BlackRock CEO: 'Bitcoin groter dan iedere overheid'

BlackRock, de grootste vermogensbeheerder ter wereld, timmert hard aan de weg om bitcoin te promoten. CEO Larry Fink prijst in recente interviews regelmatig de voordelen van bitcoin als investering. Sinds de goedkeuring, lancering en het succes van de spot bitcoin ETF's, lijkt BlackRock helemaal om.

"Als je in een land leeft waarin je bang moet zijn voor de overheid... - en misschien is dat één van de redenen waarom China het verbannen heeft", zei Fink tijdens een interview met de Amerikaanse televisiezender Fox, "Als je in een land leeft waar je bang voor je toekomst moet zijn, bang voor je overheid of je bent bang dat je overheid de valuta devalueert door te veel (begrotings)tekorten..."

"Zoals wij?" onderbrak de presentator, refererend naar de schuldenberg van ruim $34 biljoen van de Verenigde Staten. "Daar ga ik niet op in - de olifant in de kamer", antwoordde Fink. 

"Je zou kunnen zeggen dat dit [bitcoin] een potentieel middel is voor lange termijn waardeopslag (store of value). Het is als digitaal goud", aldus Larry Fink. Dat je het niet overal kan besteden is volgens hem geen bezwaar. Daarin verschilt het volgens hem niet met allerlei andere gewilde investeringen, zoals edelmetalen of vastgoed. "Je kan je bitcoin kopen en verkopen - net als goud", legt Fink uit.

Goud wordt weliswaar gebruikt voor andere toepassingen, zoals juwelen en in elektronica, terwijl bitcoin volgens Fink slechts een grootboek is: "Maar wel een internationaal grootboek", zegt Fink, "Het is grensoverschrijdend. Het is groter dan iedere overheid."


In een eerder interview noemde de CEO bitcoin ook al eens een 'vlucht naar kwaliteit'. Een half jaar geleden concludeerde onderzoek van BlackRock dat, op basis van historische resultaten, de ideale portfolio voor 84,9% uit bitcoin zou moeten bestaan.

Legitimering

De woorden wegen zwaar. BlackRock is met ruim $10 biljoen aan vermogen onder beheer de grootste vermogensbeheerder ter wereld en het bedrijf vervult een spilfunctie in het traditionele financiële systeem. BlackRock is de grootste aanbieder van Exchange-Traded Funds (ETF's) en levert diensten voor de top van het bedrijfsleven, rijke individuen, family offices, pensioenfondsen, stichtingen en allerlei andere institutionele partijen. 

Als er iemand is die verstand zou moeten hebben van geld en vermogensbehoud, dan is het dus wel de CEO van BlackRock. Wanneer CEO Larry Fink stelling neemt, ebt dat dan ook door tot de rest van de financiële wereld.

Orange-pilled of winstbejag?

Mogelijk is het kwartje bij BlackRock gevallen. Fink noemt allerlei argumenten die bitcoin enthousiastelingen al jaren verkondigen: dat bitcoin decentraal en politiek neutraal is en geen grenzen kent, en bovendien een onwrikbare schaarste biedt.

Aan de andere kant heeft de stelligheid van Fink waarschijnlijk ook iets te maken met de lancering van BlackRock's spot bitcoin ETF, het iShares Bitcoin Trust (IBIT). Investeerders op de beurs kunnen daarin investeren om indirect in bitcoin te investeren. BlackRock verdient daarbij aan iedere aan- en verkoop en is er dus bij gebaat om het product te promoten.

Volatiliteit

Dat lukt tot nu toe aardig, want de spot bitcoin ETF's bleken de snelstgroeiende soorten ETF's ooit. Inmiddels vloeit er dagelijks ongeveer een miljard dollar naar de ETF's - volgens analisten de voornaamste reden voor de recente stijging van de bitcoin koers. 

Toch is het goed om te onthouden dat het verdienmodel van BlackRock eveneens standhoudt bij prijsdalingen, want ook dan wordt er immers volop gehandeld. Opwaarts of neerwaarts - als er maar gehandeld wordt.

Meer blootstelling

Ondertussen lijkt BlackRock zich voor te bereiden nog een tandje te willen bijzetten. Het maakte bekend dat het van plan is de bitcoin ETF's toe te voegen aan het mandje van investeringen van de BlackRock Global Allocation Fund (MALOX) en Strategic Income Opportunities Fund (BSIIX). Dat betekent dat een percentage van het geld dat investeerders in deze fondsen investeren, automatisch in de spot bitcoin ETF's terecht kan komen.


Lees ook eens onze andere artikelen over de impact van spot bitcoin ETF's.
Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.