Afname miningkracht bitcoinnetwerk

Afname miningkracht

De miningkracht van het bitcoinnetwerk is de afgelopen maand flink afgenomen. Waar het eind augustus nog de 55 exahashes per seconde aantikte, worden er nu gemiddeld genomen zo'n 38 exahashes per seconde berekend: een afname van bijna 25%.

De afname van de miningkracht kan, naast de gebruikelijke variantie, komen door de dalende bitcoinkoers. Winsten die voorheen met het minen van bitcoins werden behaald zijn in 2018 flink gekrompen. Mogelijk zelfs zo ver dat men mining apparatuur uit heeft moeten zetten om geen verlies te maken door te hoge kosten in vergelijking met de baten.

miningkracht

Waar de daling significant lijkt, dient alles wel in perspectief te worden geplaatst. De afname van 55 EH/s naar 38 EH/s volgt na een stijging van bijna 400% in miningkracht sinds het begin van dit jaar. Begin 2018 telde het netwerk nog 15 EH/s, wat toen een record was dat met kop en schouders boven alle voorgaande hashrecords uit stak.

In januari 2011 bereikte het netwerk voor het eerst één terahash per seconde. Dat zijn 1000000000000 — één biljoen — hashes per seconde. Twee jaar later werd de 100 TH/s mijlpaal bereikt. Binnen twee jaar daarna groeide de miningkracht van het netwerk van 100.000 TH/s naar 1.000.000 TH/s: 1 exahash!

Difficulty

Als gevolg van de afname heeft de difficulty, de moeilijkheidsgraad van het minen, de op één na grootste daling ingezet van de gehele Bitcoin geschiedenis. Het werd 15,13% eenvoudiger om de hash te vinden welke recht geeft op de blockreward. Deze zogenoemde difficulty adjustment vindt elke 2016 blocks, ongeveer twee weken, plaats om de gemiddelde tijd voor het vinden van een block op tien minuten uit te laten komen.


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.