Bitcoin Amsterdam dag 2
Vandaag, op 13 oktober, vond in Amsterdam de tweede dag van het grootste Bitcoinevenement in Nederland ooit plaats: Bitcoin Amsterdam.
Tijdens het evenement kwamen Bitcoiners uit Nederland en de rest van de
wereld bijeen in de Westergasfabriek, waar kopstukken uit de community
twee dagen lang spreken over Bitcoin.
Adversarial Thinking
Kalle Rosenbaum opende dag twee met een presentatie over Adverserial thinking. De staat is volgens Rosenbaum de gevaarlijkste potentiele tegenstander, met z'n haast onuitputtelijke middelen. Toch zijn veel grote risico's uit te sluiten wanneer je bitcoin in eigen beheer bewaart in combinatie met een full node, legt Rosenbaum uit. Hij roept op om je niet af te laten leiden door FUD (fear, uncertainty & doubt) campagnes.
When you protect yourself, you will also protect others Kalle Rosenbaum
Bitcoin's media problem
Een panel van journalisten sprak over het mediaprobleem van Bitcoin: over objectiviteit, vooroordelen, framing en de benodigde voorkennis om gedegen over Bitcoin te kunnen rapporteren. De verscheidenheid aan meningen leverde een vermakelijke discussie op.
Emerging markets
De deelnemers zijn geïnteresseerd in adoptie in de 'global south', in het bijzonder Afrika en Zuid-Amerika, maar ook het Midden-Oosten en de Filipijnen. Daar kan Bitcoin veel verschil maken, terwijl er in deze regio's nog betrekkelijk weinig Bitcoinbedrijven zijn. Regelgevers zullen wellicht in toenemende mate proberen Bitcoin aan banden te leggen, maar dat is vanwege de decentrale aard niet eenvoudig. Een groot probleem is financiële apartheid, vindt Paxful's Ray Youssef. Bitcoin kan daarbij helpen.
The Euro & Bitcoin
Marc van der Chijs, Willem Middelkoop, Alfonso Peccatiello en Marc Friedrich lieten hun licht schijnen op Bitcoin en de Euro. Gaat de Euro falen? Is er sprake van transferunie? Oftewel: financiert Noord-Europa nu Zuid-Europa. Van allerlei onderwerpen gerelateerd aan Bitcoin en de Euro kwamen aan de orde. We gaan een duistere toekomst tegemoet met torenhoge schulden en hoge inflatie. Zeker een discussie om later op te reflecteren en nog eens terug te kijken.
The Multichain Bitcoin Debate
Is het beter om Bitcoin los te zien van andere blockchainprojecten, of zouden ze samen moeten optrekken? Daarover spraken Sergej Kotlar en Giacomo Zucco tijdens The Multichain Bitcoin Debate. Zucco is niet erg overtuigd, maar Kotlar denkt dat de twee werelden met elkaar verweven zijn.
If Bitcoin is for everybody, then Bitcoin is for shitcoiners as well Sergej Kotliar
Bitcoin credit, worth the risk?
Allen Farrington, David Seroy en Mauricio Di Bartolomeo gingen dieper in op de risico’s van leningen met bitcoin als onderpand. Waar komt bijvoorbeeld het rendement vandaan? Het panel zocht een middenweg tussen de positieve en minder positieve ontwikkelingen in de groeiende kredietmarkt in bitcoin. Antoni Trenchev ontbrak helaas.
Institutional Bitcoin
Volgens het panel zijn instituties op dit moment meer geinteresseerd in Bitcoin, dan vóór de koersval. De markt was volgens de panelleden hard toe aan een correctie en als gevolg zouden instituties Bitcoin nu serieuzer nemen. Wel zijn ze nog voorzichtig en zijn meer zekerheden nodig, bijvoorbeeld met betrekking tot regelgeving.
Bitcoin als nationale munt
De (bitcoin)wereld volgt El Salvador en de Centraal-Afrikaanse Republiek al geruime tijd op de voet. Deze landen hebben als eerste de moedige stap gezet om bitcoin als landelijke munteenheid te accepteren. Hoe vergaat het ze? Hector Enrique Celarié Landaverde, plaatsvervangend ambassadeur van El Salvador in Nederland, Tristan Thoma, projectleider van de Chivo Wallet en Steve Tangao, presidentieel adviseur uit de CAR, spraken met Stephan Livera over de ontwikkelingen.
El Salvador en de CAR bouwen een nieuwe financiële infrastructuur, wat gepaard gaat met de nodige groeipijntjes. Met financiële bevrijding en een digital future in het vizier, blijven beide landen in hun projecten geloven. De afgevaardigden maakten veel duidelijkheid over de weg die ze willen inslaan, maar vele kritische vragen hierover bleven onuitgesproken. Het lijkt voor nu nog vooral een enorm goeie toeristische campagne: ''Kom naar El Salvador en ervaar het zelf.''