Peer-to-peer bitcoin exchange Paxful stopt

De bekende peer-to-peer bitcoin handelsplaats Paxful sluit de digitale deuren. Het zou een gevolg zijn van een rechtszaak tussen CEO en oprichter Ray Youssef en een medeoprichter. Gebruikers worden opgeroepen om hun fondsen naar een eigen wallet op te nemen.

Het onverwachte nieuws werd dinsdag door CEO Ray Youssef aangekondigd. Hij liet aan gebruikers weten dat Paxful per direct stopt met het aanbieden van handelsmogelijkheden. Hij noemde daarbij regeldruk en het vertrek van personeel als redenen.  

Bron: Reddit

Rechtszaak

Later bleek dat er meer speelt. Tijdens een Twitter space lichtte Youssef toe dat hij en Paxful zijn aangeklaagd door een medeoprichter die een jaar geleden 'uit het bedrijf is gezet'. "Ik heb nu een rechtszaak boven mijn hoofd hangen", zei Youssef. Hij noemde geen namen, maar het betreft vermoedelijk medeoprichter Artur Schaback.

Volgens Youssef hebben acties van het juridische team van de medeoprichter ertoe geleid dat belangrijke medewerkers bij het bedrijf zijn vertrokken. De medeoprichter zou hebben geweigerd om de salarissen uit te betalen. "Zijn juridische team was echt gemeen", zei Youssef, "Ze hebben al onze senior medewerkers, die niet meer met deze man konden omgaan, weggejaagd".

Vrijdag was het punt bereikt dat er onvoldoende personeel over was om de dienstverlening voort te zetten. Vanwege veiligheidsoverwegingen besloot Youssef daarop de marktplaats te sluiten.

De wallet van Paxful is nog wel operationeel. Gebruikers kunnen hun bitcoin dus nog gewoon opnemen en Youssef roept op om dat te doen. Hij raadt daarbij aan om fondsen naar een eigen wallet op te nemen. De opnames kunnen wel iets langer duren, vanwege de grote drukte.

Alternatieven

Youssef verwijst gebruikers door naar Noones als alternatief. Noones is een nieuwe berichten- en marktplaats-app, waarmee gebruikers met elkaar in contact kunnen komen om rechtstreeks met elkaar bitcoin te verhandelen. "Paxful heeft een deal gesloten met @noonesapp. Deze jongens zijn legitiem en zullen de Global South nog beter van dienst zijn. Iedereen zit er al op", tweette Youssef. 

Er zijn ook nog een aantal andere handelsplaatsen waar gebruikers peer-to-peer peer-to-peer Peer-to-peer betekent dat de deelnemers gelijkwaardig zijn en rechtstreeks met elkaar handelen.   bitcoin kunnen kopen of verkopen: Bisq, Hodlhodl of Robosats.

Ook gaan er stemmen op om het nieuwe decentrale netwerk Nostr te gebruiken als wereldwijd decentraal orderboek. Dat zou wel eens een bijzonder interessante match kunnen zijn. Op Github wordt er hier en daar al aan gewerkt. Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.