Review: CRYPTOTAG

Review

Eerder schreven we een artikel over de recovery seed en hoe je deze het beste kunt bewaren. In dit artikel doen we een review van de titanium CRYPTOTAG, een backup methode voor de seed.

CRYPTOTAG

Waar we op bitcoin.nl vooral reviews gedaan hebben van de verschillende beschikbare hardware wallets: de Trezor One, de Trezor Model T, de Ledger Nano S en de Digital BitBox, is de backup methode van de uiterst belangrijke seed nog onderbelicht gebleven. Alle bitcoin-wallets hebben een ding gemeen: bij het aanmaken van de wallet krijg je een recovery seed die je goed dient te bewaren. De recovery seed dient als back-up voor het geval dat de wallet verloren gaat. Het bewaren van deze seed kan nog wel eens een uitdaging zijn, want een grote waarde aan bitcoins bewaren op een stukje papier in je sokkenlade is misschien niet de veiligste oplossing. Zie hier de CRYPTOTAG, een robuuste oplossing voor de backup seed.

De CRYPTOTAG geeft de mogelijkheid om de eerste vier letters van de backup woorden in te slaan. Dit is bewust gedaan, want door de werking van BIP39 zijn slechts de eerste vier letters van elk woord nodig om de wallet te herstellen — 96 letters in totaal.

Ontvangst

De CRYPTOTAG komt in een stevige en zware doos. Na het openen wordt door in schuim gegraveerde tekst doorverwezen naar de website van CRYPTOTAG, waar een tutorial te vinden is. In deze tutorial word je stap voor stap meegenomen in het proces om de seed op de titanium platen te zetten.

Onder het schuim bevinden zich alle benodigdheden om dit te doen. Een hamer, letters, een letterhouder, het "aambeeld" waarin de titanium platen vastgezet kan worden, oordopjes, lucifers en uiteraard de titanium platen zelf.

 cryptoin.jpeg

De uit titanium bestaande CRYPTOTAG wordt gemaakt door het gelijknamige Nederlands bedrijf. Door het titanium is de backup bestand tegen temperaturen tot 1665 °C, een temperatuur waar een gemiddeld vuur niet bij in de buurt komt. Het materiaal is roestvrij, waardoor corrosie en erosie geen invloed kunnen uitoefenen. CRYPTOTAG maakt het mogelijk om viermaal 12 of twee maal 24 woorden op (of in) te slaan. Naast het basispakket, bestaande uit alle benodigdheden voor het uitvoeren van de backup, kunnen ook extra titanium platen bij besteld worden.

  cryptotagback.jpeg


Doordat de backup uit twee losse platen bestaat, kan dezelfde backup op meerdere locaties worden bewaard. Ook is het mogelijk om delen van een seed op te slaan en te verspreiden. Zo voorkom je bij diefstal van de backup op één locatie dat hierdoor toegang verkregen kan worden tot de bitcoins; de andere helft van de seed is namelijk ook nog nodig.

In de praktijk

Aangezien er met de solide hamer rake tikken uitgedeeld kunnen worden op het titanium is het aan te raden om de bijgeleverde oordopjes te gebruiken. Vervolgens kan een CRYPTOTAG plaat in het aambeeld worden gelegd. Door de dikke rubberen bodem worden klappen goed geabsorbeerd en schuift het aambeeld niet weg.

Wanneer de plaat vast ligt kan de letterhouder in de groeven worden geplaatst. Hierdoor kunnen de staafjes met de letters — bits genoemd — op de juiste plaats gehouden worden. Door de tekst "CRYPTOTAG", aanwezig op de zijkant van de bits, naar jou toe te laten wijzen weet je zeker dat de letter juist in het titanium wordt geslagen.

Met een klein tikje is de letter al zichtbaar. Om de letter echter duidelijk en diep in het titanium te zetten is het aan te raden om éénn stevige klap te geven. Wanneer de eerste letter is geslagen kan de volgende op dezelfde wijze worden gedaan, totdat de hele seed op de plaat is bevestigd. Controleer altijd voor de zekerheid of de seed correct is overgenomen zodat achteraf niet blijkt dat de bitcoins niet meer te herstellen zullen zijn. Zeker dat de seed juist is overgenomen? Dan kan nu de fik in de papieren backup! Ook hier heeft CRYPTOTAG aan gedacht, met de bijgeleverde lucifers.

cryptotaghammer.jpeg

tagdone.jpeg


Conclusie

De CRYPTOTAG biedt een compleet pakket aan om je seed robuust op te slaan. Van hamer tot oordropjes, aan alles is gedacht. De materialen zijn erg solide waardoor er geen zorgen hoeven te bestaan over mogelijke kwetsbaarheid gedurende het slaan van de seed of het bewaren van de platen achteraf. Daarnaast is ook aandacht besteed aan het design.

Het is met 169 euro relatief duurder dan een simpel A4'tje, maar is hierbij dus wel bestand tegen extreme omgevingsomstandigheden. Voor een kleine hoeveelheid aan bitcoins is dit niet de meest kosteneffectieve oplossing. Heb je echter aan klein fortuin op een papiertje staan, dan is de CRYPTOTAG een goede oplossing om te voorkomen dat de backup schade oploopt of tussen het oud papier belandt.

Voordelen

  • Alles-in-één pakket
  • Water-, roest-, vuur- en stootbestendig
  • Kwalitatieve producten en materialen
  • Veiliger dan een papieren back-up

Nadelen

  • Relatief duur in vergelijking huis-tuin-en-keuken backup methoden

Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.