India kiest voor regulering in plaats van verbod

Lange tijd leek het erop dat India Bitcoin zou verbieden, maar enigszins onverwacht kiest de Indiase overheid nu toch voor een meer genuanceerde aanpak via regulering. Volgens bronnen zou de overheid van plan zijn om het bezitten en verhandelen van bitcoin toe te staan, maar bitcoinbetalingen willen verbieden.

Eerder dit jaar leek het er nog op dat India streng zou optreden tegen Bitcoin. Een nieuw wetsvoorstel van het ministerie van Financiën dreigde uit te lopen op een algeheel verbod op het bezitten, verhandelen of betalen met bitcoin. Na recente gesprekken met de sector kiest de overheid nu waarschijnlijk voor een mildere koers.

De Indiase overheid zou nu werken aan een nieuw wetsvoorstel om Bitcoin te reguleren in plaats van te verbieden, zo rapporteert The Economic Times. De insteek is om bitcoin toe te staan als bezit, vergelijkbaar met andere bezittingen zoals goud en aandelen, maar niet als betaalmiddel. Bitcoinbedrijven krijgen volgens de plannen ook te maken met een verbod op reclame. De Indiase Securities and Exchange Board wordt als mogelijke toezichthouder genoemd.

Net als veel andere landen lijkt India aan te sturen op internationale samenwerking. "Neem cryptovaluta of bitcoin bijvoorbeeld. Het is belangrijk dat alle democratische naties hierbij samenwerken en voorkomen dat het in de verkeerde handen terecht komt, wat onze jongeren kan verpesten", twitterde minister-president Narendra Modi donderdag.

Adoptie-hotspot

Ondanks de wettelijke onzekerheden steeg de adoptie van bitcoin onder de Indiase bevolking het afgelopen jaar fors. Volgens blockchain-analysebureau Chainalysis groeide de markt in India in een jaar tijd met maar liefst 706% en staat India tegenwoordig op de tweede plek wereldwijd wat betreft de adoptie van cryptovaluta. Onderzoeksbureau Kantar schatte dat 83% van de stedelijke Indiërs inmiddels bekend zijn met de technologie en dat 16% van hen een cryptovaluta bezit. Volgens analyse-website UsefulTulips.com is het peer-to-peer handelsvolume van India het hoogst in heel Azië.

Weerstand

De Reserve Bank of India (RBI), de Indiase centrale bank, is desondanks nog altijd een tegenstander. In 2018 bracht de RBI een verklaring uit waarin het stelde dat het banken niet toegestaan is om diensten te verlenen aan personen of bedrijven die in cryptovaluta handelen, maar dat werd later door het Indiase hooggerechtshof van tafel geveegd.

Toch houdt de RBI vast aan hun standpunt. "De positie van de RBI is onveranderd", zei RBI Gouverneur Shaktikanta Das in reactie op het wetsvoorstel. "We hebben grote zorgen met betrekking tot cryptovaluta, die we aan de overheid hebben gecommuniceerd". Hij erkent de groei van de Indiase markt maar denkt dat de cijfers over de adoptie onder de Indiase bevolking overdreven worden.

Das zegt zorgen te hebben over de gevolgen voor de 'macro-economische en financiële stabiliteit' en het gebrek aan controle. "Er zijn diepgaande zaken die veel diepgaandere discussie vereisen", aldus Das.

Vooruitziende blik

Volgens bronnen van The Economic Times zou de Indiase overheid met het nieuwe wetsvoorstel echter een proactieve, progressieve houding en een vooruitziende blik willen aannemen. Het Indiase ministerie van Financiën stuurt daar al langer op aan.

Minister van Financiën Nirmala Sitharaman benadrukte eerder dit jaar al dat het ministerie geen algeheel verbod voor ogen had, maar Bitcoin en andere cryptovaluta een plekje wou geven. "Vanuit onze kant zijn we er heel duidelijk over dat we niet alle mogelijkheden zullen blokkeren. We zullen bepaalde openingen beschikbaar stellen die mensen kunnen gebruiken, zodat experimenten op de blockchain, bitcoins of cryptovaluta... [ ... ] en fintech die op zulke experimenten berusten, zulke openingen kunnen benutten. We zullen het niet volledig de kop indrukken", aldus Sitharaman in maart.

Dat streven lijkt nu met het nieuwe wetsvoorstel vorm te krijgen. Volgens planning wordt het wetsvoorstel deze winter voorgelegd aan het parlement.

Tegenstrijdig

Als de nieuwe wet er doorheen komt is dat ongetwijfeld een opluchting voor de Indiase bitcoinsector, die al maanden in onzekerheid verkeert.

Toch is het voor Indiase bitcoiners geen optimale uitkomst. Hoewel bitcoin populair is als investeringsmiddel, komt veel van de waarde en innovatie immers voort uit de decentralisatie en de technische mogelijkheden van digitaal en programmeerbaar geld.

Het nieuwe Indiase wetsvoorstel zou bitcoin echter reduceren tot een investeringsobject, waardoor veel van de innovatie teniet wordt gedaan. Het wetsvoorstel zou dan ook als gevolg kunnen hebben dat India juist alle technologische innovatie misloopt en dat bitcoin in India vooral gebruikt wordt om mee te speculeren - precies dat waar de Indiase overheid zo wars van is.

Een cryptovaluta is essentieel bij een decentrale blockchain, omdat daarmee de miners gecompenseerd worden om het netwerk draaiende te houden.

Mogelijk is er nog altijd sprake van kennisgebrek. Hoewel sommige Indiase politici open staan voor innovatie en economische kansen, lijken maar weinig van hen echt grip te hebben op de technologie. "Blockchain bestaat al 10 jaar en kan groeien zonder cryptovaluta", stelde RBI gouverneur Das deze week bijvoorbeeld nog.

Het kan ook anders

De Indiase houding staat in schril contrast met de insteek van een land als El Salvador. Daar erkende de overheid bitcoin als wettig betaalmiddel en sindsdien zet het zich actief in om de adoptie onder de bevolking aan te moedigen.

De voordelen zijn legio. Veel El Salvadoranen zijn voor hun inkomen bijvoorbeeld afhankelijk van internationale overboekingen afkomstig van familieleden in het buitenland en voorheen betaalden zij tientallen procenten aan commissies, maar via Bitcoin en Lightning kost het vrijwel niets. Van de 7 miljoen El Salvadoranen hebben er slechts 1,2 miljoen een bankrekening, maar de bitcoinwallet die de overheid beschikbaar stelt zou inmiddels al meer dan 3 miljoen keer gedownload zijn.

Helaas ziet India, 's werelds grootste ontvanger van internationale overboekingen en een land waar ook 20% van de bevolking geen bankrekening heeft, deze voordelen nog niet.


China voerde onlangs wel een algeheel verbod in, waardoor de meeste Chinese miners op zoek moesten naar huisvesting elders.


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.