Saifedean Ammous benoemd tot adviseur voor El Salvador

“Welkom in het winnende team. Dr Ammous”. Zo kondigde het Nationale Bitcoinkantoor (ONBTC) van El Salvador de komst van Saifedean Ammous aan als economisch adviseur op Bitcoin.

ONBTC

Ammous, schrijver van ‘The Bitcoin Standard’, deed recentelijk een bezoek aan het Latijns-Amerikaanse land aan en bezocht het COBO+ programma. Dit programma is een project dat El Salvadoraanse jongeren opleidt tot programmeurs. Daarna had hij een ontmoeting met President Nayib Bukele over politiek en economische vrijheid. Bukele vroeg hem vervolgens om economisch adviseur te worden bij het Bitcoinkantoor.

Deze benoeming is in lijn met de historische beslissing van El Salvador om als eerste land ter wereld Bitcoin in 2021 te erkennen als wettig betaalmiddel. Het ONBTC begeleidt de integratie van Bitcoin in de economie van het land door middel van informatievoorziening aan de media en geïnteresseerden, evenals beleidsmakers en projecten.

Het ONBTC bestaat onder meer uit Max Keiser en Stacy Herbert, een echtpaar Bitcoiners dat sinds november 2022 de rol van Bitcoinadviseurs vervult. "Het is geweldig om Saifedean Ammous in het team van El Salvador te hebben," zei Max Keiser in een verklaring aan Bitcoin Magazine. "Ammous heeft de rol van Bitcoin als 'Het alternatief voor centrale banken' in zijn nu klassieke werk 'The Bitcoin Standard' op een briljante manier uiteengezet.”

Bukele’s Bitcoinexperiment

Het Bitcoinexperiment van Bukele is nu bijna twee jaar onderweg. Reeds daarvoor was er al een initiatief genaamd Bitcoin Beach gestart door een anonieme donateur in de El Salvadoraanse dorpen El Zonte en Punta Mango, waarbij een circulaire Bitcoineconomie op werd gezet.

President Bukele besloot Bitcoin als wettig betaalmiddel aan te nemen en kreeg daarop veel kritiek van onder andere de Wereldbank en het IMF. Een groot deel van de bevolking wilde Bitcoin niet als betaalmiddel. Bukele’s beslissing stuitte op nog meer kritiek gedurende de lage Bitcoinkoers in 2021, waarop de minister van Financiën reageerde dat El Salvador geen verlies had geleden omdat het geen bitcoins had verkocht.

In januari erkende het IMF dat de verwachte negatieve gevolgen die de organisatie verwachtte, niet waren uitgekomen. Bitcoin wordt zeker nog niet overal begrepen en gebruikt door de El Salvadoranen. Wel trekt het land in ieder geval veel Bitcointoeristen. Dit komt onder andere ook doordat Bukele een harde oorlog tegen bendegeweld voert, waardoor het nu stukken veiliger is in het land.


Meer weten over El Salvador? Lees hier alle artikelen over het Bitcoinland.


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.