, niet zo aantrekkelijk meer gelet op de mogelijke consequenties.
Als we willen dat de cryptomarkt serieus wordt genomen en als een waardevolle toevoeging aan het financiële landschap wordt beschouwd, is het in mijn optiek dan ook niet verkeerd om ons te concentreren op bitcoin en ons verre te houden van de absurditeit van shitcoins. Laten we deze laatste bullmarkt benutten als katalysator voor actie: een keerpunt om bitcoin te omarmen als de enige echte vertegenwoordiger van waarde en innovatie in de cryptowereld. Zodat een MiCA 2.0 onderscheid maakt tussen bitcoin en crypto.
De laatste bullmarkt
En zo kom ik tot de conclusie dat dit weleens de laatste bullmarkt zou kunnen zijn. Ben ik nu verdrietig? Zeker niet. Met de mogelijke goedkeuring van spot bitcoin ETF's, de bitcoin halvering, potentiële herstart van kwantitatieve verruiming (QE), mogelijke renteverlagingen, de piek van de DXY en de aankomende Amerikaanse presidentsverkiezingen, belooft 2024 een buitengewoon opwindend jaar te worden.
Laten we hopen dat 2024, vooral deze bullmarkt, niet wordt gekenmerkt door nieuwe zelfbenoemde experts en influencers die schaamteloos speculeren en reclame maken voor shitcoins. Laten we ons in plaats daarvan richten op wat werkelijk van belang is in de cryptowereld: bitcoin.
Snel rijk worden met crypto?! Dan ben je bij Bitonic aan het verkeerde adres. Bitcoin-only met een reden.