Europa's eerste bitcoin ETF wordt op de Amsterdamse beurs gelanceerd

Deze maand is Europa's eerste bitcoin Exchange Traded Fund (ETF) goedgekeurd op de beurs Euronext Amsterdam. Het betreft een zogenoemd spot ETF van Jacobi Asset Management, waarbij er daadwerkelijk bitcoins als onderpand worden aangeschaft.

Volgens een persbericht is het fonds in oktober goedgekeurd door de Financial Services Commission (GFSC) in Guernsey en zal de ETF in juli op Euronext Amsterdam verhandelbaar zijn onder de ticker 'BCOIN'.

Voor het beheer werkt Jacobi samen met Fidelity Digital Assets en voor de liquiditeit zijn Flow Traders en DRW aangehaakt als 'market makers'. Beleggers betalen voor de Jacobi bitcoin ETF een beheervergoeding van 1,5%.

ETFs

ETFs zijn in de bitcoincommunity een veelbesproken onderwerp. Een ETF is een fonds waarin beursbeleggers kunnen investeren en waarmee ze kunnen handelen.

Volgens velen zijn ETFs essentieel voor grote beleggers en institutionele partijen om te investeren in bitcoin. Zulke partijen zouden doorgaans weinig interesse hebben om rechtstreeks bitcoins aan te kopen en de risico's van beheer op zich te nemen. In plaats daarvan geven ze de voorkeur aan - of zijn ze beperkt tot - vertrouwde en reguleerde platformen die verzekeringen en garanties bieden, zoals (aandelen- of effecten)beurzen.

"De Jacobi Bitcoin ETF zal beleggers toegang geven tot de onderliggende prestaties van deze enerverende activaklasse via een gevestigde en vertrouwde beleggingsstructuur" , schrijft CEO Jamie Khurshid in het persbericht."Ons doel bij Jacobi is om beleggingen in digitale activa voor institutionele en professionele beleggers eenvoudiger en meer vertrouwd te maken."

Spot

Er zijn inmiddels diverse bitcoin ETFs op de markt, maar meestal zijn dat geen 'spot' ETFs waarbij echte bitcoins worden aangekocht als onderpand. Investeringen in zulke fondsen hebben daardoor geen direct effect op de koers, omdat het geen aanbod wegneemt uit de vrije markt.

De Jacobi bitcoin ETF is echter wél een spot ETF - een primeur in Europa. Investeringen in het fonds worden daadwerkelijk gebruikt om bitcoins op te kopen en op de balans te zetten. Een investering in het fonds is dus als het ware een investering in bitcoin, al dan wel met een (beursgenoteerde) tussenpartij.

"We vinden het geweldig om op te treden als lead market maker voor Europa's eerste Bitcoin ETF, wat een nieuwe mijlpaal is in de ontwikkeling van de institutionele digitale activaruimte", schrijft Edd Carlton, Institutional Digital Asset Trader bij Flow Traders. "Dit is ook in lijn met de groeiende vraag van institutionele beleggers die hun portefeuilles willen diversifiëren door Bitcoin en andere digitale activa toe te voegen."

Euronext Amsterdam is volgens het persbericht op dit moment de grootste beurs ter wereld die een bitcoin spot ETF aanbiedt. Eerder werden ook al spot ETFs goedgekeurd in Australië en Canada.

De VS blijft vooralsnog achter. Diverse ETFs zijn goedgekeurd maar spot ETFs werden telkens door de toezichthouder afgewezen. Hoewel de druk op de Amerikaanse toezichthouder toeneemt, laat Wall Street dus nog even op zich wachten.


Meer lezen? Bekijk dan eens onze eerdere artikelen over ETFs.
Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.