Venezuela eist dat Bitcoinminers minen via 'nationale miningpool'
Nieuwe Venezolaanse regelgeving introduceert miningvergunningen en vereist dat alle miners in Venezuela zich aansluiten bij een nationale miningpool onder beheer van de toezichthouder. Dat is voor de gedecentraliseerde miners van Venezuela een zorgwekkende ontwikkeling. Het is voor het eerst dat een nationale overheid een actieve rol inneemt in het miningproces.
De Venezolaanse toezichthouder Superintendency of Crypto Assets and Related Activities (SUNACRIP) introduceerde op 21 september nieuwe regelgeving voor Bitcoinminers in Venezuela.
Volgens de nieuwe regels zijn Venezolaanse Bitcoinminers voortaan verplicht een vergunning aan te vragen bij SUNACRIP. Ook moeten zij zich aansluiten bij een nationale miningpool, waarover SUNACRIP het beheer voert. De aankondiging vermeldt mogelijke (belasting)voordelen en andere stimulansen voor miners die zich bij de nationale miningpool aansluiten. Bitcoinminers die dat niet doen riskeren sancties.
Centralisatie
Het zal voor veel Venezolaanse Bitcoinminers waarschijnlijk zorgwekkend nieuws zijn. Het gaat immers ten koste van de decentralisatie onder Venezolaanse miners en zij zullen erdoor, mits zij zich aan de wet willen houden, veel afhankelijker zijn van de staat.
Het is namelijk onwaarschijnlijk dat de nationale miningpool van Venezuela op basis van protocollen werkt die de decentralisatie onder miners bevorderen. Waarschijnlijker is dat het een systeem is waarbij SUNACRIP alle touwtjes in handen heeft. Dat zou kunnen betekenen dat de Venezolaanse overheid uitbetalingen naar miners kan blokkeren of confisqueren, of belastingen kan inhouden over de verdiensten.
Dat doet af aan een aantal eigenschappen die Bitcoin interessant maken. Bitcoin is onder meer bijzonder omdat het een decentraal en open netwerk is dat geen censuur kent, maar juist die aspecten komen in Venezuela door de nieuwe regels onder druk te staan.
Slecht voor Venezuelanen, goed voor Bitcoin?
Hoewel de nieuwe regels ten koste gaan van de decentralisatie onder Venezolaanse miners, maakt het voor de rest van het Bitcoinnetwerk en de gemiddelde gebruiker eigenlijk weinig uit. De wereld is immers veel groter dan Venezuela en ook met een Venezolaanse staats-miningpool werkt het Bitcoinnetwerk prima. Misschien wordt het netwerk er in zekere zin zelfs sterker door, omdat zo'n miningpool van de overheid in sommige aspecten weerbarstiger zou kunnen zijn dan andere miningpools.
Het is de eerste keer dat een nationale overheid een actieve rol inneemt in het draaiende houden van het Bitcoinnetwerk en dat is eigenlijk best interessant. Je zou dat misschien zelfs als een soort adoptie kunnen zien. Wordt de Venezolaanse overheid op deze manier een stakeholder in het ecosysteem en heeft het straks financiële incentives om aan eraan bij te dragen?
Venezuela en Bitcoin
Venezuela heeft een uitgebreide voorgeschiedenis wanneer het op Bitcoin en cryptovaluta aankomt. Het land wordt al jaren geteisterd door armoede als gevolg van hyperinflatie en wordt daarom vaak aangemerkt als één van de landen waar Bitcoin de meeste impact zou kunnen hebben. Uit diverse berichten, onderzoeken en handelsinformatie blijkt ook telkens dat de adoptie van Bitcoin in Venezuela vooruit loopt op andere landen.
In een poging het succes van Bitcoin na te bootsen lanceerde de Venezolaanse overheid in 2018 een gecentraliseerde nationale digitale valuta genaamd Petro. Hoewel de overheid nog steeds hoopt dat de Petro aanslaat lijkt het vertrouwen erin simpelweg te ontbreken.