Bitcoin is vandaag 15 jaar oud!

Bitcoin is vandaag 15 jaar geworden! Op 3 januari 2009 werd door Satoshi Nakamoto het genesis block gemined. Ook is het vandaag 'Proof of Keys' dag, waar iedereen eraan wordt herinnerd om zijn bitcoin van exchanges af te halen.

De geboorte van Bitcoin

The Times 03/Jan/2009 Chancellor on brink of second bailout for banks”. Dit kopte de voorpagina van het Britse dagblad The Times op 3 januari 2009. Satoshi Nakamoto verwerkte deze krantenkop in het allereerste bitcoinblock dat hij/zij minede, ook wel het genesisblock genoemd. Hiermee werd het bitcoinnetwerk officieel gelanceerd, een paar maanden na de publicatie van Satoshi’s whitepaper. 3 januari wordt daarom ook wel gezien als de verjaardag van het ‘digitale goud’.

Natuurlijk koos Satoshi niet zomaar een willekeurige krantenkop. Na de wereldwijde bankencrisis van 2007/2008, was het vertrouwen in financiële instanties diep beschadigd. Banken en verzekeraars gingen onderuit door onderling wantrouwen en financieel wanbeleid. Overheden en centrale banken moesten bijspringen met bail-outs. In Nederland werden onder andere de ING, SNS Reaal en AEGON geholpen met kapitaalinjecties, de DSB ging failliet. 

Een nieuw financieel betalingssysteem

Het is nog steeds de grote vraag wie Satoshi Nakamoto precies is (of zijn). Satoshi’s scepticisme over de financiële sector was in ieder geval zo groot dat hij/zij een revolutionair betalingssysteem bedacht. Vijftien jaar later heeft bitcoin de financiële sector op z’n grondvesten doen schudden door te laten zien dat deze ook decentraal kan functioneren.

De financiële crisis van 2008 toonde namelijk aan dat centrale en gevestigde financiële instanties niet altijd te vertrouwen zijn. Het maakte ook pijnlijk duidelijk hoe spaargeld soms onverantwoord wordt geïnvesteerd door banken en dat geld op de bank eigenlijk niet van jou is

Met bitcoin kunnen twee partijen rechtstreeks met elkaar handelen zonder een vertrouwde derde partij. Verder geeft bitcoin je de mogelijkheid om zelf makkelijk over je geld te beschikken; het beheer, ontvangen en versturen van bitcoin kun je allemaal zelf doen. 

Proof of Keys

Op 3 januari is het ook Proof of Keys dag met als doel aandacht te vragen voor het belang van 'self-custody', ofwel het beheren van je eigen bitcoin. Veel mensen hebben hun bitcoin op exchanges staan, wat betekent dat je ze niet in eigen beheer hebt. In 2022 werd het gevaar ervan nog weer eens pijnlijk duidelijk toen cryptogigant FTX implodeerde en miljarden dollars aan fondsen van klanten verdwenen. 

Not your keys, not your bitcoin, luidt het credo. Proof of Keys roept iedereen dan ook op om je bitcoin van exchanges af te halen en naar je eigen wallet te versturen. Dit dus in de geest van Satoshi Nakamoto’s boodschap van 3 januari 2009: vertrouw niet blind op centrale financiële instanties en neem je geld in eigen bezit.

Wil je weten welke wallet het beste bij jou past? Kijk eens naar onze bitcoin wallet gids.


Bitcoin kopen? Dat doe je bij Bitonic. Het eerste en enige bitcoin-only bedrijf van Nederland.


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.