Waarom 3 januari één van de belangrijkste datums voor Bitcoin is

Bitcoin is 14 jaar vandaag! In het jonge leven van het digitale goud is al veel gebeurd, maar hoe zit het ook alweer met de ontstaansgeschiedenis van Bitcoin? En waarom moet je je bitcoins in eigen beheer hebben?
De geboorte van Bitcoin
“Minister van Financiën staat op het punt van tweede reddingsoperatie voor banken”. Dit kopte de voorpagina van het Britse dagblad The Times op 3 januari 2009. Satoshi Nakamoto verwerkte deze krantenkop in het allereerste Bitcoinblock dat hij/zij minede, ook wel het genesisblock genoemd. Hiermee werd het Bitcoinnetwerk officieel gelanceerd, een paar maanden na de publicatie van Satoshi’s white paper.

Met de verwijzing naar het krantenartikel bewees Satoshi dat hij het eerste block pas op 3 januari won. Voor deze datum werden er dus niet (stiekem) bitcoins gemined. 3 januari wordt daarom ook wel gezien als de verjaardag van het ‘digitale goud’.
Natuurlijk koos Satoshi niet zomaar een willekeurige krantenkop. Na de wereldwijde bankencrisis van 2007/2008, was het vertrouwen in financiële instanties diep beschadigd. Banken en verzekeraars gingen onderuit door onderling wantrouwen en financieel wanbeleid. Overheden en centrale banken moesten bijspringen met bail-outs. In Nederland werden onder andere de ING, SNS Reaal en AEGON geholpen met kapitaalinjecties, de DSB ging failliet.
Een nieuw financieel betalingssysteem
Het is nog steeds de grote vraag wie Satoshi Nakamoto precies is (of zijn). Satoshi’s scepticisme over de financiële sector was in ieder geval zo groot dat hij/zij met een revolutionair betalingssysteem kwam. Veertien jaar later heeft Bitcoin de financiële sector op z’n grondvesten doen schudden door te laten zien dat deze ook decentraal kan functioneren.
De financiële crisis van 2008 toonde namelijk aan dat centrale en gevestigde financiële instanties niet altijd te vertrouwen zijn. De financiële crisis maakte ook pijnlijk duidelijk hoe spaargeld soms onverantwoord wordt geïnvesteerd door banken en dat geld op de bank eigenlijk niet van jou is.
Met Bitcoin kunnen twee partijen rechtstreeks met elkaar handelen zonder een vertrouwde derde partij. Verder geeft het de mogelijkheid om zelf makkelijk over je geld te beschikken; het beheer, ontvangen en versturen van bitcoins kan je allemaal zelf doen.
Proof of Keys
Toch moet je ook hier goed kijken of je inderdaad volledige zelfbeschikking hebt over je satoshis. Op 3 januari vindt het Proof of Keys-evenement plaats om hier aandacht voor te vragen. Veel mensen hebben hun bitcoins op exchanges staan, wat betekent dat je ze niet in eigen beheer hebt. Dit werd onlangs nog weer eens pijnlijk duidelijk toen cryptogigant FTX implodeerde en miljarden dollars aan fondsen van klanten verdwenen.
Not your keys, not your bitcoin, luidt het credo. Proof of Keys roept iedereen dan ook op om je bitcoins van exchanges af te halen en in je eigen wallet te bewaren. Dit dus in de geest van Satoshi Nakamoto’s boodschap van 3 januari 2009: vertrouw niet blind op centrale financiële instanties en neem je geld in eigen bezit.
Als ludieke actie faciliteert BL3P, de bitcoin exchange van Bitonic, op Proof of Keys dag gratis de lage kosten opnames. Na 3 januari zal de lage kosten optie blijven bestaan waarmee je tegen een fractie van de huidige kosten bitcoin kunt opnemen, die één keer per 24 uur worden verwerkt.