Binnenkort kan je bitcoin verdienen in moderne games: Infinite Fleet & Lightnite

De eerste echte moderne computergames waarin Bitcoin is geïntegreerd komen eraan. In de MMO-game Infinite Fleet voeren spelers het bevel over een vloot ruimteschepen en in de First-Person shooter Lightnite biedt een vergelijkbare battle-royale ervaring als het populaire Fortnite. In beide games kan je bitcoin verdienen, en soms zelfs verliezen.

Wat nu als je in computergames geen punten zou verdienen, maar kleine beetjes bitcoin? Zou dat het nog leuker of spannender maken? En wat nu als je de spelvoorwerpen die je met bloed, zweet en tranen bij elkaar hebt verdient gewoon kon verkopen wanneer je op een spel bent uitgekeken, zodat het geen vergane moeite was? De opbrengst zou je mee kunnen nemen naar een volgend spel, zodat je niet opnieuw bij nul hoeft te beginnen.

Het is zomaar een greep uit de innovaties voor de gamesindustrie die mogelijk zijn dankzij Bitcoin. Soms bestaan de ideeën al langer, maar waren ze nauwelijks werkbaar vanwege de hoge transactiekosten en andere beperkingen inherent aan het traditionele financiële systeem. Hedendaagse games komen daardoor meestal niet verder dan gesloten economieën en relatief hoge minimumbedragen.

Bitcoin en tweedelaags schaalbaarheidsoplossingen openen echter een wereld aan nieuwe mogelijkheden. Met microtransacties ter waarde van een duizendste van een cent (of nog minder), een open economie en daadwerkelijk eigenaarschap over digitale bezittingen heeft Bitcoin het potentieel de gamesindustrie naar een volgend niveau te tillen.

Twee games die zich in de voorhoede bevinden van deze nieuwe ontwikkeling zijn Infinite Fleet en Lightnite.

Infinite Fleet

In de Massively Multiplayer Online game Infinite Fleet voeren spelers het bevel over een vloot ruimteschepen in een eindeloos universum geplaagd door buitenaardse bedreigingen. Door het samen met andere spelers op te nemen tegen de aliens kunnen spelers de in-game valuta INF verdienen, waarmee ze nieuwe ruimteschepen en allerlei upgrades kunnen kopen.

Infinite Fleet verschilt met bestaande games omdat de valuta in het spel een token is op de Liquid Sidechain. Het INF 'geld' bestaat dus niet alleen in het spel, maar ook daarbuiten. Via een Bitcoinwallet met ondersteuning voor de Liquid Sidechain is de INF token te versturen, ontvangen en eventueel te verhandelen. Wat je in het spel verdient zou je dus voor een klein beetje bitcoin kunnen verkopen.

INF tokens zijn nodig om het spel te spelen en de enige manier om eraan te komen is om ze in het spel te verdienen of ze van andere spelers te kopen. INF tokens hebben net als Bitcoin een voorgeprogrammeerde schaarste, wat de waarde helpt te behouden en voorkomt dat er inflatie ontstaat door een onbeperkt groeiende geldhoeveelheid. De distributie van INF in het spel gebeurt aan de hand van in-game gebeurtenissen. Op basis van dit economische model zou de INF token via vrije marktwerking economische waarde en een prijs moeten ontwikkelen.

Infinite Fleet is interessant omdat het één van de eerste hoogwaardige games is die gebruik maakt van innovaties die mogelijk zijn dankzij Bitcoin. Het gebruik van de Liquid Sidechain van het Bitcoinbedrijf Blockstream is ook interessant, omdat sidechains één van de manieren zijn om Bitcoin op te schalen voor massagebruik. Sidechains zijn gekoppeld aan de Bitcoin blockchain maar hebben andere eigenschappen. De Liquid Sidechain is bijvoorbeeld sneller, goedkoper, meer privé en het biedt nieuwe mogelijkheden zoals de uitgifte van tokens. Infinite Fleet is in zekere zin een demonstratie van de mogelijkheden en use cases die ermee mogelijk zijn.

Infinite Fleet wordt ontwikkeld door Pixelmatic, dat sterke banden heeft met Blockstream. De CEO van Pixelmatic Samson Mow is namelijk ook de Chief Strategy Officer van Blockstream. En Bitcoinpionier Adam Back, eveneens van Blockstream, is één van de investeerders. Volgens de planning wordt Infinite Fleet ergens in 2021 uitgebracht.

Lightnite

Lightnite is een 'kloon' van de immens populaire First-Person shooter Fortnite. In het spel nemen spelers het tegen elkaar op in een battle-royale tot er één overwinnaar overblijft. Dergelijke games zitten doorgaans boordevol zenuwslopende actie, maar Lightnite drijft de spanning nog verder op door de integratie van Bitcoin.

In Lightnite kan je namelijk kleine hoeveelheden bitcoin verdienen. Bijvoorbeeld wanneer je andere spelers uitschakelt of als je de laatste bent die overblijft. In het spel zijn ook wapens, skins en andere upgrades te koop voor kleine beetjes bitcoin.

Er is een 'casual' spelmodus waarbij je niets riskeert, maar echt spannend wordt het pas bij de 'Arena' spelmodus; daar zetten alle deelnemers wat bitcoin op het spel en de winnaar wint de hele pot. Je kan daarbij dus bitcoin verdienen, maar ook verliezen. Dat geeft een geheel nieuwe psychologische dimensie aan een normaal gesproken toch al adrenalineverhogende spelsoort. Afhankelijk van de bedragen die ermee gemoeid gaan zouden door dit soort systemen zelfs nieuwe verdienmodellen kunnen ontstaan voor professionele e-sports gamers.

Lightnite gebruikt voor de transacties het Lightning Network. Dat is een zogenaamde tweedelaags schaalbaarheidsoplossing waarmee bitcointransacties razendsnel en goedkoop zijn. Daarnaast maakt het spel ook gebruik van de Liquid Sidechain om unieke voorwerpen aan tokens te koppelen (via NFTs; Non-Fungible Tokens). Die voorwerpen zijn net als bij Infinite Fleet via een Bitcoinwallet met Liquid integratie te beheren of met andere spelers verhandelen.

Lightnite is het nieuwste en meest ambitieuze project van Satoshi's Games, dat eerder al enkele eenvoudige Bitcoingames ontwikkelde. Volgens de planning start de Alpha eind dit jaar en volgt de release ergens in de zomer van 2021.

Andere games

Infinite Fleet en Lightnite behoren tot een nieuwe generatie Bitcoingames, maar het zijn zeker niet de eerste spellen die gebruik maken van Bitcoin. Zo zijn er al jaren allerlei relatief eenvoudige games die het concept uitprobeerden, waaronder ook veel gokspelletjes. Op dit moment wordt er vooral veel geëxperimenteerd met games die gebruik maken van het Lightning Network.

Een serieuze, meer hoogwaardige en moderne game ontwikkelen kost echter veel tijd en middelen. Ook is de technologie nog in ontwikkeling en ondanks dat er steeds meer middelen voor gamesontwikkelaars bijkomen is lang nog niet iedereen op de hoogte van de mogelijkheden, noch overtuigd van het nut. Een doorslaggevend succes van een Bitcoingame als Infinite Fleet of Lightnite zou dat kunnen veranderen, en daarmee wellicht een nieuw tijdperk inluiden voor computergames.

Natuurlijk is het wel afwachten hoe overheden erop reageren. Het zou natuurlijk kunnen dat zij in dergelijke concepten risico's zien voor witwassen of terrorismefinanciering, zoals dat wel vaker gebeurt. Als dat strenge en drempelverhogende regelgeving als gevolg heeft kan dat voor dit soort games behoorlijk wat roet in het eten gooien.


Bekijk voor meer informatie de websites van Infinite Fleet en Lightnite. Of probeer één van de andere spelletjes in de lijst op LNroute.


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.