Bitcoin.nl

Laatste nieuws

Bitfinex implementeert Lightning

bitfinexlightning

Bitcoinbeurs Bitfinex maakt het als eerste grote speler in de markt mogelijk om Lightning betalingen van en naar de exchange te doen. Dit betekent dat storten en opnemen van bitcointegoeden vrijwel direct voltooid wordt.

Vanaf 3 december 2019 is het mogelijk om bitcoins van en naar Bitfinex te sturen middels het Lightning network. Doordat de bitcoinbeurs nu een eigen Lightning node draait, kunnen ze zonder enige vertraging bitcoins accepteren en weer uitkeren. Dit komt doordat het Lightning network gebruik maakt van payment channels, waardoor er niet meer gewacht hoeft te worden op bevestigingen van bitcointransacties.

Op dit moment heeft de node van Bitfinex 93 van de eerdergenoemde payments channels. Binnen deze channels is een capaciteit beschikbaar van plus minus 8 bitcoins voor stortingen, en 16 bitcoins voor opnames.

nodestats

Dat Bitfinex deze technologische ontwikkeling nu al implementeert is opmerkelijk. Lightning is namelijk nog steeds experimenteel, en de kans is aanwezig dat er nog steeds fouten in zitten. Ook zijn de limieten van de payment channels, vaak enkele tientallen tot uiterlijk honderden euro's aan bitcoins, niet de meest logische oplossing voor een exchange waar vooral met grote bedragen gehandeld wordt. Deze limieten zouden in de toekomst kunnen verdwijnen, waardoor de directe voltooiing van stortingen en opnames daadwerkelijk een toegevoegde waarde zou kunnen zijn. De node op zichzelf is wel al een toevoeging voor het netwerk; het zou door zijn goede liquiditeit en connectiviteit een goede 'hub' kunnen zijn om transacties van andere Lightning participanten door te sturen.

Bitfinex lijkt vaak voorop te lopen als het gaat om ontwikkelingen binnen de bitcoinmarkt. Deze ontwikkelingen komen echter ook regelmatig om minder goede redenen in het nieuws. Zo werd de beurs in 2016 gehackt, is het de leidende partij achter de stablecoin Tether, die al dan niet volledig gedekt zou zijn, en verloor het ruim 800 miljoen dollar toen hun betalingsverwerker, Crypto Capital genaamd, verdween.