SEC publiceert besluit over Bitcoin ETF

Update: De aanvraag voor het SolidX ETF is eveneens afgekeurd door de SEC.

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft een uitspraak gedaan over de regelverandering die het COIN ETF van de gebroeders Winklevoss mogelijk zou maken. De regelverandering is niet goedgekeurd door de SEC.

Als reden geeft de SEC op dat de regelgeving rondom het onderliggende goed van het ETF (Bitcoin) niet voldoet aan de eisen om frauduleus en manipulatief handelen te voorkomen om investeerders en het algemeen publiek te beschermen. De SEC stelt dat 1) bitcoin exchanges moeten voldoen aan een bepaalde mate van toezicht, en 2) de bitcoin markten gereguleerd moeten zijn.

The Commission believes that, in order to meet this standard, an exchange that lists and trades shares of commodity-trust exchange-traded products (ETPs) must, in addition to other applicable requirements, satisfy two requirements that are dispositive in this matter. First, the exchange must have surveillance-sharing agreements with significant markets for trading the underlying commodity or derivatives on that commodity. And second, those markets must be regulated. Based on the record before it, the Commission believes that the significant markets for bitcoin are unregulated.

Veel bitcoin exchanges doen hun best om te voldoen aan de juiste regelgeving en staan open voor toezicht. De aard van bitcoin als geheel nieuw soort goed maakt het echter vaak lastig om bitcoin exchanges en wisseldiensten in een regelgevend kader te passen. Hierdoor zijn sommige exchanges, hoewel zij dat wel zouden willen, niet gereguleerd. Daarnaast zijn er exchanges die anonimiteit en privacy voor hun klanten het belangrijkst vinden en dus juist niet mee willen werken aan regulering en toezicht.

De SEC geeft aan dat het haar taak is om investeerders en het publiek te beschermen van eventueel risicovolle aandelen. Zoals vandaag te zien was, met grote koersschommelingen van wel honderden euro's binnen een paar uur, is bitcoin een erg risicovolle investering. Waar op de gereguleerde markten bij te grote dalingen de noodstop aanslaat, gaat bitcoin gewoon door. Hierdoor kunnen mensen veel geld verliezen, en dit is precies waar de SEC voor hoedt.

Of het slecht nieuws is valt te betwisten. Misschien is bitcoin gewoon nog niet klaar voor het grote publiek, of past bitcoin niet binnen de huidige kaders omtrent regulering. We zullen je op de hoogte houden van de relevante ontwikkelingen op dit gebied.


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.