Phoenix Wallet: de makkelijkste Lightning wallet

Phoenix Wallet is de nieuwste Lightning wallet van ACINQ, het Franse bitcoinbedrijf bekend van de populaire Eclair wallet. Met Phoenix Wallet moet het gebruik van het Lightning Network net zo makkelijk worden als het gebruik van de meest eenvoudige Bitcoin wallets. Gebruikers zouden eigenlijk niet eens door moeten hebben dat zij het Lightning Network gebruiken. Of dat streven gelukt is lees je hieronder.

Volgens velen zal het Lightning Network een belangrijke rol spelen in de verdere ontwikkeling en adoptie van Bitcoin. Dankzij het Lightning Network, een tweedelaags schaalbaarheidsoplossing die bovenop Bitcoin is gebouwd, verbetert de transactiesnelheid en -capaciteit en is nieuwe functionaliteit mogelijk. De technologie is spannend, maar staat nog in de kinderschoenen en het gebruiksgemak laat vooralsnog te wensen over.

Met Phoenix Wallet beoogt ACINQ daar verandering in te brengen. ACINQ biedt al langer de populaire Eclair Lightning Wallet aan, maar ging desondanks bij de ontwikkeling van Phoenix Wallet opnieuw naar de tekentafel om een wallet te ontwerpen die vanaf het begin af aan is ontworpen met het oog op een zo eenvoudig mogelijke gebruikerservaring.

Phoenix Wallet

Phoenix Wallet werkt inderdaad erg eenvoudig. Waar normale Lightning Network wallets nog redelijk wat kennis vereisen om precies te snappen waar je mee bezig bent, neemt Phoenix Wallet het meeste werk uit handen.

Zo moet je bij de meeste Lightning wallets payment channels zelf openen en ze van voldoende liquiditeit voorzien, maar Phoenix Wallet automatiseert dat grotendeels. Als er bestaande kanalen zijn worden die gebruikt en wanneer er nieuwe kanalen nodig zijn opent Phoenix Wallet ze automatisch en voorziet ze zelfs van liquiditeit. In het geval van eventueel bijkomende kosten krijgt de gebruiker daarvan een pop-up melding waarmee kan worden ingestemd of geannuleerd.

Het resultaat is een opmerkelijk simpele wallet die eenvoudig is in het gebruik. Gewoon één wallet, waar vanuit je zowel bitcoin als Lightning transacties kunt doen. Je hoeft daarbij eigenlijk niet eens te weten welk van de twee netwerken je gebruikt. Voor gebruikers van Phoenix Wallet is het simpel: Vul de gegevens en het bedrag aan bitcoins in, druk op verzenden en Phoenix regelt de rest.

phoenixwallet

Links: Het scherm om wallets aan te maken of te importeren. Midden: Hoofdscherm met balans. Rechts: Instellingen menu.

Bitcoins ontvangen zonder bitcoins

Dat is eigenlijk best bijzonder, want in de meeste implementaties moet je niet alleen zelf de kanalen openen, maar moet je ze óók voorzien van een beetje bitcoin om liquiditeit te creëren voor binnenkomende betalingen. Dat betekent dat je in principe dus géén bitcoins via het Lightning Network kunt ontvangen als je niet eerst al een beetje bitcoin bezit.

Met Phoenix Wallet hoeft dat niet en kan je diréct na het aanmaken van een wallet bitcoins via het Lightning Network ontvangen. Dat komt niet door een technologische doorbraak, maar omdat Phoenix Wallet en ACINQ dat werk uit handen nemen en tevens de benodigde liquiditeit beschikbaar stellen.

Dat is voor gebruikers natuurlijk fijn, maar het roept wel vraagtekens op of dit op de langere termijn een duurzaam model is. Voor iedere nieuwe Phoenix Wallet gebruiker zal ACINQ immers een klein beetje geld moeten spenderen om kanalen aan te maken en ze van liquiditeit te voorzien. Een deel van dat geld kan bij het sluiten van de kanalen weer bij ACINQ terecht komen, maar tot die tijd zullen ze het wel moeten voorschieten.

Niet trust-less, wel non-custodial

Voor de eindgebruikers maakt het echter niet zoveel uit. Phoenix Wallet is namelijk een non-custodial wallet, wat betekent dat je zelf het beheer voert en de volledige controle hebt over de private keys van jouw wallet. ACINQ kan er dus nooit vandoor gaan met fondsen van gebruikers, want de toegang daartoe is versleuteld.

Helemaal vertrouwensloos werkt het echter niet. Omwille van het gebruiksgemak moest ACINQ namelijk compromissen maken: Phoenix kan alléén met de nodes van ACINQ verbinden en is dus ook afhankelijk van de dienstverlening van ACINQ.

Daarbij lever je dus in op een aantal vlakken. Je verliest een klein beetje privacy, want al het transactieverkeer verloopt via ACINQ nodes en daaruit valt veel te herleiden. Dat zou op zijn beurt weer kunnen leiden tot censuur. Daarnaast is er wat (tijdelijk) vertrouwen nodig voor bepaalde acties zoals het omwisselen van bitcoins naar Lightning bitcoins, omdat de ACINQ nodes daarbij faciliteren.

Dat is niet ideaal, geven de makers toe, maar deze compromis is volgen hen op dit moment noodzakelijk om de gewenste gebruikservaring te kunnen bieden. Je zou dus kunnen stellen dat Phoenix Wallet een beetje een hybride vorm is die ergens tussen 'trusted' en 'trustless' in zit.

Gebruik

Die hybride vorm lijkt, in ieder geval op dit moment, wel een uitkomst. Phoenix Wallet werkt eenvoudig, maar vooral ook erg snel. Er is geen voorkennis over het Lightning Network nodig en Phoenix Wallet oogt zó simpel dat veel normale Bitcoin wallets die géén Lightning Network ondersteunen in verhouding ingewikkelder lijken.

Er kleven wel wat nadelen aan, zoals hierboven beschreven, maar die zijn relatief klein en aangezien gebruikers ten alle tijden zelf het beheer voeren over hun private keys hebben ze altijd de keuze om hun wallet via een andere wallet applicatie beheren.

Eigenlijk zou je dat een beetje kunnen vergelijken met hoe normale 'light' Bitcoin wallets werken. Ook dan wordt vaak via een node van de light wallet verbonden met het Bitcoin netwerk en beheren gebruikers zelf hun private keys. Alleen gebeurt dat in het geval van Phoenix Wallet dus (vooral) op het Lightning Network.

Het resultaat is een Lightning Network ervaring die een beetje is zoals hij zou moeten zijn. Snel, eenvoudig en zonder onnodige toeters en bellen. Nog niet zo makkelijk dat je grootouders er mee om zouden kunnen gaan, maar wel bijna. Tijdens onze tests kregen we nog wel een enkele keer een foutmelding, dus helemaal vlekkeloos werkt het nog niet, maar over het algemeen werkt Phoenix Wallet erg fijn.

Toch voelt het ook alsof het wél een stap in de goede richting is, maar nog niet écht helemaal wat het zou moeten zijn. Een beetje Bitcoiner wil meestal toch het liefst zoveel mogelijk zelf de touwtjes in handen houden en dat kan met Phoenix Wallet op dit moment gewoonweg niet. Maar, daar ligt de focus van Phoenix Wallet ook niet op. Phoenix Wallet is vooral bedoeld om het proces van Lightning betalingen zoveel mogelijk te vergemakkelijken. Voor geavanceerde gebruikers, zo geeft ook ACINQ aan, is Eclair Wallet misschien beter geschikt.


Meer lezen over Phoenix Wallet? Neem dan ook eens een kijkje op de website van Phoenix Wallet, of lees meer details in de officiele aankondiging.


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.