Vijandige overnamepoging Bitfarms door Riot
Miningbedrijf Riot Platforms wil concurrent Bitfarms overnemen en zo het grootste miningbedrijf ter wereld worden. Riot deed een overnamebod, maar dat werd door de raad van bestuur van Bitfarms afgewezen. Riot laat het er niet bij zitten en zoekt nu de aandeelhouders van Bitfarms rechtstreeks op om leden van de raad van bestuur te vervangen.
Op dit moment is Riot Platforms met een aandeel van 10% al de grootste aandeelhouder van Bitfarms. Via een persbericht liet Riot weten dat het vorige maand een bod heeft gedaan aan het bestuur van Bitfarms om de overige aandelen ook over te nemen.
Het overnamebod zou 24% hoger liggen dan de gemiddelde waarde van de aandelen in de afgelopen periode. In totaal zou er zo'n $950 miljoen mee gemoeid gaan. Onderdeel van het voorstel is dat de huidige aandeelhouders van Bitfarms 17% van de aandelen van het nieuwe gecombineerde bedrijf ontvangen.
Grootste miningbedrijf ter wereld
Riot Platforms is nu al één van de grootste miningbedrijven ter wereld, maar met de overname zou het hard op weg zijn om de grootste te worden.
"Een combinatie van Bitfarms en Riot zou het voornaamste en grootste beursgenoteerde bitcoin miningbedrijf creëren, met geografisch gediversifieerde operaties die goed gepositioneerd zijn voor de lange termijn", aldus uitvoerend voorzitter van Riot Platforms Benjamin Yi.
Gezamenlijk zou het gecombineerde bedrijf volgens het persbericht aan het einde van 2024 over een hashrate van zo'n 52 EH/s beschikken. Daarmee zou het de prognoses van de huidige grootste miner van de wereld, Marathon Digital, lichtelijk voorbij streven.
Vijandige overnamepoging
Het raad van bestuur van Bitfarms wees het overnamebod echter van de hand. Volgens Riot handelde de raad van bestuur daarmee niet in het belang van de aandeelhouders.
In reactie lijkt Riot in te zetten op een vijandelijke overname. Via het persbericht roept het de overige aandeelhouders van Bitfarms bijeen, met als doel leden van het raad van bestuur van Bitfarms te vervangen.
Het vizier lijkt daarbij vooral gericht op de oprichters van Bitfarms Nicolas Bonta and Emiliano Grodzki. De bijeenkomst vindt plaats op 31 mei.
We maken ons grote zorgen dat de oprichters in de raad van bestuur van Bitfarms – Nicolas Bonta en Emiliano Grodzki – mogelijk niet handelen in het belang van alle aandeelhouders van Bitfarms. Jason Les, CEO van Riot Platforms, persbericht
Ongeregeldheden
Achter de schermen rommelt het al een tijdje bij Bitfarms. Na een teleurstellende winst in het eerste kwartaal, liet het bedrijf in mei weten dat het de CEO Geoffrey Morphy vroegtijdig heeft ontslagen en op zoek was naar een nieuwe CEO. Morphy startte daarop een rechtszaak wegens onrechtmatig ontslag, waarin hij een schadevergoeding van $27 miljoen eist.
Riot Platforms voert de ongeregeldheden op als extra argument voor de overname. De aandeelhouders zouden met Riot Platforms achter het stuur beter af zijn, omdat het niet alleen winstgevender is en beschikt over een aanzienlijke schatkist, maar ook beter management heeft.
"De plotselinge beëindiging van de CEO van Bitfarms zonder overgangsplan, tijdens een kritieke periode voor Bitfarms en de industrie, evenals de beschuldigingen, indien juist, met betrekking tot de acties van bepaalde leden van de raad van bestuur van Bitfarms zoals uiteengezet in de rechtszaak ingediend door de recent ontslagen CEO, roepen ernstige vragen op over het bestuur", schrijft de CEO van Riot Platforms Jason Les.
Decentralisatie
Als de overname lukt groeit Riot Platforms mogelijk uit tot het grootste miningbedrijf ter wereld. Het aantal grote miningbedrijven slinkt dan echter wel.
Dat is voor de decentralisatie van mining geen goede ontwikkeling. Op dit moment is dat nog geen probleem, maar naarmate de miningindustrie zich in de toekomst verder centraliseert kan het dat wel worden.
Bitcoin een politiek thema in de Amerikaanse presidentsverkiezingen? Hier lees je er meer over.
Beeldmateriaal: Riot Platforms