Bitcoin blaast nieuw leven in verlaten stad

Een spookstad waarvan het aantal inwoners van ruim 5000 afnam tot nog geen 100, lijkt wederopstanding te hebben gevonden door de komst van Bitcoin.

Ocean Falls, een kleine stad in het westen van British Columbia en alleen bereikbaar per boot of vliegtuig, werd gedreven door de plaatselijke papierfabriek. Nadat de fabriek zijn deuren sloot, liep het stadje leeg en werd het er stil. Daar lijkt nu verandering in te zijn gekomen, nu de fabriek weer geluid produceert. Het geluid van honderden kleine ventilatoren.

De komst van deze ventilatoren, die vastzitten aan machines die bitcoins minen, is te danken aan de aanwezigheid van een stuwdam. De dam kan door de kracht van het stromende water 13 megawatt elektriciteit opwekken. Er werd slechts een fractie van dit vermogen gebruikt door de omwonenden, waardoor energie beluste industrie maar al te graag het overschot af wilden nemen. Geen onbekend fenomeen; op afgelegen plaatsen in China doken ook bitcoinmines op, daar waar er een overcapaciteit aan opgewekte elektriciteit was. Hierdoor gaat de overcapaciteit dus niet verloren.

wwwtrujillonlonesomecowboy

Waar de afgelegen en ruige condities van Ocean Falls veel bedrijven afschrikken, bleek dit ideaal te zijn voor bitcoinminers. Na twee en een half jaar samen te hebben gewerkt met de operationeel manager van de beheerder van de oude fabriek, om deze weer gebruiksklaar te krijgen, heeft Kevin Day afgelopen juli de eerste miners aan kunnen zetten.

Het hele verhaal over Ocean Falls en de missie van Day voor het opzetten van een bitcoinmine lees je hier.


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.