Sam Bankman-Fried gearresteerd wegens fraude

Sam Bankman-Fried (SBF), de voormalig CEO van de ineengestorte exchange FTX, is op de Bahama's door de lokale autoriteiten gearresteerd. De Amerikaanse overheid had dat verzocht vanwege aanklachten met betrekking tot fraude. SBF bevindt zich nu in hechtenis, in afwachting van uitlevering aan de VS. 

"SBF's arrestatie volgde na ontvangst van een formele melding van de Verenigde Staten dat het een strafrechtelijke procedure is gestart tegen SBF en dat het waarschijnlijk zijn uitlevering zal aanvragen", stelde de overheid van de Bahama's in een verklaring.

Het Openbaar Ministerie van het zuidelijke district in New York heeft inmiddels bevestigd dat er acht aanklachten zijn ingediend met betrekking tot fraude.

"Bankman-Fried heeft willens en wetens de klanten van FTX.com bedrogen, door de verduistering van de deposito's van klanten om uitgaven en schulden te betalen van een ander bedrijf dat hij ook bezat, en om andere investeringen te doen", schreef FBI Assistant Director Michael J. Driscoll in een persbericht.

Sam Bankman-Fried bevindt zich nu in hechtenis op de Bahama's, in afwachting op uitlevering aan de VS. Volgens de autoriteiten van de Bahama's zal dat spoedig volgen nadat het officiële verzoek daartoe is ingediend. Desondanks zet ook de Bahama's door met een eigen gerechtelijk onderzoek naar de misstanden bij FTX.

SEC

Ook de Amerikaanse toezichthouder Securities & Exchange Commission (SEC) spant rechtszaken aan tegen Bankman-Fried. De SEC verwijt hem overtreding van de effectenwetgeving, onder andere fraude en misbruik van klantfondsen. 

"We stellen dat Sam Bankman-Fried een kaartenhuis heeft gebouwd op een fundering van bedrog terwijl ze investeerders vertelden dat het één van de meest veilige gebouwen is in crypto", verklaarde voorzitter van de SEC Gary Gensler via een persbericht.

Volgens de SEC heeft FTX zonder toestemming fondsen van investeerders naar het nauwverwante Alameda Research gesluisd, waar de fondsen vervolgens werden geherinvesteerd. Er werden volgens de SEC investeringen mee gedaan, 'weelderige vastgoed aankopen' en grote politieke donaties.

Ook zouden bijzondere voorrechten zijn verleend aan Alameda Research en zouden de aanzienlijke hoeveelheden zelfgecreëerde FTT-tokens op de balans zijn verzwegen.

FTX opereerde achter een dun laagje legitimiteit.. [...] .. maar zoals we stellen in onze aanklacht, was het niet alleen een dun laagje, maar frauduleus Gurbir S. Grewal, voorzitter van de SEC's handhavingsdivisie

FTX-debacle

De aanklachten sluiten aan op eerdere speculatie en berichtgeving over de oorzaken van het falen van FTX. De failliete exchange kwam vorige maand in de financiële problemen en bleek niet meer in staat om opnames van klanten uit te betalen. De opnames werden stopgezet en enkele dagen later vroeg het bedrijf een faillissement aan.

Het lijkt erop dat FTX de klantfondsen niet veilig bewaarde, maar via Alameda Research herinvesteerde in andere projecten. Toen de onzekerheid onder gebruikers van FTX toenam, namen steeds meer gebruikers hun fondsen op van de exchange en bleek FTX onvoldoende in kas te hebben.

Naar verluidt kampt het failliete bedrijf met een gat op de balans van zo'n $8 miljard. Gebruikers die fondsen op het platform hadden staan zijn de dupe - hun geld is er niet. Het veroorzaakte een domino-effect onder investeringsfondsen en andere bedrijven, die van het platform gebruikmaakten en als gevolg ook in de financiële problemen kwamen. In totaal zouden er ongeveer een miljoen schuldeisers zijn.

Sam Bankman-Fried zou dinsdag over de kwestie getuigen in een hoorzitting van de Amerikaanse senaat, maar dat was door de arrestatie niet mogelijk. De hoorzitting ging desondanks wel door.


Lees verder in één van onze andere artikelen over het falen van FTX.Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.