Als de mempool leeg is kan je dat gebruiken om toekomstige transactiekosten te besparen

Als de mempool leeg is zijn de transactiekosten op het Bitcoinnetwerk relatief laag. Als je regelmatig bitcoin koopt kan je van de lage miner's fees profiteren door transacties samen te voegen, waardoor je transactiekosten in de toekomst kan besparen. Hier lees je hoe je dat doet.

Als je veel binnenkomende transacties in je bitcoinwallet hebt kan je lage miner's fees benutten om in de toekomst te besparen op je transactiekosten. Door je fondsen op een gunstig moment op één adres te consolideren profiteer je van de gunstige tarieven en voorkom je hogere kosten in de toekomst.

Bitcointransacties

Bitcoin werkt namelijk niet op basis van adressen, maar op basis van transacties. Wallets en block explorers tonen je weliswaar een mooi en eenvoudig te begrijpen saldo van bitcoinadressen, maar op de blockchain bestaan eigenlijk alleen de transacties. Het saldo wordt simpelweg berekend door alle binnenkomende en uitgaande transacties van een bepaald adres met elkaar te verrekenen.

UTXO

De technische term voor bitcointransacties is Unspent Transaction Output (UTXO). Iedere UTXO is een output, maar tegelijkertijd ook de input voor een nieuwe UTXO.

Soms zegt men voor het gemak dat bitcoins op een bepaald bitcoinadres staan. Conceptueel is het echter eerder zo dat bitcoins in een transactie naar een bepaald adres zitten. Degene van wie het adres is heeft toegang tot de transactie en kan de fondsen toekennen aan een nieuwe transactie.

Bitcoins verplaatsen zich dus niet alleen van bitcoinadres naar bitcoinadres, maar vooral van bitcointransactie naar bitcointransactie.

Een saldo op een enkel bitcoinadres kan op de blockchain om die reden uit één transactie bestaan, maar ook uit meerdere transacties. Bijvoorbeeld omdat je vaker dan één keer fondsen op dat adres ontvangt.

Wanneer je een saldo verstuurt dat is opgebouwd uit meerdere transacties kan het daarom zijn dat er op de blockchain niet één transactie plaatsvindt, maar meerdere. De transactiekosten zijn dan hoger.

Voorbeeld

Blockchain20illustratie20-2020DEF20-20UXTO.png

Als je bijvoorbeeld maandelijks een klein beetje bitcoin koopt en naar een bitcoinadres laat sturen, dan bestaat het saldo op dat adres na een jaar uit twaalf verschillende binnenkomende bitcointransacties.

Wanneer je daarna het volledige saldo verstuurt naar een nieuw bitcoinadres, vinden er achter de schermen dus ook twaalf bitcointransacties plaats. De bitcoins verplaatsen zich dan namelijk van de twaalf binnenkomende bitcointransacties waaraan ze gekoppeld waren, naar één enkele uitgaande bitcointransactie gericht aan het nieuwe bitcoinadres. De miner's fees zijn daardoor relatief hoog, omdat het feitelijk meerdere transacties zijn.

Als je dezelfde fondsen hierna nóg een keer verstuurt vindt er vervolgens echter maar één transactie plaats. Alle fondsen werden eerder immers al samengevoegd van twaalf naar één binnenkomende transactie. Het saldo staat daardoor als het ware op één plek en daarom is er slechts één uitgaande transactie nodig om de fondsen opnieuw te verplaatsen. Hoewel het dezelfde fondsen zijn zullen de miner's fees bij deze transactie daarom lager zijn.

Fondsen consolideren

Als je veel verschillende binnenkomende transacties hebt kan het om deze reden interessant zijn om je binnenkomende transacties samen te voegen wanneer de gemiddelde miner's fees laag zijn. Daarmee kan je duurdere miner's fees in de toekomst voorkomen. Men noemt dit ook wel het consolideren van fondsen.

Mempool

Je kan op diverse websites de mempool bekijken en een inschatting maken van de miner's fees. Bijvoorbeeld op de website Mempool.space of op de site van Jochen Hoenicke.

Het werkt vrij eenvoudig. Je genereert simpelweg een nieuw bitcoinadres vanuit je wallet-app en je stuurt daar je fondsen heen op een moment dat de miner's fees laag zijn. Als de transactie is geslaagd zijn je fondsen samengevoegd en heb je daarna nog maar één binnenkomende transactie naar één adres.

Sommige wallet-apps bevatten functionaliteit voor coin control, waarmee je meer controle hebt. Je krijgt dan een overzicht te zien van alle binnenkomende transacties en je kan selecteren welke binnenkomende transacties je wil gebruiken om een uitgaande transactie mee aan te maken. Hiermee kan je dus specificeren welke fondsen je wel en niet wil samenvoegen.

Als je fondsen consolideert overweeg dan een Native SegWit-adres, want daarmee zijn de miner's fees tot 80% lager dan bij ouderwetse adressen.

Let op: het samenvoegen van fondsen om miner's fees te besparen is vooral nuttig als je veel en relatief kleine binnenkomende transacties hebt, omdat daarbij de transactiekosten verhoudingsgewijs hoog uitvallen. Als je echter weinig binnenkomende transacties hebt of als het hele grote transacties zijn, dan is het een stuk minder interessant.

Privacy

Wanneer je fondsen samenvoegt kan dat je privacy beïnvloeden. Als je meerdere binnenkomende transacties naar één bitcoinadres samenvoegt levert dat geen privacyverlies op, maar als je transacties naar verschillende bitcoinadressen samenvoegt in een nieuwe transactie naar één bitcoinadres wel.

Wanneer je een bitcointransactie doet kan de ontvanger immers zien welk(e) adres(sen) je daarbij hebt gebruikt. Via een block explorer kunnen ze vervolgens opzoeken hoeveel bitcoins je erna nog op het adres hebt staan, hoeveel je had, waar de bitcoins vandaan kwamen en waar je ze nog meer naartoe stuurde.

Het is daarom beter voor je privacy om niet al je spaargeld op één adres te consolideren, want anders heeft iedereen aan wie je betaalt inzage. Tegelijkertijd zijn talloze kleine binnenkomende transacties ook duur en onhandig. Wellicht is de gulden middenweg een oplossing: je fondsen verspreid over een aantal adressen van gemiddelde grootte.


Lees ook eens ons artikel over hoe je in de mempool kan zien wat je ongeveer aan transactiekosten moet betalen. Wil je weten waarom we überhaupt fees betalen? Dat kan je hier lezen.


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.