Bitcoin Core 0.18.0

Bitcoin Core 0.18.0 komt met nieuwe functionaliteiten, bug fixes en verbeteringen aan de prestaties van de full-node software. Daarnaast is ook de nieuwe Hardware Wallet Interaction (HWI) tool gepubliceerd.

Hardware Wallet Interaction

Het staat al lang op het verlanglijstje van Core gebruikers; interactie met hardware wallets vanuit je eigen full node. In versie 0.17.0 is de eerste stap gezet met Partially Signed Bitcoin Transactions (PSBT). PSBT introduceert een transactieformaat waarbij de transactie nog niet volledig ondertekend is, maar met behulp van benodigde metadata vervolgens volledig ondertekend zou kunnen worden. Het niet volledig ondertekenen is bedoeld om verschillende actoren te laten participeren in het versturen van een transactie. Denk hierbij aan het ondertekenen van een vanuit Core aangemaakte transactie met je eigen hardware wallet.

Zo'n transactie wordt dan pas geldig wanneer er dus ook ondertekening plaatsvindt vanaf de hardware wallets, waardoor men nu ook middels de Bitcoin Core software transacties met behulp van een hardware wallet kan versturen. Ook multisig en CoinJoin transacties hebben profijt van de Partially Signed Bitcoin Transactions.

De Hardware Wallet Interaction tool maakt het nu mogelijk om jouw hardware wallet te laten communiceren met je Core client, om zo transacties te kunnen ondertekenen. Deze nieuwe functie is belangrijk omdat hardware wallets  zoals Trezor en Ledger als een van de meest veilige methodes worden gezien om bitcoins mee te kunnen beheren. Op zo'n fysiek apparaatje staan namelijk de privésleutels opgeslagen. Bij het ondertekenen van een transactie met een hardware wallet verlaten de privésleutels het apparaatje niet. Het is dus niet mogelijk om bijvoorbeeld via het internet toegang te krijgen tot de privésleutels, wat het dus zo veilig maakt.

Door gebruik te kunnen maken van deze vorm van sleutelbeheer, in combinatie met een volledig validerende node, wordt het veilig en soeverein doen van transacties weer een stukje makkelijker gemaakt.

Graphical User Interface (GUI)

Er is een nieuwe Window optie in de menubalk geïntroduceerd. Verschillende functionaliteiten die een nieuw scherm openden zijn onder deze nieuwe optie ondergebracht.

Onder het 'Verzenden' tabje was altijd een checkbox aanwezig die het mogelijk maakte om slechts de minimale benodigde fee mee te kunnen geven aan een transactie. Deze checkbox is in deze versie verwijderd. Hiervoor in plaats kan men simpelweg de manuele fee terugbrengen tot het minimale niveau, waardoor er geen aparte check meer nodig is. Deze minimale fee staat op 1 satoshi per byte, wat op dit moment de minimale vereiste is om een transactie te laten bevestigen door miners.

In de 'Overview' tab zullen slechts de watch-only balansen zichtbaar zijn wanneer de wallet aangemaakt is door middel van de createwallet RPC en de disable_private_keys (de modus voor watch-only wallets) parameter op 'true' staat.

Account

Zoals ingeleid in versie 0.17.0 zijn de 'accounts' nu volledig uit de software gehaald. Ook de API voor 'accounts' is nu verwijderd, en vanaf heden zijn deze en alle andere 'account' functionaliteiten vervangen door de 'label' variant.

De Bitcoin Core binaries zijn te vinden op bitcoincore.org. De volledige source code is beschikbaar via de Bitcoin Core repository. De volledige release notes geven alle veranderingen weer. Aan deze versie van Bitcoin Core hebben 119 verschillende ontwikkelaars een steentje bijgedragen.


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.