Trump: VS moet bitcoinsupermacht zijn en bitcoinreserves aanhouden

Donald Trump wil dat de Verenigde Staten de bitcoinsupermacht van de wereld wordt en bitcoinreserves aanhoudt. Ook zei hij barrières te willen verlagen, de sector te willen stimuleren, het recht op self custody te willen beschermen, Ross Ulbricht te bevrijden en SEC-voorzitter Gary Gensler te zullen ontslaan.

Voormalig president Donald Trump sprak zaterdag in het Amerikaanse Nashville op Bitcoin 2024, het grootste en meest bekende bitcoinevenement ter wereld. 

Daar verklaarde hij zich stellig als bondgenoot van bitcoin en zei hij dat hij wil dat de VS de bitcoinsupermacht van de wereld wordt. Zo niet, dan gaan China en Rusland er volgens hem mee aan de haal. Met een aantal beloftes lichtte hij zijn plannen toe.

Deze middag leg ik mijn plan uit om ervoor te zorgen dat de Verenigde Staten de cryptohoofdstad en de bitcoinsupermacht van de wereld wordt. Donald Trump, Bitcoin 2024 Nashville

210.000 BTC reserves

Donald Trump zei dat hij wil dat de Verenigde Staten bitcoinreserves aanhoudt, net zoals het land ook goudreserves bezit. In de loop der jaren confisqueerden de Amerikaanse autoriteiten 210.000 BTC, die normaliter publiekelijk worden geveild.

Onder zijn presidentsschap zegt Trump deze bitcoins en alle toekomstige geconfisqueerde bitcoins echter te willen aanhouden als langetermijn valutareserves, die in principe niet worden verkocht - "Never sell your bitcoin", aldus Trump.

Het is een zwaarwegende belofte. Als de VS, als dominante wereldmacht en leider van de westerse wereld, bitcoin op die manier zou omarmen zou dat voor de adoptie een historische mijlpaal zijn, die waarschijnlijk drempels verlaagt voor andere landen om het voorbeeld op te volgen.

Bitonic app: de eenvoudigste manier om bitcoin te kopen, verkopen of bewaren. Alles op één plek.

Democraten

Trump sprak vol lof over bitcoiners, die hij beschreef als hoogintelligent en vooruitziend, en zette zich sterk af van de Democratische partij. Die zijn volgens hem anti-bitcoin en zouden er alles aan doen om bitcoin tegen te houden. Hij stelde dat als de Democraten de verkiezingen winnen dat ze meedogenloos zullen zijn. Als hij wint zegt hij echter barrières te zullen wegnemen en de sector te zullen stimuleren.

Ook beloofde hij om de impopulaire Securities & Exchange Commission (SEC)-voorzitter Gary Gensler te ontslaan - onder groot gejuich van het publiek - en te vervangen met een pro-bitcoin voorzitter.

Daarnaast zei hij een presidentiële bitcoin- en crypto-adviesraad te willen oprichten.

Energie en mining

Trump zegt ook te willen dat de VS voorop loopt met AI en bitcoinmining. Hij wil daarom de huidige stroomproductie in de VS verdubbelen, zodat er energie in overvloed is en de stroomprijs in de VS de laagste wordt van de hele wereld.

Dat wil hij onder andere doen door meer energiecentrales te bouwen en ook de olieproductie op te schroeven.

Overige beloftes

Trump beloofde dat er onder zijn presidentsschap bovendien geen digitaal centralebankgeld (CBDC) komt en dat hij het recht op bitcoins in eigen beheer (self custody) zal beschermen. Ook insinueerde hij dat zijn presidentsschap goed zou zijn voor de bitcoin koers, omdat die tijdens zijn eerdere presidentsschap meer steeg dan in de periode onder president Biden.

Trump zei ook een einde te zullen maken aan de hoge inflatie, die volgens hem is veroorzaakt door het geldscheppende beleid van Biden. Daardoor zou volgens hem 30% tot 40% van de waarde van de dollar zijn verdampt. Hij zei dat bitcoiners veel eerder en beter dan anderen de gevaren begrepen, maar dat niemand naar hen luisterde. Inflatie vergeleek hij met een verborgen belasting die levens verwoest.

Daarnaast herhaalde Trump zijn belofte om de hechtenis te beëindigen van Ross Ulbricht, de oprichter van The Silk Road die op dit moment een celstraf uitzit van tweemaal levenslang plus dertig jaar.

Politiek thema

Donald Trump sprak zich eerder dit jaar ook al uit als voorstander van bitcoin en de Republikeinse partij nam onlangs een alinea op over bitcoin in het partijprogramma.

Het lijkt er dan ook op dat bitcoin nu daadwerkelijk een politiek thema is in de Amerikaanse presidentsverkiezingen en dat Trump en de Republikeinen vol inzetten om de stemmen te winnen van bitcoinbezitters. Die zijn mogelijk zwaarwegend, want een recente enquete gaf aan dat bitcoin en cryptovaluta voor 20% van de stemgerechtigden in zogenaamde 'swing states' belangrijke thema's zijn.

Bekijk de volledige speech van Donald Trump op Bitcoin 2024 hieronder of via het kanaal van Bitcoinmagazine.com op Youtube.


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.