Bitcoin schiet naar €55.000, hoogste punt in meer dan twee jaar

De bitcoin koers is hard gestegen in de afgelopen weken en maanden. Vanochtend schoot de prijs van bitcoin naar €55.000, de hoogste prijs in meer dan twee jaar tijd. De drijvende kracht achter deze indrukwekkende stijging? Een ongekende instroom van kapitaal naar Amerikaanse spot Bitcoin Exchange-Traded Funds (ETF's), die alleen al in de eerste helft van deze week meer dan een miljard dollar, ofwel ongeveer 20.000 bitcoins, zag binnenkomen.

De meest succesvolle ETF-lancering aller tijden

De spot bitcoin ETF's slaan aan, dat mag duidelijk zijn. Nooit eerder zagen ETF's zo kort na de lancering zulke grote volumes en een kapitalainstroom zoals de spot bitcoin ETF's. Met name de ETF van BlackRock ($IBIT) is een groot succes. Deze week bijvoorbeeld zag het fonds tweemaal op rij een volume van meer dan een miljard, en een instroom van tweemaal $500 miljoen. indrukwekkende getallen, vindt ook ETF-analist Eric Balchunas.

Een overzicht van de ETF-kapitaalstromen:

De aantrekkingskracht van bitcoin ETF's ligt in hun vermogen om institutionele beleggers een veilige en gereguleerde manier te bieden om te investeren in bitcoin, zonder de noodzaak om de onderliggende activa in beheer te nemen.

Tot nu heeft dat geleid tot een kapitaalinstroom van maar liefst $14.2 miljard sinds de lancering van deze fondsen in januari. Tegelijkertijd zagen we een uitstroom uit het Grayscale Bitcoin ETF, een ander bitcoinfonds dat nu als ETF functioneert, van $7,6 miljard. Dit resulteert in een netto instroom van ongeveer $6,6 miljard, of 137.000 bitcoin, een duidelijk teken van groeiend vraag naar bitcoin door institutionele beleggers. Niet eerder kreeg bitcoin te maken met zulke vraag vanuit de institutionele hoek:


Bekijk hier de live bitcoin koers van Bitonic.
Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.