Aftellen: 1 jaar tot 'Bitcoin Halving'

De 'Bitcoin halving' komt er weer aan. Dit is het moment waarop het aantal nieuw gecreëerde bitcoins gehalveerd zal worden. De zogenoemde block reward zal van 12,5 bitcoins halveren naar 6,25 bitcoins.

Een gelimiteerde hoeveelheid bitcoins is een van de kernwaarden van het bitcoinprotocol. Er zullen nooit meer dan 21 miljoen bitcoins in omloop zijn. Maar hoe zorg je voor een geleidelijke distributie van de bitcoins, zonder dat het creëren van nieuwe munten van de een op de andere dag stopt?

De halvering

Satoshi Nakamoto bedacht een geleidelijke afbouw van de block reward; de halvering. De eerste jaren waarin miners het bitcoinnetwerk veilig hielden, kregen deze 50 bitcoins per gevonden block. Als deze hoeveelheid hetzelfde zou blijven, zouden alle bitcoins al binnen 8 jaar (21 miljoen bitcoins, 50 bitcoins per block elke 10 minuten) in omloop zijn. Deze 8 jaar, zo weten we inmiddels, is maar een korte tijd om dit nieuwe revolutionaire netwerk op te bouwen tot iets groots. Het was dus wenselijk om deze block reward uit te smeren over de toekomst, zodat de miners langer beloond zullen worden voor hun geleverde werk. Hierdoor heeft het netwerk langer de tijd om een solide gebruikersbasis te ontwikkelen die door middel van fees de block reward zouden kunnen aanvullen of zelfs vervangen.

Dit uitsmeren gebeurt op basis van de 'halving'. Elke 210.000 blocks, wat neer komt op zo'n 4 jaar in niet-bitcoin-tijd, halveert de block reward. Waar het in 2009 begon met 50 bitcoins per block, veranderde dit in 2012 in 25 bitcoins per block. Op dit moment zitten we in de derde halvering, die in 2016 heeft plaatsgevonden. Miners krijgen op dit moment 12,5 bitcoins voor elk block. De volgende halvering vindt plaats bij block 630.000, zo'n jaar vanaf nu.

Het totale eindaantal van Bitcoin wordt rond 2140 bereikt. Echter zal het gros van de bitcoins in de komende jaren al gemined worden. Rond 2040 krijgen de miners immers nog maar minder dan 0,1 bitcoin per block. Op dit moment is zo'n 85% van alle bitcoins al in omloop. Aangezien er dus steeds meer bitcoins vergeven zijn, en de block reward daalt, heeft dit ook invloed op de inflatie. Doordat deze op een dusdanig laag niveau komt in de komende jaren is deze zo goed als te verwaarlozen.

inflatie.png

Mei 2020?

Doordat de halvering gebruik maakt van het aantal gevonden blocks, is het niet exact te voorspellen wanneer de volgende halvering plaats zal vinden. Gemiddeld worden blocks elke 10 minuten gevonden, waardoor je dus op de geschatte 4 jaar per halving komt. De hoogte van de hashrate heeft hier echter invloed op. Wanneer de hashrate gedurende de 4 jaar hard blijft stijgen, zullen blocks sneller gevonden worden. De difficulty wordt namelijk slechts eens in de twee weken aangepast. Deze difficulty zorgt ervoor dat de moeilijkheidsgraad zo hoog is dat, met de hashrate van dat moment, de blocks gemiddeld eens in de tien minuten zullen worden gevonden. Dit is uiteraard ook andersom het geval. Wanneer hashrate afneemt, zullen er minder blocks gevonden worden. Hierdoor zou de halvering weer later in de toekomst plaats kunnen vinden.

De invloed van de hashrate is aanwezig, maar niet significant. Het is onwaarschijnlijk dat de Bitcoin Halving niet rond mei 2020 plaats zal vinden; het moment waarop de block reward van 12,5 naar 6,25 bitcoins zal gaan.


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.