BitcoinPriceMap: de bitcoinprijs per land

De bitcoinprijs fluctueert de hele dag door, maar de prijs verschilt ook per regio. BitcoinPriceMap verzamelt informatie van exchanges wereldwijd en toont via een kaart de actuele prijzen per land. Daaruit blijkt dat men op sommige plekken in Zuid-Amerika en Afrika bereid is fors meer te betalen voor een bitcoin.

Net als bij andere valuta wordt de koers van bitcoin bepaald aan de hand van marktwerking. Is er veel vraag maar weinig aanbod dan zal de koers stijgen. Op dezelfde manier ontstaat er een koersdaling wanneer het aanbod groter is dan de vraag.

Hoewel Bitcoin een globaal netwerk is dat geen grenzen kent kopen en verkopen veel mensen hun bitcoins via een lokale exchange. Bijvoorbeeld omdat ze dan tegen hun lokale valuta kunnen handelen en bankbetalingen tijdig arriveren, of omdat regelgeving het bemoeilijkt (of onmogelijk maakt) om het elders te doen. Of, gewoon omdat ze meer vertrouwen hebben in een lokale partij. De vraag, het aanbod en de grootte van de markt verschillen dan ook per regio.

Meestal zorgt dat voor kleine prijsverschillen waar oplettende handelaren op inspelen, maar soms loopt het verschil fors op. Belemmeringen in het bankenstelsel en vertragingen bij bankoverschrijvingen kunnen hierbij een rol spelen, waardoor de liquiditeit van de lokale en internationale markt verstoord raakt. Ook wanneer lokale exchanges hogere kosten rekenen kan dat een effect hebben op de prijs.

Zo was een bitcoin in het relatief gesloten China lange tijd vaak iets duurder en in Zuid-Korea was het prijsverschil regelmatig zó groot dat men ook wel sprak van een zogenaamde 'Kim-chi premium'.

Periodiek was de bitcoinprijs ook in andere landen fors hoger. Zoals toen India strenge maatregelen tegen zwart geld aangekondigde en de grote toestroom vluchtend kapitaal de lokale bitcoinprijs ongeveer een kwart hoger dreef dan elders. In Zimbabwe betaalde men korte tijd bijna de helft meer per bitcoin, omdat internationale bankbetalingen niet mogelijk waren en men op zoek ging naar alternatieve betaalmethodes. Ook in Argentinië en Hong Kong, Venezuela en andere landen golden soms hogere prijzen.

Bitcoin Price Map

Vandaag de dag zijn er nog altijd prijsverschillen tussen landen onderling. Dat blijkt uit de kaart op BitcoinPriceMap.com, waar informatie van exchanges wereldwijd wordt verzameld en weergegeven op een wereldkaart. Opvallend is dat de landen waar bitcoin het duurst is vooral landen zijn uit Zuid-Amerika en Afrika.

bitcoinpricemapranking

Bitcoin kost op dit moment namelijk het meest in Argentinië en Zambia. Daar betaalt men op het moment van schrijven ongeveer €6750 euro ($7400 dollar) voor een bitcoin, terwijl de gemiddelde prijs in de rest van de wereld slechts €6400 euro ($7000 dollar) is. Een verschil van zo'n 6%.

De top vijf aan landen met de hoogste bitcoinprijs wordt verder aangevuld met Zuid Afrika, Zambia, Vietnam en Nigeria. Daar is men blijkbaar bereid om tussen de 2% en 5% meer voor een bitcoin te betalen dan in de rest van de wereld. Dat is opmerkelijk, want het zijn geen landen die om hun grote welvaart bekend staan.

Dergelijke resultaten zijn echter steeds minder verrassend. Ook uit andere analyses bleek namelijk dat er in sommige ontwikkelingslanden een bovengemiddelde interesse is in bitcoin. Zo onderzocht Matt Ahlborg de wereldwijde peer-to-peer handelsvolumes en toonde hij zijn resultaten op UsefulTulips.com. Daaruit bleek dat het handelsvolume met name in landen als Venezuela, Colombia, Nigeria, Zuid-Afrika, Kenia en Rusland hand over hand toeneemt.

Bitcoin is op dit moment het goedkoopst in belastingparadijs Isle of Man, waar het bijna 4% goedkoper is dan elders. De Nederlandse bitcoinprijs scoort gemiddeld; positie 26 in de lijst van 47 landen.

Om de regionale prijs te bepalen gebruikt BitcoinPriceMap prijsinformatie van lokale exchanges. Voor de Nederlandse bitcoinprijs wordt daarvoor onder andere prijsinformatie van onze exchange BL3P gebruikt.


Neem ook eens een kijkje op de kaart van BitcoinPriceMap of vergelijk de resultaten in een lijst.


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.