Spot Bitcoin ETF's eindelijk goedgekeurd

Baanbrekend nieuws voor bitcoin! De Securities and Exchange Commission (SEC) heeft zojuist aangekondigd dat ze meerdere aanvragen voor spot bitcoin exchange-traded funds (ETF's) hebben goedgekeurd. Na een periode van lang wachten en veel speculatie is de beslissing eindelijk genomen, een mijlpaal voor bitcoin.

Even leek het erop dat de SEC haar beslissing gisteravond al had genomen, maar het X-account van de SEC bleek in handen te zijn gevallen van kwaadwillenden. Nu is de goedkeuring echter daadwerkelijk gegeven.

De goedgekeurde ETF's, die vanaf morgen (11 januari) officieel kunnen worden verhandeld, openen de deuren voor Amerikaanse vermogensbeheerders, pensioenfondsen en talloze andere beleggers die geïnteresseerd zijn in bitcoin, maar de complexiteit en risico's van directe investeringen in het digitale goud willen vermijden. Of in andere gevallen het gewoonweg niet mogen.

Ontdek hier meer over de impact van de goedkeuring van spot Bitcoin ETF's. 

Spot Bitcoin ETF's

In de eerste ronde heeft de SEC de ETF-aanvragen van de volgende vermogensbeheerders goedgekeurd:

 • BlackRock
 • Fidelity
 • Invesco & Galaxy
 • Franklin Templeton
 • VanEck
 • 21Shares & Ark Invest
 • BitWise
 • WisdomTree
 • Valkyrie
 • Hashdex
 • Grayscale

Omzetting Grayscale ook goedgekeurd

De goedkeuring voor de conversie van het bitcoinbeheerfonds van Grayscale (Grayscale Bitcoin Trust) naar een spot Bitcoin ETF is ook verkregen van de Amerikaanse beurswaakhond. Eerder dit jaar won Grayscale een rechtszaak tegen de SEC over de afwijzing van hun vorige aanvraag. De rechtbank oordeelde destijds dat de argumenten van de SEC onvoldoende waren om de aanvraag van Grayscale af te wijzen. Ook trad Barry Silbert onlangs af als CEO van de Digital Currency Group (DCG), het moederbedrijf van Grayscale, wat mogelijk factoren kunnen zijn die hebben meegewogen in de goedkeuring.

Wie gaat de strijd winnen?

Nu begint Wall Street een heuse prijzenoorlog (fee war) om wie de goedkoopste toegang tot bitcoin kan aanbieden. Wie deze strijd zal winnen, zal de tijd uitwijzen. Over de jaarlijkse kosten gesproken, hier is een overzicht:

Kostenoverzicht Spot Bitcoin ETF

Bron afbeelding: James Seyffart.

Op korte termijn bieden Bitwise, 21Shares & Ark Invest, Fidelity, WisdomTree, Invesco & Galaxy en Valkyrie tarieven van maar liefst 0,0% aan, maar dit geldt alleen voor de eerste drie tot zes maanden en tot $1 miljard. Bij de ETF van BlackRock geldt een gereduceerd tarief van 0,12% in plaats van 0,25% voor de eerste twaalf maanden en tot $5 miljard.

Op de langere termijn lijken BitWise, 21Shares & Ark Invest, Fidelity, VanEck, WisdomTree en BlackRock de goedkopere opties te zijn. Grayscale lijkt daarentegen wel erg duur met 1,5%. Dit is overigens een half procentje minder dan hun huidige product: de Grayscale Bitcoin Trust (GBTC), wat geen ETF is. Wellicht gokken ze erop dat hun huidige klanten niet verkopen in verband met vermogensaanwasbelasting (capital gains tax).

Echte bitcoin

Ondanks de lage kosten, die in sommige gevallen mogelijk lager zijn dan de daadwerkelijke kosten, is het belangrijk om je af te vragen hoe vermogensbeheerders geld verdienen met het beheer van deze fondsen. Meestal gebeurt dit door effecten uit te lenen, wat de nodige risico's met zich brengt. 

Misschien is het bezitten van 'echte' bitcoin in je eigen wallet dus toch nog steeds de betere optie. Wanneer je bitcoin in eigen beheer hebt, heb je immers geen tegenpartijrisico. Dit in tegenstelling tot mogelijk risicovollere Bitcoin ETF's of ETP's (de Europese variant). De toekomst zal leren of het aloude adagium 'Not your keys, not your coins' weer zal schitteren.


Bitcoin koop je bij Bitonic, het eerste en enige bitcoin-only bedrijf van Nederland.