Amerikaanse senator: "Er is voor iedere overheid ter wereld een backstop en dat is bitcoin"

De pas verkozen Amerikaanse senator Cynthia Lummis is Bitcoiner en zegt dat ze Bitcoin bij politici wil aankaarten. Bitcoin is volgens haar een unieke store of value die beter koopkracht behoudt en traditionele valuta's overstijgt. Ze stelt dat Bitcoin voor iedere overheid ter wereld een alternatief is om op terug te vallen, in het geval het oude systeem faalt.

Bitcoiners zijn overal, ook in de politiek. De voormalige penningmeester van Wyoming, de Republikeinse Cynthia Lummis, werd kortgeleden gekozen om de staat Wyoming te vertegenwoordigen in de Amerikaanse senaat. Al snel bleek dat Lummis enthousiast voorstander is van Bitcoin. In de podcast What Bitcoin Did van Peter McCormack vertelde ze er onlangs meer over.

CynthiaLummis.jpg

Boven: Cynthia Lummis

De Bitcoin senator

Tijdens het interview legt ze uit dat ze het als onderdeel van haar taak beschouwd om andere senatoren en congresleden van het nut en belang van Bitcoin te overtuigen.

"Ik wil echt een deel van mijn tijd in de senaat gebruiken om het onderwerp Bitcoin te introduceren, de senaat helpen hun kennis erover te vergroten, wat het is, wat het doet, hoe het kan groeien en zich kan ontwikkelen naast onze fiat valuta.", aldus de toekomstige senator.

Fiat valuta's, ook bekend als fiduciair geld, zijn volgens haar vanuit historisch perspectief slechts sinds korte tijd de norm. "Het feit dat er nu iets nieuws is dat fiat valuta overstijgt en waarmee individuen wereldwijd onderling zaken kunnen doen zonder de beperkingen van fiat valuta is uniek in onze tijd, maar niet uniek in de geschiedenis van de mensheid.", licht ze toe.

Betere 'store of value'

Bitcoin is volgens haar een beter soort 'store of value'; een middel voor waarde opslag. "In het geval van de Amerikaanse dollar zit inflatie ingebakken in het plan van de centrale bank voor de Amerikaanse dollar. Het is dus geen wonder dat onze koopkracht afbrokkelt.", legt Lummis uit. "En dat zal met bitcoin niet zo zijn."

Ze bezit zelf ook wat bitcoin en verklaarde een 'HODLer' te zijn. Ze heeft volgens eigen zeggen nog nooit bitcoin verkocht, maar wel bijgekocht.

Oorspronkelijk was het haar schoonzoon die haar over Bitcoin vertelde. Het duurde wel even, maar het kwartje viel bij haar redelijk snel omdat ze zich als penningmeester altijd al bezighield met lange termijn investeringen en aangezien Wyoming veel mijnbouw heeft kon ze ook eenvoudig een klik maken met bitcoinmining.

Boven: Luister zelf naar het (Engelstalige) interview van What Bitcoin Did met aankomend senator Cynthia Lummis

Inflatie en schuld

Inflatie en de schuldenberg zijn volgens haar grote problemen: "Het is echt één van mijn grootste zorgen. Ik weet dat er geen strategie is, geen plan voor de VS om de schuldenberg te doen afnemen. Toen ik in 2009 aantrad in het congres waren we net van 9000 miljard naar 10.000 miljard schuld gegaan. Nu zitten we ongeveer op 27.000 miljard."

"Het is geld dat we lenen van toekomstige generaties, zonder enig plan om het terug te betalen. De rente die we over de nationale schuld betalen zal binnenkort hoger zijn dan wat we in totaal aan Defensie besteden. Dat is absoluut onhoudbaar.", vertelt ze verder. "We zullen dus een plan moeten ontwikkelen, maar daarnaast hebben we een alternatief pad nodig voor het geval we falen en ik zie Bitcoin als dat alternatieve pad."

Nieuwe KYC-regelgeving

Ze is wel bezorgd over de geruchten dat staatssecretaris Mnuchin plannen heeft nieuwe regelgeving met betrekking tot persoonlijke bitcoinwallets in te voeren. Volgens sommige berichten zou hij de Amerikaanse Bitcoinsector vergaande _Know-Your-Customer (KYC)_ maatregelen willen opleggen, vergelijkbaar met de regels die sinds kort in Nederland gelden.

"Ik geloof dat het afbreuk doet aan privacy en ik geloof dat het Bitcoin hindert om zichzelf verder te ontwikkelen volgens een eigen pad, dat overheden en individuen zou helpen de mogelijkheden ervan beter te begrijpen. Ik zou me daarom bij voorkeur inzetten om congresleden te vertellen wat het zou kunnen doen als we het als het ware vrij spel geven, zonder de regelgeving die secretaris Mnuchin voorstelt", aldus Lummis.

Politiek neutraal

Op de vraag of ze denkt dat Bitcoin meer in lijn is met de Republikeinen of de Democraten antwoordde ze: "Ik denk geen van beide." Bitcoin laat zich volgens haar niet zomaar in hokjes plaatsen. "Ik denk dat het meer Libertarisch is, want het overstijgt politieke partijen."

Bitcoin is voor iedere overheid een backstop

Afsluitend vertelt Lummis dat ze hoopt dat ze eraan kan bijdragen dat men comfortabeler wordt met het idee van Bitcoin, zodat het zich zonder overheidsbeperkingen kan ontwikkelen. Overheden hebben er volgens haar namelijk ook wat aan.

"Als we ooit het punt bereiken dat we zoveel te veel hebben uitgegeven dat alles instort, een 'black swan' gebeurtenis plaatsvindt met betrekking tot elke fiat valuta, of dat nou de onze is of die van jullie, of van China of Japan, dan is er voor iedere overheid ter wereld een backstop beschikbaar en dat is bitcoin.", aldus Cynthia Lummis.

Cynthia Lummis wordt op 3 januari 2021 als senator ingezworen. Ze zal overigens niet de eerste 'Bitcoin senator' zijn, want ook de Republikeinse senator van Georgia Kelly Loeffler is Bitcoiner.


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.