KPMG rapport: Bitcoin biedt diverse ESG-voordelen

In een nieuw spraakmakend rapport stelt 'Big Four' consultancybureau KPMG dat Bitcoin diverse ESG-voordelen biedt. Volgens het rapport kan Bitcoin onder andere duurzame energieproductie stimuleren, de uitstoot van methaan beperken, het stroomnet uitbalanceren en helpen bij financiële inclusie van honderden miljoenen mensen wereldwijd. 

KPMG lijkt volledig om. Het rapport prijst de voordelen van Bitcoin in het kader van Environmental, Social & Governance (ESG)-criteria en het sluit naadloos aan op het narratief dat al langer door de Bitcoingemeenschap wordt verkondigd. Is dit wellicht het BlackRock-effect

Het rapport start met de erkenning van de groeiende adoptie van Bitcoin als financieel instrument en het opklaren van misconcepties. Het beschrijft dat Bitcoinmining geen directe uitstoot veroorzaakt en dat de totale energieconsumptie aanzienlijk is, maar desondanks relatief klein vergeleken met andere soorten energiegebruik.

Het energieverbruik van Bitcoin vergeleken met ander energieverbruik

Energie, milieu en klimaat 

Bitcoin kan volgens KPMG bovendien de verduurzaming van het stroomnet stimuleren. Windmolens, zonnepanelen en andere duurzame energiecentrales produceren immers regelmatig te veel of te weinig stroom. 

Bitcoinminers bieden duurzame stroomproducenten echter een gegarandeerde afzetmarkt, waardoor ze tijdens pieken nooit met overcapaciteit kampen. Daardoor zijn duurzame energiecentrales eerder rendabel, wat verdere uitbreiding stimuleert. Andersom kan Bitcoinminingapparatuur ook eenvoudig worden teruggeschaald op momenten dat de stroomproductie tijdens dalen tekortschiet. 

Door op deze manier stroomoverschotten op te slokken en bij tekorten stroom beschikbaar te maken, kan mining het stroomnet helpen te balanceren. Het rapport beschrijft dat miners in Texas dat nu al doen in samenwerking met de stroomnetbeheerder ERCOT.

Het rapport ziet ook potentieel in het gebruik van de restwarmte van miningapparatuur. Daarmee kunnen bijvoorbeeld huizen, commerciële gebouwen, kassen of zwembaden worden verwarmd. Een normale (gas)kachel is dan niet meer nodig. 

Ook onderschrijft KPMG de rol die Bitcoinmining kan spelen bij het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen. Vooral bij de uitstoot van methaan, dat per molecuul zo'n 80 keer schadelijker is voor het klimaat dan CO2. Dat komt bij olieboringen (flaring) en vuilstortplaatsen veel vrij als ongewenst bijproduct. Aangezien miningapparatuur ter plaatse op het gas kan worden aangesloten, hoeft het niet te worden verbrand of geloosd. Het beperken van de uitstoot wordt op die manier zelfs een verdienmodel.

Bitcoinminers kunnen een nuttige bondgenoot zijn in de transitie naar meer duurzame energiebronnen en het beperken van de uitstoot, ondanks de aanzienlijke energieconsumptie. KPMG rapport

Sociaal nut 

Bitcoin wordt vaak in verband gebracht met illegale activiteit, maar dat is volgens het rapport van KPMG onterecht. Zij wijzen erop dat volgens onderzoek slechts 0,25% van de transacties met cryptovaluta illegaal is. Bij de Amerikaanse dollar ligt dat percentage tussen de twee en vijf procent. Bitcoin is vanwege de traceerbaarheid juist minder geschikt voor illegale activiteit, stelt het rapport. 

KPMG ziet wel maatschappelijke voordelen. Zo biedt Bitcoin een eenvoudiger en goedkoper alternatief voor mensen die regelmatig geld naar andere landen sturen. Veel mensen uit minder welvarende landen werken bijvoorbeeld in een ander land en sturen vaak geld naar huis, maar ervaren via het traditionele financiële stelsel hoge kosten en allerlei fricties. 

Ook beschrijft KPMG de rol die Bitcoin speelde bij de Russische invasie in Oekraïne. Terwijl donaties via het traditionele financiële stelsel dagen of zelfs weken duurde, kwamen $70 miljoen aan donaties in cryptovaluta direct aan. De Oekraïense regering kon de crypto-donaties dezelfde dag nog besteden, want de meeste leveranciers bleken het te accepteren. 

In Afrika ziet KPMG een rol weggelegd voor Bitcoinmining bij het voorzien van honderden miljoenen mensen van een duurzame energie-infrastructuur. Op dit moment worden kleine dorpen en gemeenschappen met subsidies geholpen om duurzame energie op te wekken, maar dat zijn veelal verliesgevende projecten. Met behulp van Bitcoinmining kunnen zulke projecten wel rendabel zijn, ongeacht de locatie. De inkomsten verlagen de drempel en bieden een sterke economische stimulans om ermee te beginnen of om projecten uit te breiden. 

Het rapport wijst verder op de 1,4 miljard mensen in de wereld zonder bankrekening. Vaak omdat ze te arm zijn of omdat de regio te afgelegen is. Bitcoin kan hierbij een belangrijke rol spelen voor de financiële inclusie, omdat met Bitcoin een smartphone genoeg is om toegang te hebben tot de wereldwijde economie.

Daarnaast wonen veel mensen in landen met autoritaire regimes, waar allerlei restricties gelden. Ook werpen landen met falende valuta's vaak barrières op zodat burgers niet kunnen ontsnappen aan de lokale economie. In zulke situaties biedt Bitcoin een alternatief en exit-mogelijkheid. Dat toonde zich volgens KPMG in het door hoge inflatie geteisterde Turkije, waar de populariteit van Bitcoin gelijktijdig toenam. 

Governance 

Het rapport onderschrijft ook het belang van de decentralisatie van Bitcoin. Dat zorgt ervoor dat er geen tussenpartijen nodig zijn en dat het netwerk uiterst robuust is. KPMG schrijft dat het praktisch onmogelijk is om de transactiegeschiedenis te veranderen, omdat iedere deelnemer een eigen kopie van de blockchain bijhoudt. Geen enkele partij heeft daardoor de controle over het netwerk en niemand kan eenzijdig het protocol veranderen. 

Dat werd volgens KPMG duidelijk zichtbaar in 2015 tijdens de Block Size Wars, toen het netwerk stand hield tegen een georganiseerde poging om de regels te veranderen. Dat leidde uiteindelijk tot een splitsing van het netwerk, waarbij het Bitcoinnetwerk onaangetast bleef terwijl de aftakking een stille dood stierf.

Bitcoin's governance is per ontwerp ingebouwd in het systeem via regels die voorgeprogrammeerd zijn in het protocol. Dit resulteert in een systeem dat niet kan worden misbruikt door machthebbers of individuen met bijbedoelingen, vanwege de decentralisatie. KPMG rapport

Pro-Bitcoin 

De conclusie van het rapport is dat Bitcoin in het kader van ESG-doelstellingen diverse voordelen biedt. 

Het lijkt erop dat KPMG daarmee groen licht geeft aan bedrijven met een ESG-beleid om investeringen te doen in bitcoin of de sector. Gezien de toonaangevende positie van KPMG als één van de vier belangrijkste consultancybureaus ter wereld, gaat daar een sterk signaal vanuit naar het bedrijfsleven. 

KPMG is overigens al langer geïnteresseerd in Bitcoin. Sinds enkele jaren levert de organisatie diensten met betrekking tot Bitcoin via de afdeling Cryptoasset and enterprise blockchain services.  In 2022 zette de Canadese tak van KPMG zelfs bitcoin op de bedrijfsbalans

Ook concurrent Deloitte nam Bitcoin vorig jaar op in hun dienstverlening.


Zakelijk bitcoin kopen? Dat kan bij Bitonic, al ruim 11 jaar dé Bitcoinautoriteit van Nederland.

Beeldmateriaal: Line Ørstavik, Creative commons (CC BY 2.0)


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.