Institutionele FOMO? Fidelity, Charles Schwab, Deutsche Bank, WisdomTree, Invesco willen ook

De ETF-aanvraag van BlackRock lijkt iets los te maken. Fidelity, Charles Schwab, Citadel Securities, Deutsche Bank, WisdomTree en Invesco - opeens is er een stortvloed aan persberichten van financiële dienstverleners die aankondigen iets met Bitcoin te gaan doen.

EDX Markets

In de Verenigde Staten kondigde een consortium van financiële grootmachten via een persbericht de lancering aan van EDX Markets, een handelsbeurs voor bitcoin en enkele andere cryptovaluta's. Tot de initiatiefnemers behoren Fidelity Digital Assets, Charles Schwab, Citadel Securities en investeringsfondsen Paradigm, Sequoia Capital en Virtu Financial.

Fidelity en Charles Schwab behoren tot de grootste financiële dienstverleners ter wereld, met vermogens van respectievelijk $4.300 miljard en $7.000 miljard onder beheer. Citadel Securities is één van de grootste market makers in de wereld en de grootste op de New York Stock Exchange (NYSE). Paradigm, Sequoia Capital en Virtu Financial zijn bekende durfkapitaal-investeringsfondsen.

Interessant is dat EDX Markets een non-custodial exchange wordt. Daarbij worden fondsen niet op de exchange gestort of via de exchange verhandeld, maar dient de exchange alleen om kopers en verkopers met elkaar te verbinden. De daadwerkelijke overdracht gebeurt via bitcointransacties op de blockchain, van de ene Bitcoinwallet naar de andere. Waarschijnlijk voornamelijk, of mogelijk zelfs uitsluitend, met behulp van beheerpartijen.

"Door een netwerk te benutten van geselecteerde digitale beheerpartijen, ter bescherming van digitale activa, gebeuren de vereffening en afwikkeling plaats op de blockchain, voor een verbeterde snelheid en efficiëntie tegen lagere kosten, wat de noodzaak voor dure bilaterale afwikkeling elimineert", aldus het persbericht.

Deutsche Bank

In Duitsland maakte Deutsche Bank bekend dat het bij de toezichthouder toestemming heeft gevraagd om beheerdiensten voor bitcoin aan te bieden. Een woordvoerder van de Duitse bank bevestigde de plannen tegen CoinDesk: "Ik kan bevestigen dat we een aanvraag hebben ingediend bij BaFin voor crypto-beheer."

Waarschijnlijk gaat het om dienstverlening gericht op bedrijven en financiële instellingen die bitcoin of cryptovaluta aan hun klanten willen aanbieden, maar niet het daadwerkelijke beheer op zich kunnen of willen nemen. Die taken neemt Deutsche Bank dan op zich.

Exchange-Traded Funds (ETFs )

WisdomTree, één van de grootste aanbieders van ETFs in de VS, vroeg ook opnieuw toestemming voor het WisdomTree Bitcoin Trust - een soort bitcoin ETF. WisdomTree probeerde het in 2021 al eens, maar nu BlackRock ervoor gaat diende het bedrijf de aanvraag nogmaals in. 

Invesco, een vermogensbeheerder met $1.410 miljard onder beheer, hernieuwde ook hun aanvraag voor een bitcoin spot ETF. Ook investeringsfonds Valkyrie Investments diende een nieuwe ETF-aanvraag in.  

Timing

De timing is opmerkelijk. Na ogenschijnlijk jarenlange inactiviteit lieten de Amerikaanse toezichthouders het afgelopen jaar plotseling hun tanden zien. Diverse grote crypto-exchanges werden aangeklaagd en fikse boetes werden uitgedeeld.

Nu er schoon schip is gemaakt, lijken de Wall Street-giganten opeens gelijktijdig de markt te willen overnemen. Voor sommigen reden om te speculeren dat het mogelijk een gecoördineerd plan betreft. 

Toch valt het te bezien of de SEC dit keer wel instemt met een bitcoin spot ETF. Eerdere ETF-aanvragen zorgden ook voor oplevingen in de markt en hoewel er bitcoin futures ETFs zijn goedgekeurd, werden bitcoin spot ETFs tot op heden altijd afgewezen. De druk op de SEC neemt weliswaar toe, maar anderzijds is er vooralsnog weinig indicatie dat de SEC er vandaag de dag een andere mening op na houdt. Afwachten dus.


In Europa is vorig jaar wel een bitcoin ETF goedgekeurd, op de Amsterdamse AEX.Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.