Bliksemsnelle koffie

Het Lightning Network wordt nog altijd geprezen als dé oplossing voor de drukte die momenteel op het Bitcoinnetwerk heerst als gevolg van alsmaar toenemende adoptie. En met goede reden, het Lightning Network maakt het mogelijk een groot deel van alle bitcointransacties te doen zonder direct de Bitcoin blockchain te belasten en zonder een compromis te doen op het gebied van vertrouwen.

Goede oplossingen zijn het wachten waard

Zoals met alle ontwikkelingen die de moeite waard zijn, is de implementatie van het Lightning Network niet in een paar avonden gedaan. Het is al ruim twee jaar in ontwikkeling. Het is dan ook niet het minste probleem dat opgelost moet worden: het schalen van een blockchain naar miljoenen, of zelfs miljarden, gebruikers is de grote uitdaging op dit moment. De verwachting is dat het Lightning Network hier grote stappen in gaat zetten.

Dat de ontwikkeling lang duurt, dat is niet erg. Een dergelijke oplossing moet theoretisch waterdicht in elkaar zitten, uitgebreide peer-review ondergaan en uitgebreid getest worden. We vertrouwen de technologie immers onze digitale vermogens toe.

Eerste Lightning-transacties op het Bitcoinnetwerk

Het zal dan ook geen verbazing zijn dat de gemiddelde kenner na het lange wachten tamelijk enthousiast is geworden van de recente ontwikkelingen. De voltooiing van integratietests komt steeds dichterbij en het Lightning Network is live op het Bitcoin testnetwerk. Een visualisatie van de verschillende Lightning kanalen op het testnetwerk is te vinden in de testnet Lightning Network explorer van ACINQ.

lnexplorer

Nog spannender, wellicht, waren de eerste succesvolle tests op het live Bitcoinnetwerk. De testtransacties vonden plaats tussen de drie verschillende implementaties van het Lightning Network. Namelijk die van ACINQ, Blockstream en Lightning Labs. Het doel van de test was cross-compatibility van de verschillende implementaties, om te controleren of een betaling via de verschillende clients zonder problemen over het netwerk verstuurd kon worden. Hieronder een demonstratie door Olaoluwa Osuntokun, ook wel bekend als Roasbeef.

Het uitgebreide verslag van de ontwikkelaars kun je hier lezen. Wanneer het Lightning Network helemaal 'af' zal zijn is nog niet te zeggen, maar het is duidelijk dat we steeds dichterbij komen.

Zelf de magie ervaren? Dat kan!

Via deze link kun je gemakkelijk (met één klik) een wallet op het Bitcoin testnet aanmaken, met een paar gratis testnet coins. Vervolgens kun je bij yalls.org een microbetaling doen voor het lezen van een artikel, of bij Starblocks een virtueel kopje koffie aanschaffen. Dit doe je door het payment request voor het artikel, dan wel virtueel kopje koffie, te kopiëren en in te voeren bij de zojuist aangemaakte testnet wallet. Druk op verzenden en voilá! De betaling is onmiddellijk voldaan, via het Lightning Network op het testnetwerk van Bitcoin. Digitale revolutie, recht voor je ogen.


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.