Verkiezingen VS: partijprogramma Republikeinen is pro-bitcoin

De Amerikaanse Republikeinse partij heeft in het nieuwe partijprogramma pro-bitcoin standpunten opgenomen. Het partijprogramma pleit onder andere voor het recht op bitcoinmining, self custody en privétransacties. Nadat Donald Trump eerder al zijn steun uitsprak, lijkt bitcoin nu ook officieel een politiek thema in de race om het presidentsschap.

Het nieuwe partijprogramma van 2024 van de Republikeinse partij werd deze week bekend gemaakt. Op de negende pagina stellen de Republikeinen een voortrekkersrol te willen spelen met betrekking tot innovatie en ontluikende sectoren. Daarna volgt direct een alinea over bitcoin en digitale valuta's. 

Anti-Democraten en CBDCs

"De Republikeinen zullen een einde maken aan de onwettige en on-Amerikaanse harde aanpak van crypto door de Democraten en zich verzetten tegen de creatie van digitaal centralebankgeld", stelt het programma.

Het eerste deel van de zin verwijst hoogstwaarschijnlijk naar de uiterst kritische opstelling van Biden's Witte Huis in de afgelopen vier jaar, alsmede de wispelturige houding van de door de Securities & Exchange Commission (SEC) onder leiding van Democraat Gary Gensler. De Democratische senator Elizabeth Warren riep bovendien op tot een politiek 'anti-crypto leger'.  

Het digitale centralebankgeld, ook wel Central Bank Digital Currencies (CBDCs) genoemd, waarnaar verwezen wordt is een controversieel onderwerp. Diverse centrale banken zijn voorstander, maar politici en burgers zijn verdeeld over het nut en de wenselijkheid. Hoewel het net zoals bitcoin digitale valuta's zijn, staan de eigenschappen in veel opzichten dusdanig haaks op elkaar dat het welhaast tegenpolen zijn.

Bitonic app: de eenvoudigste manier om bitcoin te kopen, verkopen of bewaren. Alles op één plek.

Mining, self custody & peer-to-peer

Daarna verklaren de Republikeinen voorstander te zijn van bitcoinmining, self custody en privétransacties. 

"We zullen het recht verdedigen om bitcoin te minen en ervoor zorgen dat iedere Amerikaan het recht heeft om zijn digitale activa in eigen beheer te nemen en transacties uit te voeren zonder toezicht en controle van de overheid", aldus het partijprogramma.

De VS, met Texas voorop, is wereldwijd koploper op het gebied van bitcoinmining. Nergens in de wereld bevinden zich zoveel bitcoinminers. Vanwege het energieverbruik ligt de sector echter regelmatig onder vuur, vooral vanuit de hoek van senator Warren. Aan de Republikeinse zijde zijn enkele senatoren daarentegen al enige tijd uitgesproken voorstanders van de miningindustrie.

Het pleidooi voor wallets op basis van eigen beheer en het recht op transacties zonder overheidsmonitoring lijkt een steunbetuiging voor de basisfundamenten van bitcoin. De grote innovatie van bitcoin is immers dat het een financieel systeem is zonder (de noodzaak of risico's van) tussenpartijen, waarbij gebruikers geld in eigen beheer hebben en rechtstreeks transacties met elkaar doen. 

Politiek thema presidentsverkiezingen

Bitcoin lijkt nu daadwerkelijk een politiek thema in de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Eerder sprak Donald Trump echter ook al enkele malen positief over bitcoin en cryptovaluta. "Als je voor crypto bent dan kan je maar beter voor Trump stemmen", zei Trump tijdens een recente campagnebijeenkomst in Mar-A-Lago. 

Later schreef Trump op social mediaplatform Truth Social dat hij bitcoin ziet als laatste verdedigingslinie tegen de komst van digitaal centralebankgeld en dat hij wil dat alle resterende bitcoins in de VS worden gemined, om 'energie-dominant' te worden. 

Achter de schermen lijkt David Bailey, oprichter van het Amerikaanse Bitcoinmagazine.com, invloedrijk in het bepalen van de Republikeinse standpunten over digitale valuta's. Bailey maakte in mei bekend betrokken te zijn bij de Trump-campagne en sindsdien zegt Trump, en nu ook het Republikeinse partijprogramma, precies wat bitcoiners graag horen. 

Volgens geruchten zou Biden's campagneteam, in een poging de schade te beperken, achter de schermen inmiddels ook toenadering zoeken met bitcoin- en cryptobedrijven en overwegen om cryptodonaties te accepteren


Links of rechts: waar ligt bitcoin op het politieke spectrum? Dat lees je in een van onze eerdere artikelen.


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.