BIS: 'Een technologie levert geen vertrouwd geld op'
In een interview met Bloomberg vertelde Agustín Carstens, directeur van de Bank voor Internationale Betalingen (BIS), dat Bitcoin en crypto geen reëel alternatief zijn voor fiatgeld. Een paar jaar geleden was dit de belofte van de technologie, maar deze strijd is verloren, aldus de directeur van de BIS. Nu vindt hij het van belang om te zorgen dat de cryptosector geen systeemrisico oplevert voor de traditionele financiële sector en dus moet er zo snel mogelijk regelgeving komen.
De directeur van de BIS onderbouwt niet waarom de strijd is verloren. Hij benadrukt wel dat als de cryptosector in de toekomst verder groeit en er (weer) gevallen opdoen zoals FTX, dit mogelijk systeemrisico's tot gevolg kan hebben. Een scenario waarin zich ontwikkelingen voordoen die het financiële stelsel als geheel kunnen bedreigen, wil de BIS in samenwerking met de Raad voor Financiële Stabiliteit (FSB) koste wat het kost voorkomen. Ook moeten consumenten te allen tijde worden beschermd.
De financiële crisis
De FSB is een voortvloeisel uit de financiële crisis van 2008. De internationale toezichthouder is destijds in het leven geroepen door de leiders van de 20 grootste economieën (G20). Ministers van financiën, regelgevers en centrale bankiers van verschillende landen zijn vertegenwoordigd binnen de FSB. Zij bepalen in belangrijke mate de regels waar de financiële sector aan moet voldoen. De directeur van de BIS voorziet dat er een sterke drang is om de cryptosector te reguleren.
Er zijn zeker redenen te bedenken waarom heldere regelgeving goed is voor de sector. Maar is het niet te vroeg om te zeggen dat fiatgeld de strijd heeft gewonnen? Bitcoin is, net als de FSB, een voortvloeisel uit de financiële crisis. Na 14 jaar is het eigenlijk nog steeds geen goede Store of Value (oppotmiddel). Althans niet voor de korte termijn. Bitcoin is namelijk sterk gecorreleerd met (niet-winstgevende) techaandelen. We weten echter niet hoe de correlatie tussen Bitcoin en techaandelen zich in de toekomst zal ontwikkelen.
Bitcoin is geen crypto
Als we de cryptosector vandaag de dag beoordelen, is het niet gek dat de directeur van de BIS stelt dat fiatgeld de strijd heeft gewonnen. De sector bleek vol te zitten met foute prikkels, hebzucht en fraude. De Bitcoinkoers staat ongeveer op hetzelfde niveau als vijf jaar geleden en de ontwikkelingen binnen het cryptolandschap wijzen niet op de weg naar de overwinning.
Toch is het veel te vroeg om te zeggen dat fiatgeld de strijd heeft gewonnen en is de situatie niet uitzichtloos. Bitcoin is geen crypto. Bitcoin is betrouwbaar, veilig en decentraal. Het Bitcoinnetwerk draaide zonder onderbreking door, terwijl diverse crypto’s en leenplatformen implodeerden. Bitcoin kan als technologie juist wel vertrouwd geld zijn, aangezien je zelf alles kan verifiëren. Zeker met veelbelovende ontwikkelingen op de tweede laag, zoals Lightning. Hopelijk wordt het verschil tussen Bitcoin en crypto tijdig opgemerkt en ingezien dat Bitcoin kan bijdragen aan een antifragiel financieel systeem.