Belangrijke Bitcoiners: Laurence "Larry" Fink

In deze rubriek 'Belangrijke Bitcoiners' richten we onze aandacht op mensen die grote invloed hebben (gehad) op het Bitcoinlandschap. Deze keer: Larry Fink, CEO van BlackRock.

Het BlackRock-effect

Hoewel het komkommertijd is en de Bitcoinprijs al enkele maanden opvallend stabiel is gebleven, is er achter de schermen volop beweging te bespeuren. 

Vooraanstaande financiële instellingen tonen steeds meer interesse in Bitcoin. Een recent rapport van KPMG belichtte bijvoorbeeld de uiteenlopende voordelen van Bitcoin. Daarnaast gaven grote namen zoals Fidelity, Charles Schwab, Citadel Securities, Deutsche Bank, WisdomTree en Invesco ook aan hun vizieren op Bitcoin te richten.

Dit alles volgt snel nadat BlackRock, de grootste vermogensbeheerder ter wereld met bijna $10.000 miljard onder beheer, in juni bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) een aanvraag indiende voor een Bitcoin ETF. Daarna volgde een golf aan andere bedrijven het voorbeeld op - een soort 'BlackRock-effect'.

Of zou het misschien meer toepasselijk zijn om te spreken over het 'Fink-effect'? Laurence 'Larry' Fink staat immers aan het roer van BlackRock en heeft daarmee een niet te onderschatten invloed. Buiten zijn rol bij BlackRock bekleedt Fink ook prominente posities in diverse bestuursraden, waaronder die van het World Economic Forum (WEF).

Fink sprak in januari nog op het WEF in Davos.

Larry Fink

Fink werd geboren in Los Angeles, Californië. Als één van drie kinderen in een Joodse familie werd hij opgevoed door zijn moeder Lila, een Engels lerares, en vader Frederick, die een schoenenwinkel bezat. Fink haalde een bachelor in Politieke Wetenschappen en een MBA in vastgoed aan de Universiteit van Californië. 

Hij startte zijn professionele loopbaan bij First Boston, een investeringsbank in New York. Hier had hij een sleutelrol in het vormgeven van de toekomst van financiële producten en diensten. Maar het was in 1988 dat hij echt zijn stempel drukte op de financiële wereld, toen hij als één van de medeoprichters BlackRock oprichtte onder de The Blackstone Group. Onder zijn leiding ging BlackRock in 1999 naar de beurs en groeide het uit tot een van de meest invloedrijke financiële instellingen ter wereld.

In 2006 leidde hij de fusie met Merrill Lynch Investment Managers, waardoor het beheerde vermogen van BlackRock aanzienlijk toenam. Ondanks de uitdagingen, zoals de financiële crisis van 2008 en een omvangrijk maar verliesgevend vastgoedproject in Manhattan, bleef BlackRock groeien en zijn invloed uitbreiden. 

Fink's invloed reikte zelfs tot in de politieke sferen. Zijn nauwe banden met regeringsfunctionarissen plaatsten hem in een unieke positie om zowel de financiële industrie als het overheidsbeleid te beïnvloeden. In 2008 hielp BlackRock de Obama-regering om de gevolgen van de kredietcrisis op te lossen.

Mike Novogratz over Laurence Fink's interesse in Bitcoin

Orangepilled?

Als onderdeel van de oude garde van de financiële wereld, moest Fink initieel weinig hebben van Bitcoin. Hij noemde het in 2008 nog een middel voor criminelen. "Bitcoin laat gewoon zien hoeveel vraag er in de wereld is naar het witwassen van geld", zei Fink toen. "Dat is alles wat het is.” 

Maar alleen de doden en dwazen veranderen nooit van mening. Larry Fink is namelijk om en lijkt Bitcoin te omarmen. Niet alleen gaat BlackRock onder zijn leiding een Bitcoin ETF proberen op te zetten, ook Fink zelf lijkt de potentie in Bitcoin te zien.

Zo vergelijkt hij het met het 'digitaliseren van goud'. Bitcoin heeft de kracht om een 'revolutie' teweeg te brengen in de financiële wereld, zei hij in een interview.

"We geloven dat als we meer tokenisering van activa en effecten kunnen creëren, en dat is wat Bitcoin is, het opnieuw een revolutie kan teweegbrengen in de financiële wereld”, zei hij over zijn aangekondigde Bitcoin ETF. 

Of Fink’s inmenging in Bitcoin positief is, zal nog moeten blijken. Mocht hij daadwerkelijk georangepilled zijn en de waarde van Bitcoin als decentraal alternatief in ons financiële systeem zien, dan kan Larry Fink wel eens heel belangrijk worden voor de legitimering van Bitcoin in de discussies rondom het geld. Zo zei Bitcoiner en CEO van Galaxy Mike Novogratz in een interview dat 'Larry Fink de belangrijkste ontwikkeling in Bitcoin is dit jaar'

Als het boegbeeld van BlackRock de munt enkel ziet voor nieuw financieel gewin, dan is het onwaarschijnlijk dat de inmenging van gigantische financiële instanties strijkt met de decentrale en democratische filosofie van Bitcoin. Echter, zal Bitcoin zelf ongevoelig zijn voor een dergelijke inmenging.


Foto: World Economic Forum/Michael Buholzer, Creative Common License.

Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.