Review: Hodlr One Titanium

De Hodler One Titanium is de laatste toevoeging aan de reeks seed phrase bewaar mogelijkheden van het Zwitserse bedrijf Hodlr. Het belangrijkste onderdeel in de Hodlr One verpakking bestaat uit de '100% aerospace grade Titanium' schijf waarop men 24 woorden kwijt kan. Met zijn €59,- is de Hodlr One een interessante optie binnen het steeds groter wordende aanbod aan seed phrase opslag devices. 

Het veilig bewaren van de seed phrase seed phrase Een seed phrase, recovery seed, recovery phrase, of in het Nederlands herstelzin, zijn verschillende termen voor hetzelfde: de reeks van 12 of 24 Engelse woorden die de geheime code zijn waarmee je toegang krijgt tot een Bitcoinwallet. Het beschermen van de seed phrase is daarom het allerbelangrijkst wanneer het op Bitcoin aankomt. Als iemand anders de beschikking heeft over jouw seed phrase, dan heeft diegene toegang tot je Bitcoinwallet en alle fondsen die erin zitten. De seed phrase dien je veilig te beschermen en te bewaren, want als er ooit iets gebeurt met je telefoon, computer of hardware wallet dan is de seed phrase het enige waarmee je de Bitcoinwallet kan herstellen.  van je Bitcoinwallet is belangrijk, beschik je over de seed phrase dan heb je toegang tot de bijbehorende wallet en de bitcoins die zich daarin bevinden. Dus, hoe goed om te gaan met je seed phrase? Velen zweren bij een metalen opslag omdat deze robuust is en veel minder snel verloren zal gaan bij bijvoorbeeld water- of brandschade. De Hodler One Titanium is een voorbeeld van zo'n metalen opslag mogelijkheid voor je seed phrase en kan bijvoorbeeld temperaturen tot 1650°C weerstaan. Dit is echter niet de enige noemenswaardige feature waarover de Hodlr One over beschikt.

Hodlr One Titanium

De Hodlr One is een 'self-custodial physical cold storage backup tool', wat kort gezegd neerkomt op het feit dat het je de mogelijkheid biedt voor het veilig zelf beheren van je Bitcoinwallet en de toegang daartoe (seed phrase), zonder enige verbinding met het internet.

Volgens de makers van de Hodlr One Titanium, het Zwitserse Hodlr Swiss, is hun One de kleinste, sterkste en meest compacte seed phrase backup tool op de markt. Hier is in principe weinig tegenin te brengen, want met een gewicht van 26 gram, diameter van 61 millimeter en hoogte van 2 millimeter is het een zeer makkelijk te hanteren, en daardoor ook zeer goed te verstoppen object (en dat laatste is een handige eigenschap voor een dergelijk product). Op elke Hodler One is er plaats voor het opslaan van 24 woorden (1 maal een seed phrase van 24 woorden of twee seed phrases van 12 woorden), wat ervoor zorgt dat de One te gebruiken is in combinatie met in principe alle BIP39 en SLIP39 hard- en software wallets.


Unboxing

De Hodler One Titanium komt verpakt in een simpele vierkante oranje envelop. In de oranje envelop zit een doorzichtige gesealde plastic verpakking waarin alle benodigdheden zitten om je seed phrase woorden op de Titanium schijf te krijgen. Na het openen van de gesealde verpakking vind je de volgende elementen:

BOX CONTENT SOLO PACK
HODLR ONE TITANIUM TWO SIDED ACID ETCHED DISK . 6x TAMPER-EVIDENT SECURITY SEALS . CENTER PUNCH . SILICONE MAT . GUIDED PROTOCOL . CONVERSION RECOVERY SCHEME SHEETS . BIP39 / SLIP39 ENGLISH WORDLISTS . MARKER . PENCIL

De inhoud van het pakket ziet er goed uit en oogt professioneel, vooral de zilverkleurige verpakking met daarin de Titanium schijf spreekt erg tot de verbeelding. Na het openen van ook deze laatste verpakking komt de dubbelzijdige titanium schijf tevoorschijn en het moet gezegd worden, in al zijn eenvoud is het een erg interessant object. Aan beide zijden van de schijf zit eenzelfde patroon waar door middel van een bijgeleverde 'conversion sheet' de woorden van je seed phrase en met behulp van de bijgeleverde pons dienen te worden ingeponst.


Aan de slag

Bij de Hodlr One wordt een stap-voor-stap handleiding geleverd, neem je tijd en werk deze stappen op je gemak af om het maken van fouten voorkomen. Voor het overzetten van de 12 of 24 woorden van je seed phrase op de Titanium Hodlr One schijf dienen ze eerst te worden omgezet naar een 4-cijferige nummer. Om dit te doen is er een 'recovery scheme sheet' meegeleverd.

Stap 1 - pre-mark, schrijf de 12 woorden van je seed phrase op het meegeleverde BIP39 conversie vel en schrijf er de juiste bijbehorende 4-cijferige nummers onder zoals aangegeven op de BIP39 woordenlijst. Vervolgens markeer je de nummers met de bijgeleverde permanent marker op de Hodlr Titanium disk.

 1. galaxy - 0760
 2. foot - 0728
 3. sheriff - 1581
 4. token - 1824
 5. click - 0342
 6. high - 0861
 7. bitter - 0183
 8. dinosaur - 0500
 9. sick - 1599
 10. yellow - 2041
 11. polar - 1340
 12. mask - 1092


Let op: in het voorbeeld is gebruik gemaakt van een seed phrase bestaande uit 12 woorden, bestaat jouw seed phrase uit 24 (of een ander aantal) woorden? Geen zorgen, ook daarvoor kun je hetzelfde meegeleverde conversie vel gebruiken. De BIP39 woordenlijst is een standaard woordenlijst die nooit zal veranderen en is daarom altijd veilig om te gebruiken voor het herstellen van je seed phrase (ook wanneer je de meegeleverde woordenlijst van je Hodlr verliest).

Stap 2 - engrave, controleer nog een laatste keer of je de juiste nummers hebt gemarkeerd op de Titanium schijf en ga dan over op het graveren met behulp van de 'center punch', de stalen pin die is bijgeleverd, en een hamer. Doe de Hodlr One in de siliconen mat, zet de center punch loodrecht op het nummer naar keuze, houd stevig vast, en sla met een hamer, één voor één de nummers (zoals je deze hebt genoteerd op 'recovery scheme sheet') in de schijf. Alle 12 woorden gedaan? Het is nu definitief! Je seed phrase staat nu permanent ingegraveerd.

Hierna kun je nog een seed name ID graveren in het grid dat te zien is in het midden op de voorkant van je Hodlr One, kies hier voor een letter in combinatie met een cijfer. Wanneer het bijvoorbeeld je enige seed phrase back up is, kies je voor A1.

Als laatste graveer je op de achterkant van de Hodlr One welk 'recovery scheme' je hebt gebruikt. We hebben er in dit geval voor gekozen de seed phrase niet in meerdere delen op te knippen en te verdelen over meerdere Hodlr schijven en dus een recovery scheme van 1 maal 12 woorden geplaatst op 1 Hodlr One Titanium. Dat houdt in dat de zogeheten Share / Of / Threshold (S / O / T), 01 / 01 / 01 is.

Wanneer er bijvoorbeeld wordt gekozen 1 seed phrase van 24 woorden te verdelen over 3 Hodler One's, waarbij 2 delen (Shares) volstaan als recovery zou de S / O / T van schijf 2 als volgt zijn, 02 / 03 / 02. Het tweede deel van in totaal 3 delen, waarbij 2 delen volstaan als seed phrase en dienen als volwaardige back-up van de wallet.

Let op: Het opknippen van je seed phrase in meerdere delen (ook wel bekend als  Shamir's Secret Sharing Shamir's Secret Sharing Shamir's Secret Sharing (SSS) is an efficient secret sharing algorithm for distributing private information ("the secret") in such a way that no individual holds intelligible information about the secret.  en verbergen op verschillende locaties zorgt voor extra veiligheid maar kan ook voor extra kwetsbaarheid zorgen wanneer een van de delen, om welke reden dan ook, verloren gaat. Het opknippen van de je seed phrase en verbergen op meerdere locaties moet dus een weloverwogen beslissing zijn.

Stap 3 - store, als laatste verzegel je de voor- en achterkant van de Hodlr One met een van de 'tamper-evident security seals'. Deze zegels zijn zo gemaakt dat het meteen zichtbaar is wanneer ze verwijderd zijn (of hier een poging toe is gedaan), ook beschikt elke zegel over een uniek serienummer. Op de zegel, in het midden, schijf je de seed ID die je eerder hebt ingegraveerd.

We zijn nu klaar met het veilig en op robuuste wijze vastleggen van onze seed phrase, het enige dat nu nog nodig is is het opbergen van de Hodlr Titanium One. Doe dit altijd op een plek die je niet kunt vergeten en waar je altijd toegang toe zult hebben. Maak je gebruik van meerdere Hodlers? Sla deze niet op een locatie op.

Voordelen

 • Super compact (dus goed te verbergen)
 • Goed ontworpen, strak uiterlijk
 • Bruikbaar in combinatie met alle BIP39 en SLIP39 wallets
 • Sherp geprijsd

Nadelen

 • Seed phrase woorden eerst omzetten naar nummers (conversie sheet meegeleverd)
 • Aantal woorden (12, 15, 18, 20, 21, 24) indicator is wat moeilijk leesbaar

Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.