Verkiezingen VS: wordt bitcoin een politiek thema?

Wordt bitcoin een politiek thema in de Amerikaanse presidentsverkiezingen? Donald Trump richt zich steeds vaker op bitcoin- en crypto-eigenaren, terwijl Joe Biden zich tijdens zijn presidentschap vooral kritisch en gesloten opstelde. Onafhankelijk kandidaat en politieke 'wildcard' Robert F. Kennedy is echter de meest uitgesproken voorstander. Onder de Amerikaanse bevolking is het adoptiepercentage van bitcoin en cryptovaluta ongeveer 15%. De grote vraag is: wie wint tijdens de aankomende verkiezingen hun stem? 

"Als je voor crypto bent dan kan je maar beter voor Trump stemmen", aldus de voormalig president Donald Trump tijdens een recente campagnebijeenkomst in Mar-A-Lago. 

Trump gaf aan dat hij bitcoin en cryptovaluta prima vindt en er geen problemen mee heeft. "Gensler is er erg op tegen, de Democraten zijn er erg op tegen. En ik zeg dit: een boel mensen zijn er erg vóór, waarschijnlijk veel van de mensen in deze groep, en ik vind het prima." 


Trump zei ook cryptodonaties te accepteren voor zijn verkiezingscampagne, of als dat niet het geval is voor die mogelijkheid te zullen zorgen. 

De bijeenkomst was een 'NFT-diner', georganiseerd voor de eigenaren van Trump digital collectible NFT's. Die verkoopt het campagneteam van Trump sinds vorig jaar als nieuwe vorm van fondsenwerving. Binnen enkele maanden had Trump met verkoop al zo'n $2,8 miljoen voor zijn campagne opgehaald. Bij deze doelgroep deed Trump's boodschap het natuurlijk goed. 

Ommezwaai 

Het staat in schril contrast tot Trump's vroegere uitlatingen. In 2019 twitterde hij afkeurend aan het einde van zijn presidentschap dat hij geen fan was van bitcoin of andere cryptovaluta's, dat het geen geld is maar gebakken lucht en vooral geschikt voor illegale activiteit. In 2021 beschreef hij het als 'nep' en 'a disaster waiting to happen'.  

De laatste tijd lijkt hij echter van mening veranderd. Na een gesprek met de pro-bitcoin Republikein Vivek Ramaswamy, die de race voor het Republikeinse presidentskandidatuur verloor, sprak Trump zich stellig uit tegen Central Bank Digital Currencies (CBDC).

Sindsdien lijkt Trump ook meer welwillend en in toenemende mate bewust van de doelgroep bitcoin- en crypto-eigenaren. 

In februari zei hij tijdens een interview met Fox News nog altijd een voorkeur te hebben voor de dollar, maar ook dat hij geen problemen heeft met bitcoin of cryptovaluta, omdat het een eigen leven is gaan leiden en steeds meer mensen het omarmen en ermee willen betalen. Wel zei hij dat enige regulering waarschijnlijk nodig is. 

Boven: CNBC interview met Donald Trump

In maart herhaalde hij die standpunten in een interview met CNBC en vertelde hij over de successen van de verkoop van Trump sneakers. Volgens hem werden veel van de kostbare sneaker-aankopen gedaan met behulp van bitcoin of cryptovaluta. "Als je er over nadenkt, is het een aanvullende soort valuta", aldus een enthousiast klinkende Trump. Hij liet daarbij wel weten dat hij persoonlijk niet tot de groep mensen behoort die bitcoin hebben gekocht. 

Een nieuwe ontwikkeling is dat David Bailey, de CEO van Bitcoinmagazine.com, bekendmaakte dat hij bij de Trump campagne is betrokken en adviseert over pro-bitcoin standpunten en beleid.  

Bitonic app: de eenvoudigste manier om bitcoin te kopen, verkopen of bewaren. Alles op één plek.

Biden 

De huidige Amerikaanse president Joe Biden maakte zich de afgelopen jaren daarentegen weinig populair onder bitcoin- en crypto-eigenaren. Hij maakte nooit noemenswaardige opmerkingen over bitcoin, maar onder zijn presidentschap toonde het Witte Huis zich uiterst kritisch en stuurden de Democraten sterk aan op beperkingen en strenge regulering. 

Biden ondertekende bijvoorbeeld een 'executive order' om de risico's en voordelen van digitale activa zoals bitcoin te onderzoeken. Het Witte Huis bracht daarna uitgebreide en ogenschijnlijk eenzijdige rapporten uit over de vermeende klimaatimpact en om te benadrukken dat bitcoin ongeschikt is als geld

Later drong het Witte Huis via het Digital Asset Mining Energy (DAME)-voorstel aan op een extra belasting van 30% op het energieverbruik van bitcoinminers, waardoor het waarschijnlijk niet langer rendabel zou zijn om in de Verenigde Staten te minen. 

Onlangs keurde de senaat een nieuw wetsvoorstel goed, om belemmerende accountancyregel te schrappen voor banken die bitcoin namens klanten beheren. Het wetsvoorstel kreeg steun van beide partijen, maar het Witte Huis gaf aan dat president Biden het voorstal desondanks zal blokkeren door middel van zijn vetorecht. 

Partijgenoot en Democratische senator Elizabeth Warren verklaarde vorig jaar bovendien een 'anti-crypto army' op te richten. Regelmatig opent zij de aanval op bitcoin, niet zelden op basis van misinformatie, en is ze de drijvende kracht achter allerlei anti-bitcoin wetsvoorstellen, zoals de Digital Asset Anti-Money Laundering Act die miners en nodes de onmogelijke verplichting zou opleggen om gebruikers te identificeren.  

Boven: Elizabeth Warren tijdens een hoorzitting

Bitcoinadoptie van 15% 

Het heeft er alle schijn naar dat de Amerikaanse presidentsverkiezingen opnieuw een nek-aan-nek race wordt. Enkele duizenden stemmen in strategisch belangrijke 'swing states' kunnen al voldoende zijn om het tij te doen keren. 

Bitcoin- en crypto-eigenaren zijn echter al lang geen onbeduidende minderheid meer. Volgens onderzoeken ligt het adoptiepercentage van bitcoin en andere cryptovaluta's in de VS tegenwoordig op ongeveer 15% van de bevolking, ofwel ongeveer 40 miljoen mensen. Dat is een grotere groep mensen en een groter potentieel stemblok, dan het aantal Amerikaanse leden van vakbonden.  

Bovendien zouden bitcoin en digitale activa volgens een enquête van The Blockchain Association voor één op de vijf stemgerechtigden in 'swing states' een belangrijk thema zijn bij de aankomende verkiezingen. 

De stemmen van bitcoin- en crypto-eigenaren kunnen daarom zwaarwegend zijn. Op dit moment lijkt vooral Donald Trump daarvan bewust. Dat kan Biden en de Democraten bij de aankomende verkiezingen duur komen te staan, zo waarschuwt miljardair Marc Cuban. 

Robert F. Kennedy 

De 'wildcard' in deze verkiezingen is Robert F. Kennedy, ook wel bijgenaamd 'RFK'. Oorspronkelijk verbonden met de Democratische partij, dingt hij nu mee naar het presidentschap als onafhankelijke kandidaat. 

Robert F. Kennedy geniet enige populariteit, maar maakt vermoedelijk weinig kans. Een stem op een onafhankelijke kandidaat is in het Amerikaanse tweepartijenstelsel meestal een proteststem. Toch is Kennedy bij de verkiezingen een belangrijke speler, omdat hij van zowel Democratische als Republikeinse zijde stemmen kan afsnoepen. 

Kennedy biedt voor potentiële Trump-stemmers namelijk een alternatief, omdat hij iets minder polariserend maar net zo anti-establishment is. Tegelijkertijd is hij nadrukkelijk geen Republikein of Trump, en daarmee een alternatief voor Democratische stemmers die bij gebrek aan een andere keuze op de vrij impopulaire Biden zouden stemmen. Kennedy's verwantschap aan zijn oom, de beroemde overleden president John F. Kennedy, levert hem daarnaast wellicht ook extra stemmen op. 

Bovendien is Kennedy het meest pro-bitcoin van alle presidentskandidaten. Kennedy is uitgesproken voorstander en hij lijkt de technologie en impact veel beter te begrijpen dan andere presidentskandidaten. Hij trapte zijn politieke campagne af op Bitcoin Miami 2023, laat zich regelmatig interviewen door bitcoin nieuwsmedia en ook bezit hij persoonlijk een hoeveelheid bitcoin. Kennedy kondigde zelfs aan dat hij wil dat de Amerikaanse dollar gedeeltelijk gedekt wordt door bitcoin

Boven: Robert F. Kennedy tijdens Bitcoin Miami 2023

Voor kiezers die hun keuze vooral baseren op welke president het 'beste' zou zijn voor bitcoin lijkt Kennedy dan ook het meest aansprekend. Dat kan Trump stemmen kosten, wat gunstig zou zijn voor Biden. Toch zijn veel kiezers ervan bewust dat een stem op een onafhankelijke kandidaat waarschijnlijk een weggegooide stem is. Als Kennedy daardoor te weinig aantrekkelijk blijkt, zou dat positief kunnen uitpakken voor Trump en nadelig voor Biden. 

De stem van de bitcoinbezitter en het succes van Kennedy zouden daarom wel eens doorslaggevend kunnen zijn in het bepalen van de volgende Amerikaanse president.


Welke politieke kleur heeft bitcoin en wat vinden Nederlandse politieke partijen ervan? Lees het in een van onze eerdere artikelen.