Podcast Bitcoin School: alles over bitcoin, vanaf het begin

Sinds kort te beluisteren op bitcoin.nl: Bitcoin School, een podcast die bitcoin stap voor stap uitlegt, vanaf het begin. Paul en Marina nemen je in hapklare brokken mee op ontdekkingsreis, 'van de kleuterschool tot aan de universiteit'.

"Geen snelle jongens in dure sportauto's. Normale mensen die meer willen leren over Bitcoin, dat is onze doelgroep", schrijft Paul op de website van Bitcoin School. Hij en zijn vrouw Marina zijn de hosts van de podcast.

Ze zijn de podcast Bitcoin School vorig jaar begonnen, toen Marina meer wilde leren over bitcoin. "Toen ontstond samen met mijn vrouw het idee om de Bitcoin School te starten", schrijft Paul, een bitcoiner met zeven jaar ervaring. "Ik ging haar in begrijpelijke taal uitleggen wat bitcoin is en hoe het werkt en zij stelde mij alle vragen die zij had."

Vanaf het begin

Door dat leerproces te delen als podcast hopen ze ook anderen te kunnen meenemen op ontdekkingsreis, via een laagdrempelige dialoog die begint bij het begin. "Het simpel maken", vertelt Marina in de eerste aflevering, "Want als ik het niet snap, dan snapt de rest het wellicht ook niet."

"Er zijn natuurlijk podcasts over bitcoin, over geld, over andere crypto, maar er wordt vaak verondersteld dat je al veel kennis hebt", vervolgt ze, "En als je daar dan als beginner zoals ik instapt, ja dan flabberen je oren, en dan haak je ook - tenminste ik - heel snel weer af."

"Onze uitdaging is dus om het echt heel eenvoudig uit te leggen en [men] echt vanaf het begin mee te nemen en niet te zeer in de techniek te duiken", aldus Marina.

Omdat we mensen zelfredzaam willen maken in het wereldje van bitcoin zijn we deze podcast en dit idee gestart. Paul, Bitcoin School

Ruim 70 lessen

Inmiddels zijn er ruim 70 afleveringen - lessen - van Bitcoin School, in hapklare brokken van 20 tot 30 minuten. "Zodat het niet te veel informatie in één keer is, dat het behapbaar blijft", licht Marina toe, "Dat je het makkelijker kan luisteren, gewoon tijdens de afwas, tijdens het autorijden, tijdens het hardlopen - wanneer je dat graag wilt."

In iedere aflevering komt telkens een onderwerp aan bod. "Het idee is om eenvoudig te beginnen, dat langzaam op te bouwen", vertelt Marina. "De bedoeling is om mijn reis hierin te delen, vanaf nu: wat kwam ik tegen op het moment dat ik zelfstandig aan de slag ga? In principe kunnen jullie dan ook mijn reis gaan volgen."

De onderwerpen van de podcast zijn uiteenlopend. Van praktische vragen zoals 'Wat is bitcoin', 'Waarom bitcoin' en 'Hoe kun je het bewaren' tot aan meer gevorderde onderwerpen in latere afleveringen zoals LightningUTXO's en hoe je de mempool of een block explorer gebruikt. Daarnaast is er aandacht voor economische vraagstukken zoals over de intrinsieke waardestock to flow en time preference

Er is hier en daar wel een podcast in Nederland die over bitcoin gaat, maar die neemt je niet vanaf het begin mee. En dat is hetgeen we gaan doen. Paul, Bitcoin School

Luisteren?

Je vindt de afleveringen van Bitcoin School op het Youtube kanaal van Bitcoin School en sinds kort ook bij de podcasts op bitcoin.nl. Ideaal als bitcoin nieuw voor je is of als je iemand kent voor wie dat geldt!

Zie voor meer afleveringen het Youtube kanaal van Bitcoin School of beluister de afleveringen op bitcoin.nl.


Neem ook eens een kijkje tussen de andere podcasts op bitcoin.nl


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.