Cambridge: Meer Bitcoiners en mining minder groen dan gedacht

Het aantal gebruikersaccounts bij exchanges en dienstverleners groeide vorig jaar met 189%. Vrijwel allemaal geverifieerde accounts, want exchanges zonder KYC zijn er nauwelijks nog. Bij dienstverleners zijn de compliance-afdelingen daarom inmiddels soms groter dan de cybersecurity-teams. En Bitcoinmining? Dat is wellicht minder groen dan eerdere onderzoeken suggereerden. Dat, en meer, stelt het meest recente rapport van het Cambridge Center for Alternative Finance (CCAF).

cambridge20global20benchmark20study203.png

Het Cambridge Center for Alternative Finance (CCAF) onderzocht voor het derde jaar achtereen de markt voor cryptovaluta. Het verzamelde daarvoor informatie van 175 dienstverleners en 105 miningbedrijven verspreid over 59 landen en vijf continenten. De resultaten publiceerden ze in het rapport 3rd Global Cryptoasset Benchmarking Study.

Groei

Uit het rapport blijkt dat de markt nog altijd flink groeit. Zo schatte het CCAF het aantal bezitters van cryptovaluta in 2018 nog op 35 miljoen, maar dat is volgens hen met maar liefst 189% gegroeid naar inmiddels 101 miljoen. Dat is volgens het CCAF een conservatieve schatting.

Hoewel er steeds meer diensten zijn die zich richten op institutionele investeerders zijn de meeste gebruikersaccounts volgens het rapport nog altijd retailaccounts; van gewone mensen dus. Toch zijn er wel regionale verschillen. In Europa en Noord-Amerika behoren ongeveer 30% van de accounts toe aan zakelijke klanten, maar elders ligt dat percentage eerder tussen de 10% en 20%.

cambridge203rd20crypto20users.png

Veel compliance

Het overgrote deel van de gebruikersaccounts zijn volgens het rapport geverifieerd, want dienstverleners of exchanges zonder Know-Your-Customer (KYC) beleid zijn er steeds minder. Het percentage dienstverleners zonder enige vorm van KYC daalde volgens het CCAF in 2019 van 48% naar slechts 13%.

cambridge203rd20kyc20checks.png

In Europa en Noord-Amerika zijn de KYC-maatregelen het meest doorgevoerd. Daar is bijna 100% van alle gebruikersaccounts geverifieerd. In het Midden-Oosten geldt dat echter slechts voor de helft van de accounts.

Om aan de toegenomen regeldruk te voldoen had driekwart van de dienstverleners in 2019 een eigen compliance-afdeling. Wereldwijd gaven dienstverleners aan ongeveer 8% van hun bedrijfsmiddelen daaraan kwijt te zijn. Europa is hierbij een uitzondering, want bij meer dan de helft van de Europese dienstverleners lag dat percentage op 13% of hoger. Een kwart van de Europese dienstverleners gaf aan dat de compliancekosten zelfs tussen de 18% en 40% liggen.

Over de proportionaliteit valt wellicht te twisten, want het rapport stelt dat in 2019 slechts 1,1% van de transacties illegaal of crimineel was.

Cybersecurity

Voor een deel van de bedrijven is de compliance-afdeling inmiddels zelfs groter dan het team voor cybersecurity. Er is daarbij wel een opmerkelijk verschil tussen custodial dienstverleners en non-custodial dienstverleners.

Bij een custodial dienstverlener beheert de dienstverlener bitcoins van klanten. Dit soort dienstverleners besteden tussen de 6% en 10% van hun bedrijfsmiddelen aan cybersecurity. Non-custodial dienstverleners die geen beheer voeren over klantfondsen besteden er daarentegen ongeveer het dubbele aan: 11% tot 20%. Dat is volgens het CCAF omdat een non-custodial dienst ingewikkelder is en meer werk kost.

Over het algemeen is de veiligheid van dienstverleners volgens het CCAF steeds beter op orde. Het aantal hacks neemt nog steeds toe, maar cybercriminelen maken steeds minder buit. Zo'n 90% van alle klantfondsen wordt tegenwoordig namelijk offline bewaard in cold storage.

Zorgwekkend is dat in Europa, Zuid-Amerika en het Midden-Oosten ongeveer de helft van de dienstverleners niet verzekerd is. In Azië is 37% van de dienstverleners niet verzekerd en in Noord-Amerika is dat 24%.

Mining & milieu

Het rapport werpt ook een ander licht op het energieverbruik van miners. Eerdere onderzoeken suggereerden namelijk dat miners voornamelijk groene stroom verbruiken, bijvoorbeeld afkomstig uit energieoverschotten van waterkrachtcentrales.

Volgens Cambridge is de werkelijke situatie echter genuanceerder. Zij stellen dat 76% van de miners wel groene stroom verbruikt, maar niet het hele jaar door. Zo zouden Chinese miners tijdens het jaarlijkse regenseizoen wel massaal de energieoverschotten uit duurzame waterkrachtcentrales opkopen, maar verstoken ze de rest van het jaar net zo lief energieoverschotten van milieuonvriendelijke kolencentrales.

Pow20renewables20Cambridge.png

Het werkelijke percentage duurzame energie van het totale energieverbruik van Bitcoinminers zou volgens het CCAF ongeveer 39% zijn. Dat is nog altijd een aanzienlijk deel, maar wel een stuk lager dan de inschattingen van eerdere onderzoeken die dat percentage boven de 70% plaatsen.

Er zijn volgens het CCAF echter grote regionale verschillen. In Europa en Noord-Amerika is het percentage duurzame energieverbruik van miners met 70% en 66% relatief hoog, maar in Aziatische landen is slechts 25% van de verbruikte stroom afkomstig uit duurzame energiebronnen.

Cambridge Center for Alternative Finance (CCAF)

Het Cambridge Center for Alternative Finance (CCAF) is een initiatief van de Cambridge Judge Business School, dat onderdeel is van de Universiteit van Cambridge in Groot-Britannië. Het centrum werd in 2015 opgericht met als doel onderzoekers, overheden en beleidsmakers te informeren over alternatieve financiële instrumenten en de onderliggende technologieën.

Het centrum richt zich niet alleen op digitale valuta, maar ook op andere innovaties uit de FinTech sector. Publicaties van het CCAF worden met enige regelmaat geciteerd door overheden en instanties. In 2017 publiceerde het CCAF de eerste Global Cryptoasset Benchmark Study.


Neem voor nog meer interessante inzichten ook zelf eens een kijkje in het rapport 3rd Global Cryptoasset Benchmark Study.


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.