Bitcoinminer krijgt $31,7 miljoen om niet te minen

Bitcoinminer Riot Platforms uit Texas ontving in augustus $31,7 miljoen van stroombeheerder ERCOT om de productie tijdelijk te verminderen. Dit nieuws werd deze week door het bedrijf zelf naar buiten gebracht.

Miners zijn doorgaans sterk afhankelijk van de Bitcoinkoers voor hun inkomsten. Het minen van bitcoins vereist veel stroom, en ook de kosten hiervan kunnen fluctueren. Door de recente hittegolf in Texas schoot de elektriciteitsprijs omhoog. In de laatste week van augustus bereikte de prijs per MW een piek van $1599, terwijl het jaargemiddelde op $85 lag.

Om het elektriciteitsnet te ontlasten vanwege de hoge temperaturen, nam ERCOT maatregelen. Een van deze maatregelen was het compenseren van Bitcoinminers zoals Riot, mits zij hun energieverbruik vrijwillig zouden beperken.

Nieuwe strategie

Het ontvangen bedrag van $31,7 miljoen was aanzienlijk hoger dan de waarde van de 333 bitcoins die het bedrijf die maand had gemined, geschat op ongeveer $8,9 miljoen. Dit toont aan dat sommige miners nu een tweeledige strategie volgen: ze minen niet alleen bitcoins, maar helpen ook bij het balanceren van het elektriciteitsnet.

Dit gebeurt via het zogenoemde 'demand response'-beleid: miners verminderen hun stroomverbruik tijdens piekuren of wanneer er plotselinge tekorten zijn in de productie van hernieuwbare energie. Gezien Texas zijn windenergieportfolio aanzienlijk heeft uitgebreid, biedt Bitcoinmining hier specifieke voordelen. Windenergie is van nature variabel met productieschommelingen afhankelijk van het weer. 

Miners kunnen bijdragen aan netwerkstabiliteit door meer elektriciteit te gebruiken wanneer er een overschot aan windenergie is en hun verbruik te beperken tijdens piekmomenten, zoals tijdens een hittegolf. Dit draagt bij aan de stimulans om het elektriciteitsnet verder uit te breiden en te verduurzamen.


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.