Bitcoin viert achtste verjaardag!

Bitcoin viert vandaag zijn achtste verjaardag! Acht jaar geleden, op 3 januari 2009, werd het eerste block in de Bitcoin blockchain gemined door Satoshi Nakamoto. Dit was de start van het bitcoinnetwerk, hoewel er in die dagen nog maar weinig mensen wisten dat Bitcoin bestond en deelnamen aan het netwerk. We schreven er een paar maanden terug al over: het whitepaper waarop Bitcoin gebaseerd is werd al eerder gepubliceerd, op 31 oktober 2008.

Het eerste block ziet er zo uit:

genesis

Op het eerste gezicht niet veel bijzonders, maar als je goed kijkt zie je dat er een boodschap is meegegeven in dit block: The Times 03/Jan/2009 Chancellor on brink of second bailout for banks. Dit is een verwijzing naar een krant bericht uit The Times over een van de van de vele banken die tijdens de financiële crisis gered werd door de overheid. Deze editie van de krant is inmiddels een waardevol collector's item geworden.

times

Deze boodschap was waarschijnlijk onderdeel van de filosofie en motivatie om Bitcoin, een decentrale vertrouwensloze digitale munteenheid, tot leven te wekken. Geen bank meer nodig om financieel te handelen en controle over je eigen geld. Dit is een boodschap die ook vandaag de dag nog resoneert bij veel gebruikers van het netwerk.

Het is dan ook goed om te zien dat Bitcoin, acht jaar later, gegroeid is tot de digitale munteenheid van het internet. Het aantal transacties neemt toe, het aantal mensen dat bitcoin gebruikt neemt toe, de bekendheid van Bitcoin en de kennis over de technologie neemt toe, en op dit moment neemt ook de prijs toe. Allemaal goede indicatoren van een sterk, groeiend netwerk.

Wij zijn benieuwd naar wat de toekomst ons zal brengen, op naar het volgende jaar!


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.