Bitcoin Pizzadag!

Vandaag, 22 mei 2022, is het 12 jaar geleden dat Bitcoin officiële monetaire waarde verkreeg. Bitcoin pionier, Laszlo Hanyecz, bestelde namelijk op deze dag in 2010 twee pizza's voor maar liefst 10.000 bitcoins. Jaarlijks vieren bitcoiners wereldwijd deze, ondertussen legendarische, gebeurtenis.

Met een huidige waarde van zo'n € 276.000.000 euro gaan de twee pizza's de geschiedenis in als duurste pizza's ooit. Toch vertelt Hanyecz geen spijt te hebben van de bestelling.

Ik vind het geweldig om zo vroeg deel te nemen in de geschiedenis van bitcoin. Het is een interessant verhaal waar meerdere bitcoiners over mee kunnen praten Laszlo Hanyecz

Bitcoin Pizzadag wordt wereldwijd gevierd, ook in Nederland. Zo komt er in Den Haag, een groep Nederlandse bitcoiners bij elkaar om onder het genot van een pizza de laatste ontwikkelingen in bitcoinland te bespreken.

Maar ook in Canada, Nigeria, Mauritius, Filipijnen en nog veel meer landen wordt Bitcoin Pizzadag gevierd.

De bestelling van Hanyecz

Voor veel bitcoiners vertegenwoordigt het een belangrijke mijlpaal in de geschiedenis van Bitcoin. Het is namelijk het moment dat Bitcoin voor het eerst een monetaire waarde verkreeg. Dat wás ook een best belangrijk en bijzonder moment. Bitcoin maakt natuurlijk wel vaker flinke prijsstijgingen en dalingen mee, maar een stijging van nul naar 'iets' is in geen procenten uit te drukken; daar gebeurde iets magisch.

Vanaf dat moment had bitcoin ook een ruilfunctie met monetaire tegenwaarde. Zo ontstond een koers die kon stijgen of dalen. Je kon het op basis van de koers verhandelen, en dat gebeurde ook, en daarmee ontstond de bitcoineconomie. Bitcoin was voor het eerst méér dan een experiment; het werd geld. En de rest, zoals ze in het Engels zeggen, is history.


Op de hoogte blijven van al het relevante nieuws omtrent bitcoin? Vergeet ons niet te volgen op instagram en twitter.


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.