Review: Cryptosteel

Review

Onlangs schreven we een artikel over de recovery seed en hoe je deze het beste kunt bewaren. We hadden het toen al even kort over de Cryptosteel, een oplossing om je recovery seed veilig op te slaan. In dit artikel doen we een review van de Cryptosteel.

Cryptosteel

Tot zover hebben we op bitcoin.nl alleen reviews gedaan van de verschillende beschikbare hardware wallets: de Trezor One, de Trezor Model T, de Ledger Nano S en de Digital BitBox. Deze review is net wat anders. De Cryptosteel is namelijk geen wallet die je dagelijks kunt gebruiken, maar een veilige opslag voor je recovery seed. Alle bitcoin-wallets hebben een ding gemeen: bij het aanmaken van de wallet krijg je een recovery seed die je goed dient te bewaren. De recovery seed dient als back-up voor het geval dat de wallet verloren gaat. Het bewaren van deze seed kan nog wel eens een uitdaging zijn, want een grote waarde aan bitcoins bewaren op een stukje papier in je sokkenlade is misschien niet de veiligste oplossing. Enter Cryptosteel.

De Cryptosteel is een roestvrijstalen houder voor je recovery seed. De Cryptosteel is een idee van oprichter en CEO Wojtek Stopiski. De Cryptosteel is verkrijgbaar in verschillende varianten: de MNEMONIC, voor het opslaan van je 12- of 24-woordige seed; de ANYKEY, voor het opslaan van willekeurige reeksen zoals je master seed; de HEX, voor het opslaan van een hexadecimale reeks; en tot slot de MIX, voor het opslaan van zowel recovery seed, master seed en private key of hexadecimale reeks. De prijs van de vier varianten loopt van 79 dollar voor de HEX tot 199 dollar voor de MIX. Elke Cryptosteel wordt met de hand gemaakt in Polen. In deze review bekijken we de MNEMONIC.

Ontvangst

cryptosteel2.JPG

De Cryptosteel komt in een verpakking met creatieve artwork van Rafael Akahira, getiteld "Mutant". De Cryptosteel zit goed verpakt en het uitpakken vergt enige voorzichtigheid om te voorkomen dat er honderden lettertjes door de kamer vliegen. Binnenin vinden we de Cryptosteel zelf en meer dan 245 letters waarmee we onze seed kunnen gaan invoeren. Daarnaast zijn er een aantal lege lettertegeltjes verpakt voor woorden bestaande uit drie letters. De lettertegeltjes zijn dubbel bedrukt: bijvoorbeeld aan de ene zijde een M en aan de andere zijde een D. Zo weten we zeker dat we altijd voldoende lettertegeltjes hebben om onze seed te vormen.

cryptosteel9.JPG

De Cryptosteel klemt zichzelf dicht met een twee metalen pinnen en is open te klappen, waarop de letterlades zich onthullen. De ene zijde bevat ruimte voor de eerste 12 woorden van een 24-woordige recovery seed en de andere zijde voor de overige 12 woorden. De Cryptosteel is 100% gemaakt van roestvrijstaal (AISI 304) en voelt zeer degelijk aan. Hiermee is de Cryptosteel bestendig tegen brand- en vochtschade. Cryptosteel geeft aan dat de opslag vuurbestendig is tot 1200°C, wat beter is dan vuurvaste kluizen van de hoogste klasse. Hoewel de Cryptosteel natuurlijk niet beschermd tegen diefstal van de seed, is deze hiermee wel volledig veilig van alle andere fysieke gevaren. De stalen houder is net wat groter dan het formaat van een bankpas en ongeveer zo dik als de gemiddelde smartphone. cryptosteel5.JPG

In de praktijk

Voor het invoeren van onze seed moeten we de letterlade openen. Deze zit vergrendeld met een mechanisme dat de lettertegels op zijn plek houdt. Om deze vergrendeling te openen draaien we een schroef (rechtsboven) een kwartslag en duwen we een borgpin (in de gleuf onderin) aan de kant. Het mechanisme voelt zeer degelijk aan en gaat niet zomaar los. 

cryptosteel7.JPG

Voor het invoeren van onze seed moeten we de juiste lettertegels bij elkaar zoeken. Zoals je kunt zien is er per woord maar plek voor vier letters. Dit is bewust gedaan, want door de werking van BIP39 zijn slechts de eerste vier letters van elk woord nodig om de wallet te herstellen - 96 letters in totaal. We gebruiken als voorbeeld even een willekeurige 12-woordige seed uit de Bitcoin wiki pagina's:

witch collapse practice feed shame open despair creek road again ice least

Het invoeren van de recovery seed kost even wat tijd, maar na tien minuutjes puzzelen zitten alle letters op zijn plek. Na het sluiten van het vergrendelingsmechanisme worden de lettertegels zeer goed geborgd. Vervolgens rest ons alleen nog de uitdaging van het veilig opbergen van de Cryptosteel, maar omdat deze bestendig is tegen zo'n beetje elk fysiek gevaar kunnen we deze met een gerust hart op een willekeurige plek in de tuin begraven of in de open haard verstoppen.

cryptosteel

Conclusie

De Cryptosteel is een leuke toevoeging om de veiligheid van je bitcoins te verhogen. Voor de opslag van kleine bedragen is de aanschaf misschien niet te moeite waard, maar voor grotere bedragen kan het raadzaam zijn extra voorzorgsmaatregelen te treffen. De Cryptosteel is niet goedkoop, maar wel goedkoper dan de aanschaf van een vuurvaste kluis en de plaatsing daarvan.

Voordelen

  • Water-, roest-, vuur- en stootbestendig
  • Goede bouwkwaliteit
  • Veiliger dan een papieren back-up

Nadelen

  • Relatief duur in vergelijking met een hardware wallet

Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.