Amerikaanse OM neemt 51.351 bitcoins in beslag

51.351 bitcoins. Dat is het bedrag dat het Amerikaanse Openbaar Ministerie in beslag heeft genomen in het onderzoek naar James Zhong, die op dit moment terecht staat voor het plegen van fraude via Silk Road in 2011 en 2012.

Zhong’s fraude

Zhong zou fraude hebben gepleegd door snelle transacties uit te voeren die het betalingsysteem van Silk Road misleidden. Zo stortte Zhong op 19 september 2012 500 bitcoins in zijn Silk Road wallet, waarna hij binnen één seconde vijf opnames deed van deze 500 bitcoins. Het systeem betaalde op deze manier 2500 bitcoins uit. Zhong ging zo een tijd lang te werk, verspreid over negen accounts om zijn identiteit te beschermen.

Op deze wijze wist hij uiteindelijk 53.500 bitcoins in z’n bezit te krijgen. De prijs van bitcoin in de periode waarin Zhong zijn plan uitvoerde, varieerde tussen $1 in 2011 en $13,50 in 2012. Vandaag de dag is de koers bijna $20.000, wat het verduisterde bitcoinbedrag tegen de huidige koers bijna $1 miljard waard maakt.

Politiediensten zijn al ruim tien jaar op zoek naar de gigantische som bitcoins van Zhong, vertelt officier van justitie Damian Williams in het officiële persbericht van het OM. “Dankzij ontwikkelingen binnen de cryptografische opsporing hebben we deze indrukwekkende voorraad misdaadgeld eindelijk teruggevonden en in beslag genomen.” 

Silk Road

Silk Road was een digitale zwarte markt die online was van 2011 tot 2013. Het platform was berucht voor het faciliteren van de verkoop van illegale middelen, zoals drugs en wapens. De website maakte gebruik van betalingen in bitcoins om de identiteit van gebruikers daarbij onbekend bleef. Silk Road werd uiteindelijk in 2013 opgedoekt door de FBI en oprichter Ross Ulbricht werd veroordeeld tot een onvoorwaardelijke levenslange gevangenisstraf. 

Sinds Ulbricht’s veroordeling in 2015 zijn Amerikaanse autoriteiten druk op zoek naar de bitcoins die via Silk Road van eigenaar zijn veranderd. Silk Road was in het begin van de jaren ‘10 namelijk het middelpunt van bitcoinbetalingen. 9,5 miljoen bitcoins werden er tussen 2011 en 2013 verhandeld, terwijl destijds maar 11,75 miljoen bitcoins in omloop waren.

Twee jaar geleden namen de Amerikaanse autoriteiten een recordhoeveelheid bitcoins in beslag, zo’n 69.370. Dit bedrag was afkomstig van iemand die het Silk Road systeem had gehackt en de bitcoins naar zijn eigen wallets stuurde.

Silk Road was in de beginperiode verantwoordelijk voor de bekendheid van bitcoin bij het brede publiek. De website liet zien hoe bitcoin gebruikt kon worden als betaalmiddel, ook al waren de goederen illegaal. Bitcoin kwam hierdoor echter vooral bekend te staan als een middel voor criminelen.


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.