Pig butchering: crypto-oplichting via social media & de duistere wereld erachter

Een nieuw soort oplichting komt steeds vaker voor: pig butchering. Daarbij bouwen oplichters op geraffineerde wijze persoonlijke relaties op met slachtoffers via social media en datingsites, om ze steeds verder in de val te lokken. Achter de schermen schuilt de duistere wereld van pig butchering-farms: kantoorgebouwen vol met honderden slachtoffers van kidnapping en mensenhandel, die met brute martelingen worden gedwongen om mensen op internet op te lichten.

Pig butchering is een relatief nieuwe vorm van oplichting, die sterk in opkomst is. De naam verwijst naar het vetmesten van varkens voor de slacht. Bij pig butchering besteden oplichters namelijk aanzienlijke tijd en moeite om persoonlijke online relaties aan te gaan met slachtoffers en vertrouwen op te bouwen, met als doel ze steeds grotere bedragen te laten 'investeren'.

Na verloop van tijd is de buit genoeg gespekt en is het tijd voor de 'slacht' - de oplichters gaan er vandoor met het geld en laten slachtoffers beroofd en bedrogen achter.

Vangst

De oplichting begint vaak met een persoonlijk bericht via social media, een berichten-app of een datingsite. Afkomstig van iemand van de andere kant van de wereld, die per ongeluk of toevallig het berichtje stuurde. Er ontstaat een gesprek, waarna al snel ook een of meerdere foto's volgen. Het lijkt een leuk, aantrekkelijk en succesvol persoon.

Bron: Coindesk

Het contact verloopt soepel. In de dagen erna toont de persoon interesse, stelt vragen en deelt ook van alles. Natuurlijk is er bij het slachtoffer enige argwaan, maar foto's van een dagje uit, een luxe diner of een nieuwe aankoop doen vermoeden dat het tóch om een echt persoon gaat. 

Bovendien lijkt de persoon zijn of haar zaakjes goed op orde te hebben en niet uit te zijn op geld. Na een foto met een persoonlijke boodschap, of zelfs een persoonlijk ingesproken videobericht, vallen de resterende twijfels over de echtheid weg.

Vetmesten

Dagen, weken of soms maanden gaan voorbij. Na verloop van tijd worden 'crypto' en vergelijkbare investeringsmogelijkheden steeds vaker gespreksonderwerp. Daarmee zou de oplichter zelf veel geld verdiend hebben, wat een verklaring biedt voor de welvaart. Regelmatig deelt de oplichter screenshots van succesvolle investeringen, doorgaans met aanzienlijke bedragen. Al snel volgt het voorstel, of het slachtoffer dat ook zou willen.

Bron: Coindesk

Vertrouwen in de persoon lijkt niet nodig, want het gebeurt allemaal via een app of website. Bijvoorbeeld een app of website waarmee je in bitcoin of cryptovaluta kan 'investeren' of kan profiteren van 'slimme algoritmes' die 'gegarandeerde' winsten opleveren vanuit arbitrage or prijsschommelingen. Recensies over de app of website lijken bovendien positief.

Onder begeleiding van de oplichter doet het slachtoffer een voorzichtige eerste investering. Meestal door bitcoin of cryptovaluta op een regulier platform te kopen en daarna te versturen naar het platform van de oplichters. Dat verloopt succesvol en ook een opname van de winst verloopt zonder problemen.

Met een gesterkt vertrouwen en een kleine winst op zak is de smaak te pakken en onder aanmoediging van de oplichter volgen meer investeringen.

Bitonic app: de eenvoudigste manier om bitcoin te kopen, verkopen of bewaren. Alles op één plek.

Slacht

Op enig moment is het tijd voor de 'slacht'. Bijvoorbeeld omdat er genoeg in de pot zit, omdat het slachtoffer doorkrijgt dat het oplichting betreft of omdat de criminele bende erachter besluit dat de tijd rijp is.

Op dat moment blijkt het geld niet terug te halen. Het account dat het slachtoffer met behulp van de oplichter had aangemaakt blijkt dan opeens leeggeplunderd. Of een opname zoals eerder zo vlekkeloos ging, blijkt opeens door het systeem geblokkeerd, in combinatie met een melding dat er eerst nog meer geld betaald moet worden voor administratieve kosten, financiële controles, belastingen of een vergelijkbare smoes - maar ook daarna komt er niets vrij. Andere keren verdwijnt de website of app simpelweg van het internet en laat de oplichter nooit meer van zich horen.

Vaak realiseren slachtoffers zich op dat moment dat ze zijn bedrogen en opgelicht. Soms maandenlang en voor duizenden euro's. Het geld is verdwenen en aangifte bij de politie is dan één van de weinige resterende opties. 

Pig butchering farms

Het toch al schrijnende verhaal krijgt achter de schermen een nog duisterdere wending. De oplichters zijn bij pig butchering scams in veel gevallen namelijk ook slachtoffer: van mensenhandel, kidnapping, dwangarbeid en martelingen. Niet zelden gaat het om zogenaamde 'pig butchering farms': propvolle flatgebouwen met tientallen of honderden mensen in gevangenschap, die door meedogenloze criminele bendes worden gedwongen om op internet mensen op te lichten.

Arbeidsimmigranten, vaak uit naburige landen, worden daarbij gelokt met de belofte van een baan met kost en inwoning. Eenmaal in de val, wordt hun paspoort afgenomen en worden ze met andere slachtoffers onder erbarmelijke omstandigheden gehuisvest en 12 of 14 uur per dag te werk gesteld om pig butchering scams uit te voeren.

Wie niet presteert wordt gemarteld. Met stokslagen, tazers, verhongering of opsluiting in een kleine cel. Altijd bruut, want angst is het doel, en soms met dodelijke afloop door verwondingen of ondervoeding. Gevangen leven in voortdurende levensangst en onder continu toezicht van bewakers, zonder enige andere keuze dan gehoorzamen.

De lokale autoriteiten treden er niet of nauwelijks tegenop. Vaak zijn zij vanwege corruptie betrokken bij de criminele keten en worden ze afbetaald om de andere kant op te kijken.

Industrie

Pig butchering is vermoedelijk ontstaan in China, waar het concept voor het eerst opdook onder de naam 'Sha Zhu Pan'. De meeste pig butchering farms bevinden zich echter in Zuidoost-Aziatische landen als Cambodja, Laos en Myanmar, maar ook in Midden-Oosterse landen als de Verenigde Arabische Emiraten.

Het is inmiddels een complete industrie. Op sommige plekken staan rijen met flatgebouwen, propvol met verschillende pig butchering farms en honderden gevangenen. Volgens schattingen gaat het om een omzet van honderden miljoenen per jaar. De wallet van de beruchte 'KK Park'-pig butchering farm in Myanmar zou volgens Chainalysis alleen dit jaar al meer dan $100 miljoen hebben vergaard. 

De middelen die pig butchering farms inzetten worden ook steeds geavanceerder. Er worden gelikte websites en apps gelanceerd, die via vertrouwde kanalen eenvoudig te vinden zijn, met een veelheid aan positieve recensies die de oplichters zelf plaatsen. Ook is er een weelderige en snelgroeiende handel in social media accounts met veel volgers, die de oplichters gebruiken bij het bedrog.

Soms worden foto's van bestaande social media accounts (zonder toestemming) gebruikt, maar ook wordt kunstmatige intelligentie ingezet in voor het benodigde foto- of filmmateriaal. Sommige pig butchering farms huren bovendien modellen en acteurs in om videoboodschappen in te spreken.

Signalen & voorkomen

Het bedrog van pig butchering scams gaat dus heel ver. Toch zijn er signalen waardoor je ze kan herkennen en manieren om jezelf te beschermen.

  • Word je ongevraagd en onverwacht door een onbekend persoon benaderd via een app of website? Wees dan uiterst waakzaam en reageer liever niet, want vaak is dat een poging tot oplichting. 
  • Is er iemand online die je graag wil helpen met computerproblemen, investeren in bitcoin of crypto, het installeren van een app of het opzetten van een account? Ga daar liever niet op in, vooral niet als je de persoon niet persoonlijk kent.
  • Heb je contact met iemand die veel geld verdient met investeren of traden en je graag leert hoe jij dat ook kan doen? Vaak is dat niet te vertrouwen.
  • Is er een website, app of ander platform dat gegarandeerde winsten of relatief hoge rendementen biedt? Gratis geld bestaat niet en als het te goed klinkt om waar te zijn, dan is het dat vaak ook.
  • Ontvang je via social media, een berichten-app of email een link om ergens een account aan te maken of in te loggen? Dat is riskant want soms zijn dat phishing links, die naar een frauduleuze nepversie van de website leiden. Het is veiliger om het webadres handmatig in de adresbalk in te voeren.
  • Als je wil handelen of investeren in bitcoin of crypto, ga dan niet zomaar met een partij, website of app in zee. Doe eerst goed en uitgebreid onderzoek naar de betrouwbaarheid en kies bij voorkeur een in Nederland gevestigde en gereguleerde partij. Kies bij twijfel het zekere boven het onzekere.
  • Als je bij een betrouwbare partij investeert, zorg dan altijd dat jij de eigenaar bent van het account, dat anderen er geen toegang tot hebben en dat investeringen niet naar een ander persoon of platform worden gestuurd. Deel met niemand je inloggegevens.
  • Als je bitcoin of crypto opneemt van een platform, zorg dan dat jij de eigenaar bent van de wallet en de enige met toegang tot het (bitcoin)adres waarnaar het verstuurd wordt.


Lees ook eens het artikel 'Hoe herken je oplichting met bitcoin 


DW Documentary: Behind Asia's cyber slavery


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.