Bliksemsnelle pizza

Een tijdje terug schreven we over de viering van bitcoin pizzadag: de dag waarop bitcoin voor het eerst waarde kreeg door de aankoop van twee pizza's voor 10.000 bitcoins. Degene achter deze aankoop, Laszlo Hanyecz, heeft wederom twee pizza's met bitcoin gekocht. Dit maal via Lightning!

Bitcoin pizzadag herhaald

Bijna 8 jaar geleden, op 18 mei 2010, deed Laszlo Hanyecz op het forum Bitcointalk het voorstel om twee grote pizza's te laten bezorgen in ruil voor 10.000 bitcoins. Een paar dagen later, 22 mei 2010, is het hem gelukt pizza's te ontvangen tegen betaling van de (toen nog) bijna waardeloze bitcoins. Het werd een historische dag in de geschiedenis van Bitcoin: voor het eerst hadden bitcoins waarde.

Laszlo Hanyecz liet recent op de Lightning development mailing list weten dat hij de historische aankoop wilde herhalen door wederom twee pizza's te kopen met een van de eerste betalingen via het Lightning Netwerk.

I wanted to try out a real trade using lightning network. I don't know of any pizza places near me that accept lightning bitcoin yet but a friend from London agreed to do it and he sub contracted out the pizza delivery to a local shop.

Wederom succes en warme pizza's

De betaling was een succes. Door de betaling op een slimme manier in te richten werd de pizza tegelijk overhandigd met het vrijgeven van een geheim getal (7241-a8c1) die Laszlo ontving na het doen van de Lightning-betaling. Laszlo werd in 2010 bekend door aan te tonen dat bitcoin geschikt is als betaalmiddel voor pizza en schrijft nu opnieuw geschiedenis door succesvol pizza's besteld te hebben met een betaling via het Lightning Netwerk.

De twee bestelde pizza's kostte hem samen 0.00649 bitcoins, een fractie van de 10.000 bitcoins die hij er acht jaar geleden voor betaald heeft. Omdat het Lightning Netwerk door velen wordt gezien als dé grote innovatie aan Bitcoin sinds Bitcoin zelf gaat ook deze betaling de geschiedenisboeken in. Laszlo was zo vriendelijk om een aantal fotoÂs te delen van de smakelijke gebeurtenis. Wil je zelf ook geschiedenis schrijven door een van de eerste Lightning-betalingen te doen? Dat kan via de Blockstream Lightning shop.


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.