850 miljoen versturen voor slechts een paar euro

Bijna 1 miljard euro aan waarde versturen voor de prijs van een kopje koffie. Dat is mogelijk dankzij Bitcoin. Op maandag 14 oktober werd in één enkele transactie maar liefst 112.000 BTC verzonden voor slechts 0,00046743 BTC aan transactiekosten.

Tegen het huidige markttarief vertegenwoordigt dat een waarde van ongeveer €825 miljoen euro. Om dat te versturen betaalde de verzender omgerekend ongeveer €3,50 aan transactiekosten, ofwel zo'n 0,000000424% van het totale bedrag. Dat is aanzienlijk goedkoper dan andere methoden om waarde te transporteren.

Daarnaast is het verzenden van waarde via Bitcoin sneller en efficieenter dan via andere methoden. In plaats van dat er een aantal dagen nodig waren om de waarde te transporteren werd de transactie via Bitcoin al binnen enkele minuten door het netwerk opgepakt en bevestigd.

De verzender had bovendien extra geluk omdat de transactiekosten van bitcoin op dit moment erg laag zijn. De hoogte van de zogenaamde miner's fee is namelijk afhankelijk van de drukte op het netwerk. Als het netwerk veel gebruikt wordt en de capaciteit vol is zal men via miner's fees tegen elkaar moeten opbieden om een transactie in het volgende block te laten opnemen. Daardoor kunnen transactiekosten erg toenemen. Op dit moment valt de drukte echter mee en volstaat een relatief lage miner's fee.

Waarschijnlijk zullen de miner's fees niet altijd zo laag blijven. Al naar gelang de de populariteit van Bitcoin toeneemt en er meer gebruikers tegen elkaar opbieden om de beperkte transactiecapaciteit te gebruiken zal dat via marktwerking waarschijnlijk leiden tot hogere miner's fees. Gelukkig zijn er talloze initiatieven om steeds meer transacties 'off-chain' te laten plaatsvinden, waarbij de Bitcoin blockchain slechts periodiek wordt geüpdatet. Dat bespaart gebruikers veel miner's fees en zorgt ervoor dat het netwerk verder kan opschalen. Voorbeelden daarvan zijn het Lightning Network en het Liquid Network.

Wie de verzender, of ontvanger, is van de verzonden 112.000 BTC is niet duidelijk. Sommigen speculeren dat het mogelijk om gaat fondsen van een handelsbeurs die worden verplaatst. Wat echter wel duidelijk is, is dat het vertrouwen van de verzender in de Bitcoin blockchain groot genoeg was om er een waarde van bijna een miljard euro aan toe te vertrouwen.

Omdat de Bitcoin blockchain volledig transparant en inzichtelijk is kun je de transactie zelf bekijken via een block explorer. Bijvoorbeeld via onze eigen block explorer of die van bitcoinbedrijf Blockstream.


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.