Sneller de blockchain verifiëren met GLV Endomorphism

Onlangs verliep het patent op het zogenaamde GLV Endomorphism, een cryptografische methode waarmee digitale handtekeningen op de blockchain efficiënter geverifieerd kunnen worden. Bitcoin full nodes kunnen ermee meer dan 25% snelheidswinst behalen in het synchroniseren van de blockchain. In 2008 zag Bitcoinlegende Hal Finney al de voordelen, maar nu het patent is vervallen kan het eindelijk in de Bitcoin Core software worden geactiveerd.

Er zijn verschillende manieren om Bitcoin te gebruiken, maar als je maximale controle wil en het vertrouwen in anderen wil minimaliseren dan is het draaien van een full node essentieel. Full nodes controleren namelijk de volledige transactiegeschiedenis van de blockchain, om op die manier ervan verzekerd te zijn dat alles klopt.

Dat is echter geen kleine opgave. De blockchain is namelijk al ruim 650.000 blocks groot en ongeveer iedere tien minuten voegen Bitcoinminers daar een nieuw block met transacties aan toe. De verificatie van blocks door full nodes is eenvoudiger en sneller dan het miningproces, maar aangezien er inmiddels al bijna twaalf jaar aan blocks met transacties te controleren zijn kost dat tegenwoordig ook aardig wat processorkracht en tijd. Afhankelijk van de hardware kan een volledige synchronisatie van een Bitcoin full node zomaar een paar weken duren.

Het kan echter een stuk efficiënter met behulp van GLV Endomorphism. Dat is een cryptografische methode waarmee het minder processorkracht kost om digitale handtekeningen van transacties te verifiëren. Dat vertaalt zich in snelheidswinst voor bestaande full nodes en lagere hardware vereisten voor nieuwe. Dat laatste is vooral goed omdat het netwerk erdoor toegankelijk blijft voor een breed publiek en het centralisatie rond high-end serverparken helpt voorkomen.

GLV Endomorphism

GLV Endomorphism is vernoemd naar de bedenkers Gallant, Lambert en Vanstone en de techniek bestaat al ruim twintig jaar. Bitcoinpionier Hal Finney schreef in 2008 al eens over de voordelen ervan voor Bitcoin. Hij schatte de snelheidswinst destijds op ongeveer 25%.

GLV Endomorphism was echter al sinds 1999 gepatenteerd het kon daardoor jarenlang niet in de Bitcoin Core software worden gebruikt. Nu het patent eindelijk is verlopen kan dat wel.

pieter20wuille20glv20endomorphism20twitter.png

Ondertussen is er in de loop der tijd al veel getest en gewerkt aan de implementatie. Omdat veel voorwerk al gedaan is zal de activatie van GLV Endomorphism in Bitcoin Core vermoedelijk niet erg lang op zich laten wachten.

Bitcoinontwikkelaar Jameson Lopp liep vooruit op het proces en voerde recentelijk een viertal tests uit met bemoedigende resultaten. Hij gaf aan dat een volledige synchronisatie van de blockchain met behulp van GLV Endomorphism in zijn geval 28% sneller is.

jameson20lopp20glv20endomorphism20twitter.png

Wanneer GLV Endomorphism standaard in Bitcoin Core wordt geactiveerd zodat iedereen het kan gebruiken is nog niet bekend, maar lijkt erop dat het op vrij korte termijn al zou kunnen gebeuren.


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.