Bitcoin.nl

Laatste nieuws

Hoeveel wegen leiden naar Rome?

mapwegen

Kortgeleden schreven we over Atomic Multi-Path Payments (AMP) als oplossing voor het vinden van een route voor een betaling over het lightning netwerk wanneer er tussen betaler en ontvanger niet voldoende liquiditeit beschikbaar is via een enkele route. Maar hoe groot is de verbetering die AMP brengt?

Het is een te raden om eerst onze artikel die achtergrondkennis over het lightning netwerk bieden te lezen. Het betreft de volgende artikelen: introductie payment channels, van payment channels naar lightning netwerk, het bijvullen van lightning saldo's, het vinden van een route voor een betaling en privacy in het lightning netwerk.

Praktisch testen

Twitter-gebruiker @YeOldDoc heeft interessante grafieken geplaatst van de kans op succesvolle betaling met en zonder AMP. Er werd gekeken naar de kans op het vinden van tenminste één beschikbare route voor betalingen die geheel via een enkele route lopen en betalingen die opgedeeld worden en via meerdere routes het einddoel bereiken middels AMP. De resultaten zijn duidelijk: AMP biedt een aanzienlijke verbetering in de kans op een succesvolle betaling. Je kunt hier meer over de methodiek lezen.

Een aanzienlijke verbetering

In de eerste grafiek hieronder is te zien dat de kans op het vinden van een route minder snel zakt naarmate het te versturen bedrag groter wordt wanneer gebruik wordt gemaakt van AMP. Dit heeft deels te maken met de nog conservatieve saldo's die worden aangehouden op het lightning netwerk, omdat het nog niet aan te raden is zeer grote bedragen vast te zetten in een payment channel. Hierdoor zijn grote betalingen over het algemeen nog lastig te faciliteren. Dit zal in de toekomst echter niet veel anders zijn: de bedragen waarbij het lastig wordt een route te vinden zullen hoger zijn, maar de voordelen die AMP biedt zullen vergelijkbaar zijn.

dhcqecuwaavkn

AMP biedt dus een behoorlijk voordeel. De kans op succesvolle betaling van bedragen groter dan 0,001 BTC zonder AMP zakt snel naar lager dan 50%, waarbij dit met AMP pas bij bedragen ruim boven de 0,1 BTC het geval is - een bedrag dat via een enkele route nagenoeg niet mogelijk zou zijn. Zo wordt er wederom meer uit minder gehaald door slim om te gaan met de beperkte scripting functionaliteit van bitcoin.

dhcrolvaai</img>zp

De afbeelding hierboven laat zien hoeveel routes er nodig zijn om de betaling succesvol af te leveren. Zoals te verwachten stijgt het aantal nodige routes naarmate de grote van het transactiebedrag stijgt; er moet gebruik gemaakt worden van veel verschillende kleine saldo's om de grote betaling door te voeren. Het is toch gaaf om te zien dat, wanneer een normale lightning-betaling zou falen, een betaling die gebruik maakt van 20 verschillende routes middels AMP wél kan slagen. Een echte verbetering in de robuustheid van het netwerk.