Bitcoin Core upgrade: 0.15.0

Er is een nieuwe versie van Bitcoin Core aangekondigd. Deze versie heeft onder andere verbeteringen in het schatten van de benodigde minersfee, een toegankelijkere feeverhoging dan voorheen en de ondersteuning voor meerdere wallets binnen één Core installatie. Daarnaast zijn er meerdere bugs gefixt en optimalisaties gedaan. In een anderhalf uur durende presentatie gaat Gregory Maxwell dieper in op de technische veranderingen, waarvan we hier enkele van de belangrijkste punten zullen toelichten.

Benodigde fee

Door de recente drukte op het bitcoinnetwerk zijn de fees flink gestegen. Echter blijkt de hoge fee naast deze drukte ook mede veroorzaakt te worden door wallets die gebruikers meer fee laten betalen dan daadwerkelijk nodig is. Hierdoor worden inschattingen voor benodigde fee onnodig hoog gehouden en blijft deze opwaartse spiraal gaande totdat het merendeel van de mempool weer is geleegd. (Lees hier meer over waarom we fee betalen).

Waar Core nu de mogelijkheid heeft om een schatting te doen op basis van de komende 4 uur, is het in versie 0.15.0 mogelijk om deze schatting te doen voor de benodigde fee voor bijna een week in de toekomst. Dit is handig wanneer er zonder enige haast bitcoins verplaatst dienen te worden, zonder dat er een veel te hoge fee meegegeven hoeft te worden. Transacties zonder prioriteit maken hierdoor geen gebruik meer van de hoge gemiddelde fee die wordt berekend op basis van de komende 4 uur.

feeselector

Ook het algoritme dat de fee berekent is aangepast. Er worden meerdere mogelijke fees berekend, waarna de voor de gebruiker beste optie kan worden gekozen.

Als laatste upgrade voor de fees is de Replace By Fee (RBF) opgenomen in de grafische interface van Core. Hierdoor kan er, wanneer er te weinig fee is meegegeven aan een transactie en deze te lang in de wachtrij staat, achteraf nog extra fee mee worden gegeven aan de transactie. Hierdoor kan deze transactie op worden geschoven naar de voorkant van de wachtrij, waardoor de transactie sneller bevestigd zal worden.

feebumpmenu

Wanneer de RBF-functie is aangevinkt, kan de verzonden transactie eenvoudig middels de "Increase transaction fee" optie meer fee meegegeven worden.

rbfcheckbox

Er zal vervolgens een tweede transactie worden verstuurd, ditmaal met meer fee. Uiteindelijk zal er, ook al zijn er twee transacties verstuurd, maar één bevestigd worden. De bitcoins worden dus niet tweemaal verstuurd. Het verhogen van de fee kan oneindig vaak, totdat één van de transacties is bevestigd waarna de transacties met de lagere fee worden geannuleerd.

Multiwallet

Een nieuwe functie die wordt geïntroduceerd is het beheer van meerdere wallets binnen één installatie van de Core wallet. Dit is vooralsnog alleen beschikbaar voor de 'ervaren' gebruiker, zonder grafische interface.

Zo kunnen er bijvoorbeeld een privéaccount en een bedrijfsaccount worden beheerd, of meerdere adressen van vrienden of kennissen die weinig verstand hebben van Bitcoin, zonder dat de bitcoins van iedereen op één stapel gegooid hoeven te worden. Dit met behoud van privacy; de wallets hebben hun eigen privésleutels, en dus bitcoinadressen, waardoor er geen overlap zal zijn tussen de verschillende accounts.

Prestaties

Voor volledig soeverein valideren van transacties dient er zelf een full node gedraaid te worden. Door de oplopende grootte van de blockchain dient daar steeds betere hardware voor te worden gebruikt. Om het draaien van een full node mogelijk te maken voor zoveel mogelijk mensen, zijn de prestaties van de Core node flink verbeterd. Zo is het valideren van blocks nu 30% tot 40% sneller en verbruikt 10% tot 20% minder geheugen. Een enorme performance upgrade dus.

SegWit adressen

Helaas is de grafische interface voor het gebruik van SegWit adressen nog niet bruikbaar, en zal het gebruik van SegWit dressen binnen Core op dit moment alleen nog voor de expert mogelijk zijn. Omdat de ontwikkelaars de 0.15.0 release niet wilden uitstellen totdat de grafische interface klaar was, is nu besloten om de volgende release eerder uit te brengen. De komende versie heeft als prioriteit het implementeren van de nieuwe SegWit adressen binnen de grafische interface.

SegWit2x nodes

Nodes die deze 0.15.0 versie draaien zullen tevens automatisch disconnecten met SegWit2x-nodes. SegWit2x is een alternatieve versie van Bitcoin en kan door deze maatregel niet verbinden met Bitcoin Core nodes. Het gevolg hiervan is dat Bitcoin Core-nodes blocken met 2X-transacties niet zullen accepteren en hierdoor ontstaat een alternatieve block chain.

Een overzicht van alle veranderingen en instructies om oude versies te updaten naar 0.15.0 zijn hier terug te vinden.


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.