Rente verdienen met bitcoins die je niet gebruikt dankzij Lightning Pool

Wat nou als je bitcoins waar je niets mee doet op een zoveel mogelijk vertrouwensloze manier tegen een beetje rente kon verhuren, zodat anderen er Lightning Network betaalkanalen mee kunnen opzetten? Dat is ongeveer wat Lightning Pool is: een marktplaats voor liquiditeit op het Lightning Network, waarmee je binnenkomende liquiditeit kan huren om nieuwe betaalkanalen te openen of liquiditeit kan verhuren als je er zelf niets mee doet.

Het Lightning Network

Omdat de transactiesnelheid en -capaciteit van het Bitcoinnetwerk beperkt is verwachten veel mensen dat de meeste bitcointransacties in de toekomst plaatsvinden via tweedelaags schaalbaarheidsoplossingen, zoals het Lightning Network. Daarmee zijn bitcointransacties razendsnel en goedkoop.

Vanwege de techniek werkt het Lightning Network op een andere manier dan het Bitcoinnetwerk. Lightning Network-transacties verspreiden zich over het netwerk via betaalkanalen die Lightning Nodes naar elkaar openen.

paymentchannelslightninglndsmall

Als iemand een transactie maakt via één van de betaalkanalen dan verplaatsen de fondsen erin, ook wel de liquiditeit genoemd, van de ene kant van het kanaal naar de andere kant. Er is dan een transactie in de omgekeerde richting nodig om de fondsen weer naar de oorspronkelijke kant terug te sturen. Als een soort legpuzzel verplaatsen transacties zich op deze manier over het Lightning Network, tot ze bij hun bestemming aankomen.

Eén van de kinderziektes hierbij is dat die legpuzzel soms vastloopt, omdat de liquiditeit zich niet aan de juiste kant van de betaalkanalen bevindt. Sommige Lightning nodes betalen immers vooral via het netwerk, terwijl andere nodes vaker ontvangen. Omdat de liquiditeit zich daardoor regelmatig aan één kant van de betaalkanalen concentreert is het regelmatig nodig om nieuwe kanalen te openen, of oude te sluiten en te heropenen.

Nieuwe Lightning Network nodes kunnen bovendien pas transacties ontvangen en via het netwerk verspreiden wanneer andere nodes eerst betaalkanalen naar hen openen en die van een beetje bitcoin voorzien. Lightning node beheerders moesten dat vooralsnog onderling zelf regelen en de betaalkanalen zijn daardoor meestal niet optimaal opgezet.

Lightning Pool: liquiditeit verhuren tegen rente

Lightning Labs creëerde daarom Lightning Pool, een soort marktplaats voor kopers en aanbieders van liquiditeit. In gewone mensentaal komt het er op neer dat Lightning nodes die over bitcoins beschikken waarmee geen transacties worden gedaan, die een tijdje kunnen verhuren aan andere Lightning nodes die er behoefte aan hebben.

Met de gehuurde bitcoins worden betaalkanalen naar de huurder geopend waardoor de huurder transacties kan ontvangen. Het werkt non-custodial en de verhuurder van liquiditeit kan gegarandeerd de ingezette bitcoins terug krijgen, ook als andere partijen zich misdragen.

Voor de verhuur ontvangt de verhuurder een percentage rente. De hoogte is in te stellen, maar er geldt marktwerking en kopers bepalen zelf of ze het gevraagde percentage willen betalen. Na afloop van een vooraf overeengekomen periode worden de betaalkanalen automatisch gesloten en worden de verhuurde fondsen weer vrijgegeven aan de eigenaar.

Het is dus een manier om extra inkomsten te verdienen met bitcoins die je zelf niet gebruikt, zonder ze uit handen te geven. Andersom kunnen dienstverleners, webshops en aanbieders van walletsoftware ermee tegen een laag tarief de nodige betaalkanalen opzetten en van liquiditeit voorzien, zonder dat ze zelf de voltallige fondsen daarvoor hoeven te bezitten. De 'veilingmeester', in dit geval Lightning Labs, verdient er voor de dienstverlening ook een klein beetje aan.

Het verbetert de efficiëntie van het Lightning Network, omdat betaalkanalen erdoor minder willekeurig worden opgezet maar vooral daar waar ze nodig zijn. Ook verbeteren waarschijnlijk de routing fees voor Lightning Nodes, omdat de kans groter is dat de kanalen daadwerkelijk gebruikt worden aangezien men ervoor betaalt.

Om het allemaal mogelijk te maken gebruikt Lightning Pool allerlei cryptografische hoogstandjes. Via MultiSig en time locks komen de smart contracts tot stand en met behulp van batching worden de transacties om de betaalkanalen te openen gebundeld, wat de transactiekosten laag houdt.

Innovatief

Het is een bijzonder idee met veel potentieel. Er gebeuren namelijk dingen die in het oude traditionele financiële stelsel niet mogelijk zijn. Daar kan je wel geld uitlenen, maar moet je altijd erop vertrouwen dat een andere (derde) partij de afspraken nakomt. Bij Lightning Pool hoeft dat niet, want daarbij zorgen cryptografie en de code ervoor dat de regels van het contract altijd precies worden opgevolgd en dat nadien de fondsen worden teruggekeerd.

Als je Bitcoin gebruikt om te sparen, dan zou dit een manier kunnen zijn om rente over je spaargeld te ontvangen. Op een manier waarbij jij nog steeds de enige bent met toegang tot de private keys. Dat is voor veel Bitcoiners misschien best een interessant voorstel.

Het lost bovendien tegen een laag tarief allerlei praktische problemen op, het introduceert nieuwe financiële stimulansen voor Lightning nodes en het verbetert de algehele efficiëntie van het Lightning Network. Dankzij dit soort innovaties groeit het Lightning Network langzaam maar zeker steeds meer uit naar een netwerk voor grootschalig gebruik.

Experimenteel

In theorie zijn er weinig nadelen, maar een kleine waarschuwing is toch op zijn plaats. Lightning Pool is namelijk nog een experimentele technologie en deelname is daardoor nog niet geheel zonder risico.

Ook zijn er altijd inherente veiligheidsrisico's verbonden aan het draaien van een Lightning node, die je niet hebt bij veiligere manieren voor het bewaren van bitcoins (zoals een hardware wallet). Mocht je geinteresseerd zijn in Lightning Pool, doe dan eerst goed onderzoek en weeg alle voor- en nadelen goed tegen elkaar af.


Meer weten over deze spannende nieuwe technologie? Op Beginnenmetbitcoin.com tref je een handige Nederlandstalige podcast over Lightning Pool die het nog eens haarfijn uitlegt. Lezers met meer technische kennis kunnen terecht op de github van Lightning Labs. De whitepaper vind je hier.


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.