Republikeinse partijleider: Bitcoin op weg naar de toekomst, blijft doorgroeien

De Republikeinse partijleider in het Huis van Afgevaardigden Kevin McCarthy sprak vorige week in een interview met CNBC lovende woorden over Bitcoin. Bitcoin is op weg naar de toekomst en zal in de basis blijven doorgroeien, zei hij. Volgens de politicus kunnen overheden zich daar maar beter op voorbereiden, want andere landen zoals China doen dat wel.

McCarthy deed de uitspraken tijdens het programma Squawk Box van CNBC. Daar werd hem gevraagd of hij vindt dat de Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen en voorzitter van de Amerikaanse centrale bank Jerome Powell goed geïnformeerd zijn over Bitcoin. Beiden kwamen kortgeleden in het nieuws vanwege uitlatingen met betrekking tot Bitcoin. De algemene teneur was dat bitcoin vooral speculatief en weinig serieus te nemen is, maar McCarthy is het daar mee oneens.

"Ze hebben het [Bitcoin] geprobeerd te negeren in de hoop dat het zou weggaan", antwoordde hij, "Ik denk dat Jamie Dimon je daar wel wat over kan vertellen, dat hij zich daarin heeft vergist". Hij verwijst daarmee naar uitlatingen van de CEO van JP Morgan, die in 2017 Bitcoin frauduleus noemde en erger dan de tulpenmanie, en zei dat hij medewerkers die erin zouden investeren zou ontslaan.

Sindsdien is JP Morgan echter geheel bijgedraaid en doen analisten van de bank hoge prijsvoorspellingen, biedt het aan bitcoin verwante financiële producten aan en raadt het cliënten aan 1% van hun portfolio in bitcoin te investeren. Over zijn vroegere uitspraken praat Jamie Dimon tegenwoordig liever niet meer.

"Dit [Bitcoin] is op weg naar de toekomst", stelt McCarthy, "Ze zouden het niet moeten negeren. Niet alleen zouden ze er meer over moeten leren - maar in de basis blijft het doorgroeien. En zij die reguleren, die namens de overheid beleid bepalen, kunnen maar beter leren begrijpen wat dat betekent voor de toekomst, want andere landen gaan wel vooruit - in het bijzonder China."

kevinmccarthysquawkboxcnbctwitter

Boven: Een segment met de uitspraken is te bekijken via Twitter

De Chinese overheid doet al jaren onderzoek naar de technologie en loopt voorop in de ontwikkeling van een eigen digitale valuta. "Ik wil niet dat Amerika achterop raakt", waarschuwt McCarthy,"Ik wil dat de aankomende eeuw van ons is. Daarom wil ik vooruit kijken en niet achteruit, en niet mijn hoofd in het zand steken."

Recentelijk wezen de voormalig directeur van de CIA Michael Morrell en de invloedrijke investeerder Peter Thiel eveneens op het risico achter te blijven op China.

"I like Bitcoin"

Als voorzitter van de Republikeinse fractie in het Huis van Afgevaardigden heeft McCarthy's steunbetuiging enig gewicht. Toch is zijn enthousiasme voor Bitcoin geen nieuwe ontwikkeling, want in 2019 sprak McCarthy ook al eens zijn steun uit. "I like Bitcoin", verklaarde hij toen.

Aanleiding was de discussie rond de beoogde digitale valuta van Facebook, toen nog genaamd Libra maar tegenwoordig hernoemd tot Diem. McCarthy uitte toen zorgen over privacyschending en machtsmisbruik door Facebook en het gebrek aan decentralisatie. De digitale munt zou monopolies veroorzaken en het tegenovergestelde zijn van Bitcoin, hetgeen de sterke punten van Bitcoin benadrukte. "Wat je eigenlijk wil is concurrentie. Ik wil concurrentie zien en mensen die in staat zijn om zich omhoog te werken. Ik wil decentralisatie zien", zei hij destijds.

Dat de VS door decentralisatie misschien minder controle heeft over het financiële systeem vindt McCarthy een uitdaging, maar geen reden om de technologie af te wijzen. Hij waarschuwde toen ook al voor het risico dat China de VS voorbijstreeft.

"Kijk, ik ben heel bezorgd over de dollar, maar ook als je naar de toekomst kijkt, dan zouden we voorop moeten lopen. Je zou niet bang moeten zijn voor technologie, maar je moet het proberen te begrijpen in een bredere zin. En hoe we ons kunnen voorbereiden, zodat morgen beter is dan vandaag", aldus McCarthy.

Bitcoin & overheid

Bitcoiners vind je overal, dus ook bij overheden en in de politiek. Bijvoorbeeld de burgemeester van Miami Francis Suarez en 'Bitcoin senator' Cynthia Lummis. Of de recent aangestelde Comptroller of the Currency Brian Brooks, die voorheen bij Coinbase werkte en de nieuwe voorzitter van de Securities & Exchange Commission Gary Gensler gaf hiervoor blockchain-les op MIT. Samen met 'Crypto mom' Hester Peirce zijn daarmee twee van de vijf SEC-zetels bezet door bitcoinvriendelijke commissarissen.

In Nederland en in de Europese politiek zijn voorstanders minder zichtbaar, maar dat betekent niet dat ze er niet zijn. Zo bleek onlangs dat ambtenaren in Oekraïne in hun privéhoedanigheid gezamenlijk in totaal 46.351 BTC bezitten; tegen de huidige koers zo'n Â2,5 miljard euro. Hoewel dat weinig zegt over andere landen is Bitcoin waarschijnlijk niet populairder in Oekraine dan elders in Europa.


Beeldmateriaal: Talk Media News Archived Galleries, license CC BY-NC-SA 2.0


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.