Bitcoin koers bereikt nieuwe hoogtes

Gisteren bereikte de bitcoinprijs nieuwe hoogtes. Op het moment van schrijven staat de koers op $66.000 dollar, ruim duizend dollar hoger dan de vorige ATH (all time high) van $64,840 dollar op 14 april eerder dit jaar.

Tijdens de dalende trend kwam het energieverbruik van bitcoin negatief in het nieuws, verbood China het minen van bitcoin en stopte Tesla met het accepteren van bitcoin als betalingsmiddel. Ruim een half jaar later bevind de prijs zich weer in onbekend territorium; nog nooit was de waarde van de digitale munt zo hoog.

Amerikaanse Bitcoin futures ETF

Afgelopen week is door de Amerikaanse beurswaakhond de eerste Bitcoin ETF (exchange traded fund) goedgekeurd. Een ETF is een indexfonds wat de prijs van een onderliggend beleggingsproduct of producten volgt. In dit geval gaat het om een ETF wat de prijs van de CME bitcoin futures volgt.

Voor veel bedrijven en beleggers is het door regelgevingen van banken en andere autoriteiten lastig om Bitcoin te kopen. De goedgekeurde bitcoin ETF biedt voor deze groep een mogelijkheid om toch te beleggen in de digitale munt. Critici zijn overigens nog niet tevreden over de huidige ETF vorm.

De CME futures prijs wordt als onderliggende index gebruikt in plaats van de 'spot' prijs. Hierdoor zal de vraag naar deze ETF niet direct terug te zien in de verhandelde 'spot' prijs. Er worden immers geen 'fysieke' bitcoin gekocht en bewaard, maar contracten gebaseerd op de futures prijs.

Beurswaakhond Security and Exchange Commission (SEC) heeft naast de ETF van het Amerikaanse bedrijf ProShares ook de aanvraag van VanEck goedgekeurd. Deze zal maandag 25 oktober beginnen met handelen op de New York Stock Exchange. De SEC zal de komende tijd laten weten hoe het zit met de overige ETF aanvragen.

Hoogste Volume ooit voor een ETF

De lancering van het bitcoin beleggingsproduct is een groot succes, het behaalt als eerste ETF ooit een volume van $1 miljard dollar binnen twee dagen. Volgens ETF analist Eric Balchunas is de vraag naar de bitcoin ETF enorm.

FCKM9AKWEAERNsW.jpg

'Ik heb nog nooit zoiets gezien, ik denk dat zelfs ProShares is geschrokken', zo reageert Balchunas op een tweet waarin het recordbrekende volume van de ETF bekend wordt gemaakt. Sinds de lancering van goud ETF $GLD in 2004 was er geen enkele ETF lancering zo populair als die van bitcoin.

Een bitcoin ETF is overigens niet iets nieuws, in Europa, Brazilië en Canada hebben investeerders al toegang tot zo'n beleggingsproduct.


Benieuwd wat voor impact het mining verbod in China heeft gehad op het Bitcoinnetwerk? Lees hier ons artikel.


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.